• bezmara topluluğu, klasik türk müziği eserlerine ait eski notaları, bestelendikleri dönemdeki sazlarla ve üsluplarla seslendirmek üzere 1996 yılında fikret karakaya tarafından kuruldu. toplantıyı süsleyen anlamına gelen bezmara adını alan,16. ve 17. yüzyıl eserlerini yine o dönemlerin sazlarıyla seslendirmeyi amaçlayan topluluktan fikret karakaya ünlü araştırmacı stefanos yerasimos'un başkanlığındaki fransız anadolu araştırmaları enstitüsü'nünde yardımları ile minyatürler ve yazılı kaynakların ışığında çalgıların temel yapıları hakkında bilgiler edindi ve çeng, osmanlı saray kopuzu, metal telli kanun, armudi tanbur, şehrud (yanaklı ud) gibi çalgılar o dönemki biçimleriyle yeniden yapıldı. konserleri olduğunda kaçırılmamalı.
  • türk (hatta doğu) müzik tarihi açısından çok önemli bir çalışmaya imza atmış olan topluluk... yine de sound bakımından 'bizim de erken barok dönem müziğimiz var, ona göre' gibi pek de gerekli olmayan bir iddia taşıdığını düşündüğüm, ama ne olursa olsun, alıp dinlenmesi, makamsal müzik denizinde kişiye fersah fersah ilerleme sağlayacak olan, başında da fikret karakaya gibi bir üstad bulunan, ne yazık ki ilk çalışmalarını ancak fransız anadolu araştırmaları derneği gibi bir kurum sayesinde gerçekleştirebilmiş olan girişim...
  • kesinlikle turk muzigine son yillarda yapilmis en buyuk hizmetlerden biridir.

    bati muziginin otantik enstrumanlarla calinarak icra edilen calismalarinda uzmanlasmis archiv produktion ornegi dusunuldugunde bezmara gibi calismalar cogalmalidir ve dahi turk muzigi (veya klasik osmanli musikisi) gibi gayet rafine, muzikal acidan ust duzey bir muzik hayatta tutulmalidir.
  • 25 aralık salı günü ankara'da çağdaş sanatlar merkezi'nde canlı dinleyebileceğimiz grup.
  • 25 nisan ihsan oktay anar sempozyumunda saat 10.00 - 10.20 arasında dinleyebileceğimiz güzel grup bezmârâ.
  • kayıtları fransa'da yapılan ve fikret karakaya'nın teknik olarak beğenmemesi üzerine türkiye'de satışa çıkmayan "splendours of topkapı" diye bir albümleri ve en chordais ile ortak oluşturulan ve yunanistan'da piyasaya sürülen "tanbûrî isak" isimli bir başka albümleri bulunmaktadır.

    bir de fikret hoca'nın kayıtlardaki çengi nasıl yaptığının hikayesi vardır ki mutlaka kendi ağzından dinlenmelidir.
  • fikret karakaya - çeng
    birol yayla - tanbur ve kopuz
    şenol filiz - ney
    serap çağlayan - metal telli kanun
    kemal caba - kemançe
    osman kırklıkçı - şehrud
    tugay başar - mistral
    akgün çöl - yanaklı ud
    kamil bilgin - kudüm
    ihsan özer - kantun
  • istanbul kültür başkenti etkinlikleri kapsamında geçen yaz sirkecide sepetçi kasrında ali ufki bey in eserlerini çalarlarken tanıdığım grup. arkadaşın yanında, ne dinleyeceğimden tamamen bihaber bir vaziyette gittiğim salona, tanıdık gelen ama bir türlü bilemediğim enstrümanlarla girdiklerinde bayağı bir şaşırmıştım.

    yahu diyorum, uda benziyor ama ud değil, şu öbürü de kanuna benziyor ama kanun değil, şurdaki de harp gibi bir şey ama farklı gibi de, ne lan bunlar derken broşürü okuduk da anladık ki kendi el üretimleri olan dünyada örneği bulunmayan replika enstrümanlar imiş.

    velhasılı o bir saat içinde batan güneş ve boğaz eşliğinde mest ettiler bizi.
hesabın var mı? giriş yap