• meşhur fotoğrafında, yanında durduğu kağıt yığınının test çıktıları değil kaynak kod dökümü olduğu bizzat margaret hamilton tarafından netleştirilmiş:

    https://skeptics.stackexchange.com/…ect-code-that-s
  • daha önce yazdığım entry'de (bkz: #53770311) o meşhur fotoğraftaki kağıt yığınının aslında iddia edildiği gibi apollo 11 kodları olmadığını, onların sadece apollo 11 kodlarına ait test çıktıları olduğunu söylemiş ve daha önceden, margaret hamilton ve yaptığı inanılmaz işlerle ile ilgili bir takım bilgilere (doğru ya da yanlış) sahip olduğum için konu ile ilgili öne sürdüğüm argümanları kaynak göstererek kanıtlamaya çalışmıştım. ancak ssg'nin uyarması ve bizzat margaret hamilton'ın ağzından çıkan bir cümleyi kanıt olarak sunmasıyla konuyla ilgili tekrar bir araştırma yapmam elzem oldu.

    öncelikle internet dünyasında o kağıt yığınının kod mu simülasyon sonucu mu olduğu konusunda biz internet kullanıcıları arasında kesinlikle bir uzlaşma sağlanamamış durumda. kimisi kod, kimisi simülasyon sonucu diyor. ancak bu karmaşaya son vermek isteyen bir arkadaş, margaret hamilton'ın kurduğu hamilton technologies, inc. şirketinde ar-ge direktörlüğü yapan ve apollo 11 de dahil olmak üzere yıllardır hamilton'la birlikte bir çok projede çalışan william ron hackler'a mail atıp internetteki bu bilgi kirliliğini dağıtmasını rica ediyor.

    kahramanımızın ron hackler ile olan mail trafiği:
    http://imgur.com/a/dp23c

    maillerden görüldüğü üzere ron tartışmaya son noktayı koymuş ve kağıt yığının aslında bir kod yığını olduğunu söylemiş ve kanıtlamış. evet sevgili meraklılar, o kağıtların hepsi kod, hem de assembly kodu.

    yine de içim tam soğumadı editi: ilk yazdığım entry zamanın ötesine gitti kabul etmek zorundayım ama o entry'de verdiğim kaynaklar da gayet açık şekilde kağıtların simülasyon çıktısı olduğunu söylüyor. hatta kağıtların, başarısız test sonuçları olduğunun söylendiği videoda margaret hamilton'ın da bulunması sanki hamilton'ın, kağıtların test sonuçları olduğuna itiraz etmediğini düşündürdü bana.

    valla apollo 11'dekilerin de aslında aya ayak basmadıklarını iddia eden çok insan var. şimdi bir de kodların kompleksitesi tartışması ortaya çıktı. bu apollo 11'e iyice şaibe karıştı bence hehe*

    not: bu entry'de margaret hamilton'ın haşa bilgisi ve kudreti sorgulanmamış, sadece o kağıtların gerçek yüzü ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
  • apollo 11 görevinin kahramanı, yazdığı kodla insanlığı ay’a götürüp geri getiren kadın ve yazılım kavramı ile yazılım mühendisliği alanının annesi olarak tanınır.

    nasa’nın apollo ay görevlerinde uçuş bilgisayarlarından ve yazılımdan sorumlu ekibin başındaydı. birçoğumuz insanlığın 1969’da ilk defa ay’a ayak bastığı meşhur apollo 11 görevini duymuşuzdur. bununla ilgili pek yaygın olarak bilinmeyen kritik bir detay var: apollo 11 uzay aracı ay’a inişini gerçekleştirmek üzere iken araçtaki yerleşik uçuş bilgisayarları bir anda hata vermeye başladı ve astronotlardan, inişe devam etmek isteyip istemediklerini seçmelerini istedi. bu sırada yer istasyonunda, bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz, houston’da bulunan jack garman isimli bilgisayar mühendisi astronotlara telsizden devam etmelerini bağırarak söyledi. çünkü; uçuş bilgisayarında margaret hamilton’ın dizayn ettiği hata ayıklayıcı sistemlerin varlığından haberdardı ve bilgisayarlar hata verse bile inişin başarıyla gerçekleşeceğini biliyordu.

    peki, bilgisayarların verdiği hata neydi? o dönemde, hafızaları günümüzdeki gibi gigabytelarla ölçülen gelişmiş bilgisayarlar yoktu. günümüze kıyasla çok çok az depolama alanı olan bilgisayarların hafızası, ekstra bir işlem yükü binince kolaylıkla taşıyordu. buna bilgisayar biliminde “overflow” deniliyor. apollo 11’in uçuş kontrol sistemi de ay’a iniş sırasında çok fazla sensör verisine maruz kaldı ve hafızası taştığı için hata verdi. bu problemin yol açacağı şey, bilgisayarın gerekli hesaplamaların tümünü gerçek zamanlı olarak yapamaması ve hafızasında yer açmak için bazı hesaplamaları ertelemesiydi. inişle ilgili önemli hesaplamaların gerçek zamanlı olarak yapılmaması ise bir faciaya yol açardı.

    o dönemde, 1950-60’lı yıllarda, bu tür problemlerin tek çözümünün daha yüksek hafızalı, daha iyi donanımlı bilgisayarlar üretmek olduğuna inanılıyordu. ayrıca tam da bu bahsettiğimiz dönemler, kadınların ciddi bir ayrımcılığa uğradıkları ve mühendislikle işlerinin olmadığının düşünüldüğü zamanlardı. bilgisayar bilimi ve yazılım, somut ve donanımsal işlere kıyasla daha nazik ve yumuşak olduğu düşünülen alanlardı. bundan dolayı, kadınların kod yazmak veya algoritma geliştirmek gibi önemsiz (!) işlerde çalışmasına daha rahat izin veriliyordu. günümüzde giderek dijitalleşen dünyanın kodlardan ve algoritmalardan oluştuğunu fark edince bu durum yüzümüzde ironik bir gülümsemeye sebep oluyor.

