*

  • japon ic savasi yillarindan japonyayi birlestirmeye ilk yaklasmis generaldir. (1534-1582). kendisinin budist isyancilarla cok alip veremedi oldugundan hristiyan misyonerleri kabul eden ilk japon generallerindendir.
    kendisine karsi gelenlere cok acimasiz davranmis, coluk cocuk demeden katletmistir.

    kendisi ayni zamanda stratejik bir dahidir. samurailarin hala birbirlerine mizrakla girdigi, birbirilerine meydan okuyarak teke tek dovuse girdikleri bir donemde atesli silahlarin degerini gormus, koylulere atesli silah , mizrak verip bunlara formasyon egitimi verip savasa surmustur.
    zamaninda atesli silah kullanan diger rakiplerinin yaptigi gibi bir birligin tum silahlarinin ayni anda ateslemesi yerine bu birliklerin siraya konulmasini, ondekiler ates ederken arkadakilerin doldurmasini akil etmistir.
    oldukten sonra bir koylu olarak bulup yetistirdigi generali hideyoshi toyotomiye japonyayi birlestirmek nasip olmustur.
  • bir japon generali.1582 yilinda kyoto bölgesinde isyancilar tarafindan oldurulmustur.
  • ninja’ların en büyük ve en korkulan düşmanı japon general. amacı hıristiyan inanışını kullanarak ninja mikkyo inanışını yok etmek ve mistisizmi japonya’dan kaldırmaktı.
    (bkz: tensho iga no ran)
    (bkz: katsuyori)
    (bkz: sandayu momochi)
    (bkz: iga)
    (bkz: shogun)
    (bkz: ieyasu)
    (bkz: hideyoshi)
  • dahi devlet adamı;bushidoyu pic eden sözde samuray; güzelim şinto tanrılarını barut karasına satmasıyla tanınır.
  • japonya'da 1534-1582 yılları arasında yaşamış bir bölgesel askeri yöneticidir. tarihi önemi, o dönemde feodal bir yapılanma içinde çok bölünmüş olan japonya'nın tek yönetim altında (bir shogun tarafından) birleşmesini başlatan kişi olmasıdır. serseri ve fevri bir yapıda geçen gençlik yılları sonrası babasının ölümünden sonra çok karışık iktidar ilişkileri içinde olan bölgesinde verdiği mücadele sonucunda babasının yönettiği askeri bölgenin idaresine hakim olmuş ve daha sonra kazandığı askeri başarılarla japonya'nın üçte birini kendi idaresi altında toplamayı başarmıştır. o dönemde japonya'da yeni tanınmaya başlayan ateşli silahlara özel bir ilgisi vardı. ölümünden sonra, başlattığı çaba, takipçileri toyotomi hideyoshi ve tokugawa ieyasu tarafından sonuçlandırılmıştır. nitekim, nobunaga'ya sadakatla hizmet etmiş olan toyotomi hideyoshi, nobunaga'nın ölümünden sonra, onun başlattığı genişlemeyi japonya'nın tamamen tek idare altında birleşmesiyle sonuçlandırmayı başarmıştır. böylece japonya'nın batıya açılışının başlangıcını temsil eden 1868 yılına kadar sürecek olan shogunlar dönemi başlamıştır.

    (bkz: toyotomi hideyoshi)
    (bkz: shogun)
  • anime dünyası kendisini 480. doğum gününde "nobunagun" ve "nobunaga the fool" adında iki anime ile anacak.
  • drama dunyasinda ise bu sene "nobunaga concerto" denilen manganin dizilestirilmis hali ile anilmakta olan general.
  • oda nobunaga, bir lordun/beyin oğlu olmasına rağmen çocukluk ve gençliği serserilikle geçmiş enteresan bir şahıs. adam daha çocukluğundan itibaren yerleşik değerlere meydan okumuştur. düşünün artık geleneksel japon toplumunda bu tür davranışların nasıl değerlendirileceğini.

    nitekim nobunaga'ya "ötske=bön, ahmak, hödük" lakabı verilmiş ve bu sebeple oda ailesinin önde gelenleri hatta kendi öz annesi bile, onu öldürüp küçük kardeşini bey yapmak istemiştir.

    lâkin küçük kardeşi gayet terbiyeli, sevilen, ama vasat biridir ve nobunaga'yla boy ölçüşebilecek, karşısında durabilecek biri değildir.

    bu enteresan şahıs zamanının çok ötesinde, yenilikçi bir zihniyete sahipmiş. hedefi de çok büyük... önce japonya'yı sonra da kore ve çin'i hatta daha ötesini fethetme niyetinde olduğu söyleniyor.

    ben açıkçası bu zatın yenilikçi ve anti-muhafazakar tavrını çok beğeniyorum.

    muhafazakarlık nedir ki?

    neyi muhafaza ediyorsun?

    hayat her daim akışta... her şey değişiyor, dönüşüyor, başkalaşıyor.

    ayakta kalanlar ancak bu dönüşüme uyum sağlayanlar olabilir.

    "bir günü, bir gününe eş olan aldanmıştır" hadisinin de ders verdiği gibi, sürekli bir yenilenme içinde olmak zarurettir kanaatimce.

    "sürekli bir devrim" içinde olmak...
  • başarılı bir generaldir fakat ballıdır da.
    ondan daha büyük iki askeri deha takeda shingen ve uesugi kenshin ayrı ayrı zamanlarda üzerine yürümüş, ikisi de ilk savaşı kazanıp (biri müttefiği tokugawa'yı, diğeri tokugawa ve nobunaga'yı üstüste koyarak yenmiş) bitirici vuruşu yapacaklarken, seferin ortasında başka sebeplerden ölmüşlerdir. biri hastalıktan, diğeri ise almak üzere olduğu kaleye fazla yaklaşınca açılan sniper ate...
hesabın var mı? giriş yap