• pauline gedge'in onikinci degisim adlı kitabında iktidar için ogluyla beraber olacak kadar hırslı bir kadın olarak tasvip edilmistir. bu bölüm yoruma açik olmasına karşın gerçekten de akhenaton tek tanrılı dini mısıra kabul ettirtip, baskenti degistirdikten birkac yıl sonra nefertiti bilinmeyen bir sebeple saraydan uzaklasmistir. kimi hasta oldugunu kimi ise bunun iktidardan düşmeyi kendine yediremeyen tiye'nin işi oldugunu iddia etmistir. tiye kocası iii. amonhotep'le birlikte ülkeyi yönetmis ölümüne kadar da akhenaton'un yanında yönetime katılmıştır. tiye'nin soleb'de kendi adına bir tapınagı vardır ve bu mısır tarihinde bir ilktir.
  • (bkz: tiy)
  • firavun amenhotep iii'un karısı, akhenaton'un annesi güzelliği ile ünlü mısır kraliçesi.
  • eski mısırdaki en etkili kadınlardan biridir. tutankamon'un anneannesi ve ay'ın kız kardeşidir.

    kendisi mahkemelerde jürilik yapmıştır.
  • binlerce yıl sonra bulunan mumyası ile güzelliği tescillenen kraliçe.

    https://eksiup.com/fe3d5ecd1869
  • mumyası görsel
  • amenhotep iii kendisini tiye almayıp gerçekten sevmiştir.

    https://www.nationalgeographic.com/…pt-royal-couple
  • mısır kraliçesi tiye, akhenaton/akhenaten'in annesi ve kral tut'un büyükannesinin yaşamı ve ölümü.
    taia, tiy veya tiyi olarak da bilinen kraliçe tiye, mö 1398'de doğdu. babası; yuya, akhmim kasabasında bir taşra rahibiydi ve aynı zamanda kraliyet savaş arabalarının komutanı olarak da görev yaptı.
    büyük bir toprak parçasına sahipti ve zamanın en zengin mısırlılarından biri olarak kabul edildi. kraliçe tiye'nin annesi; thuya veya tjuyu olarak da bilinen tjuya, kraliçe'nin mütemwiya'nın hizmetkarıydı.
    yüksek statülerinden dolayı ailenin sarayda yaşadığına inanılıyor. kraliçe tiye'nin kraliyet ailesinden olmamasına rağmen sarayda yaşadığına inanılıyor.
    görsel

    tarihe göre, daha sonra amun'un ikinci peygamberi olan anen adında bir erkek kardeşi vardı.
    çok fazla bağlantı yapılamasa da, akademisyenler ayrıca kraliçe tiye'nin ölümünden sonra tutankhamun'dan firavunluğu devralan ay adında başka bir erkek kardeşi olabileceğine inanıyorlar.

    kraliçe tiye daha sonra amenhotep iii ile evlenecekti. tarih, en az 7 çocuğu veya daha fazlasının olabileceğini kaydeder. bilinen çocukları şunlardı; sitamun (en büyük kızı), isis, henuttaneb, nebetah, veliaht prens thutmose, amenhotep iv/akhenaten (babasının yerine firavun olan ve nefertiti'nin kocası olan) ve smenkhkare.

    kraliçe tiye'nin ebeveynleri, bazı bilginlerin söylediği gibi mısırlı değildi. bunun, isimlerinin mısırlı gibi gelmemesinden kaynaklanabileceğini savundular.
    hatta bazıları, tiye'nin yönetim biçiminin, nubyalı kadın hükümdarlara özgü olduğunu söyleyerek nubian soyuna bağlar.
    bununla birlikte, bu teori, mısırlı kadınların diğer antik kültürlere kıyasla yüksek saygı gördüğü için fazla bir desteğe sahip değil, bu nedenle kraliçe tiye'nin yönetim biçimini nubian yollarına bağlamak için hiçbir neden yok. kraliçe tiye, tüm eski mısır zamanının en etkili kraliçesi olarak kabul edildi.
    bilgeliği, dayanıklılığı ve mısır mahkemeleri üzerindeki etkisinin yanı sıra, aynı zamanda kralın en sevileni olduğuna inanılıyor.
    kralın sağ kolu danışmanıydı ve sınırlar içinde ve ötesinde de saygısını kazanacaktı.
    resmi işlemlerde adını alan ilk mısır kraliçesiydi. adı, kral'ın anıtlarında da belirgin bir şekilde bulunur.

    kraliçe tiye'nin sahip olduğu etkiyi daha da kanıtlamak için, adının da sadece krallara ayrılmış bir kartuşa yazılmış olması gerçeğidir kraliçe tiye'nin, kocasının ölümünden 12 yıl sonra, mö 1338'de öldüğüne inanılıyor. oldukça zayıf bir kral olarak algılanan oğlunun yönetiminin hâlâ çok önemli bir parçasıydı.
    saltanatı sırasında mısır topraklarının bir kısmını kaybetti ve zaman geçtikçe zayıfladı. hatta yeni kurduğu dine çok bağlı olan kral, devlet işlerini annesine ve karısı nefertiti'ye bıraktı.
    kraliçe tiye'nin ölümü, 18. hanedanın çöküşü anlamına gelecekti. görsel
hesabın var mı? giriş yap