    hamilton, bilgisayarların bu aşırı yüklenme sorununa tek çözümün daha yüksek kapasiteli donanımlar üretmek olduğuna katılmıyordu. daha verimli kodlar yazılabileceğine, bu hataları önleyecek veya ciddi bir zarara yol açmadan atlatılmasını sağlayacak algoritmalar geliştirebileceğine inanıyordu. nitekim bunu ispatladı da. apollo 11’in uçuş yazılımını geliştirirken hafızanın dolması durumunda, yapılması gereken işlemleri önceliklerine göre sıralayıp bu sıra ile hesaplamaları yaptıran bir yazılım geliştirdi. bu sayede, apollo 11’in inişi sırasında yerleşik uçuş bilgisayarlarının hafızası dolup hata vermiş olsa bile, o anda önceliği en yüksek olan iniş ile ilgili hesaplamalar daha düşük öncelikli işlemlerden önce yapıldı. böylece, önemsiz bir işle oyalandığı, gerçek mühendislikten uzak olduğu düşünülen bir kadın bilgisayar bilimci sayesinde, ay yüzeyinde neil armstrong’un o meşhur tabiriyle “bir insan için küçük, ancak insanlık için büyük adım.” atıldı.

    hamilton’ın dizayn ettiği bu yazılım metodu, tarihte güvenilir/hata toleranslı yazılımın ilk örneği kabul edildi. böylece bir kadın mühendis, insanlığı ay’a götürmesinin yanında, 21. yüzyılda vazgeçilmez bir yeri olan yazılım mühendisliğinin kendisini icat etmiş oldu. kadınların ayrımcılığa uğradıkları, teknik işlere yakıştırılmadıkları bir dönemde bunları başararak kalıpların yıkılmasında ve kadınların mühendislikte ve bilimde erkeklerden aşağı kalır bir yanları olmadığının anlaşılmasına büyük bir katkıda bulunmuş oldu.
  • zeki, bilgili, tuttuğunu koparan kadın. tam ekşi'ye gelip "eğer burada yazıyor olsaydı kesinlikle yazılım bilgisi tartışılırdı." yazacaktım ki yazmadan entry'leri okudum. tartışılmış. yanındaki kağıtlar hata raporuymuş güya. vurun lan artık beni. resmen kendimi ayağı kırılmış at gibi hissediyorum.

    kadın milleti aya götürüp getiren kod yazıyor, bunu 60'lar teknolojisi ve ekipmanı ile yapıyor ve 4 satır html'de 20 tane hatası çıkanlar tarafından eleştiriliyor.

    yeri gelmişken:

    (bkz: html is not a programming language)
  • 126 yapımda yer almış sinema oyuncusu. iki ödüle sahiptir. the addams family dizisinde granny frump ve granny hester frump karakterlerini oynamış ama asıl tanınmasını sağlayan roller the wizard of oz filmindeki almira gulch ve the wicked witch of the west'tir.
  • aynı ada ve soyada sahip kısmen ünlü; eğitmen, hemşire (2. dünya savaşında çalışmış önemli hemşirelerden), aktris, editör ve yazılım mühendisi kişiler mevcuttur.

    bununla birlikte bu başlık dahilinde değinildiği ve benim de değinmek istediğim, yazılım mühendisi; tam adı margaret heafield hamilton olan, bilinen adı ile margaret hamilton olan kadındır.

    kendisi 1936 yılında birleşik devletler' de doğmuş bir bilim kadınıdır.
    earlham college ve university of michigan' da eğitimlerini tamamlamıştır.

    dönemin tabiri ile kendisini bilgisayar bilim insanı olarak tanımlamaktadır. (computer scientist)

    nasa' nın apollo projelerini yürüten mit üniversitesi'nde dönemin yazılım mühendisliği bölüm direktörüdür. (bu arada ''yazılım mühendisiği'' terimini icad eden kişilerden biridir.)

    neil amstrong' u ay' a götüren apollo 11 projesi için yazdığı bilgisayar kodları ile projenin hayata geçirilmesinde katkısı büyüktür.

    barack obama tarafından 2016 yılında özgürlük madalyası ile onurlandırılmıştır.

    ayrıca belirtmek gerekirse;
    bir çok bilimsel yayının yanısıra, farklı üniversiteler ve nasa tarafından verilen bir çok ödüle de sahiptir.

    margaret hamilton - apollo 11 modülünde çeşitli testler yaptığı sırada [1969]
  • https://fermatslibrary.com/…trigonometric-functions

    adresinden kendisinin yazdigi trigonometrik fonksiyon hesaplayan assembly kodunu okuyabilirsiniz.
  • uzay araçlarının kokpit bölümündeki yüzlerce yanıp sönen düğmeler var ya

    işte onların mucidi olan kadın :)
  • müthiş bir insan.

    yazılımcıların annesi.
  • geliştirilmesine öncülük ettiği iddia edilen yazılımın geliştirilmesinde aslında önemli bir rol oynamadığı, söz konusu yazılımı geliştiren ekibin işi tamamladıktan sonra kocası tarafından (daha doğrusu o dönem için erkek arkadaşı, 1 yıl sonra evleniyorlar) projeye direktör olarak atanan kişi. bu durum tabii aldığı üstün hizmet madalyasını bir hayli şüpheli hale getiriyor.

    bkz > https://twitter.com/…?t=po-4ghmuzse_wshbqcw7ow&s=08
hesabın var mı? giriş yap