*

  • marcel duchamp'ın mona lisa'yı bıyıklı ve sakallı olarak resmettiği dadaist türevinden çalışma.
  • (bkz: mona rıza)
  • bu harflerin fransızca ardarda okunuşu (el aş o o kü) "elle a chaud au cul" ile aynıdır. bu yüzden bu ismi koymuştur marcel duchamp.
  • harflerin fransızca okunuşu "she has a hot ass" anlamına gelirdir denir. daha önce denmişi için (bkz: #3800779).
  • (bkz: allographe)
  • dada akımınında yer alan ve sanatı yok etme arzusuyla yola çıkan marcel duchamp'ın leonardo da vinci'nin ünlü tablosu mona lisa'yı alaya aldığı eserin adıdır.
  • dali'nin büyük hayranı olduğu resim. çizilen küçük bıyığı "dali'ye özgü bir bıyıktı" diye niteler.
  • marcel duchamp'ın geleneksel sanat anlayışı ile sağlam dalga geçtiği çalışması. lhooq

    kafa güzelken ve provokatif muzipliğinin üzerinde olduğu bir öğle vakti sanat tarihinin en simgesel görüntüsü olan mona lisa'nın kartpostal baskısı üzerine sakal bıyık çizip küçük müdahalelerde bulunmuş ve onu işlevsiz kılmıştır. altına da “l.h.o.o.q” yazarak bir çeşit kelime oyunu gerçekleştirmiştir. hızlı okunduğu takdirde harflerin fransızca telaffuzu: “elle a chaud ou cul” şeklinde olur. türkçe karşılığı ise “ateşli götü var”dır. adeta bir delilik masterpiece'i. ne diyeyim duygulandım.. eheh
  • 20. yy'ın en önemli sanatçılarından biri olarak nitelendirilen, sanatın ne olduğuna dair alışılagelmiş ölçütleri, beklentilerini altüst ederek estetik kaygıların, beğenilerin nasıl tecelli edildiğini sorgulamış; sanatta retinal hazzı reddetmiş; sanatı beceri eyleminden bir düşünme çabasına dönüştürmeyi gaye edinmiş marcel duchamp'ın, ucuz bir kartpostal üzerinde bulunan ve leonardo da vinci'nin meşhur eserlerinden olan "mona lisa" tablosundaki figüre, kalemle bıyık ve sakal çizerek tekvin ettiği "readymades" eserlerinden biridir.

    sanatçı ve temsilcisi olduğu "dadaizm" ile ilişkilendirilen "hazır-nesneler" (readymades), kısaca ucuz objelere eklemeler yapıp onları değiştirerek veya (en ünlü eseri "fountain"de olduğu gibi) basitçe yeniden konumlandırıp ya da yeniden yönlendirerek bu objeleri dönüştürmeyi ve onları farklı bir ortama yerleştirmeyi amaç edinir.

    sanatçı tarafından 1919 yılında "tasarlanan" bu eser de, gazetelerin bulmaca küpürlerinde yer alan fotoğraflara karaladığımız bıyık ve sakal gibi yıkıcı, yadsıyacı duyguların; muhalif ve mantık dışı bir yaklaşımın tezahürüdür. daha doğru bir ifadeyle rasyonaliteyle tamamen karşıt olan, absürt eylemleriyle asri kültürlere ait değerleri "primitif" imgelere dönüştüren dadaizm'in bir ifadesidir.

    eserin adı olan "l.h.o.o.q.” bir gramogramdır. bir veya daha fazla kelime oluşturacak şekilde telaffuz edilebilen bir harf veya harf grubudur. dolayısıyla fransızcada "elle a chaud au cul" olarak telaffuz edildiğinde "kızın ateşli kalçaları var." gibi bir anlama sahip olur. yıllar sonra kendisiyle gerçekleştirilen bir röportajda ise bu başlığı, "there is fire down below." şeklinde ifade çeviriyor.

    marcel duchamp'ın, sanat tarihinin en ünlü yapıtlarından birini odak noktasına aldığı bu eseri, kimilerince alaycı bir tutum olarak algılansa da umumi olarak sanatın ne olduğuna ilişkin felsefi sorgulamanın yapıldığı ve bu tür reaksiyonların uygulandığı bir özgürlük alanıdır, aslında. dünyayı korkunç bir savaşa sürükleyen (birinci dünya savaşı) insan aklının ne kadar rasyonaliteden uzak olduğunu ifade etmeyi amaç edinir.
hesabın var mı? giriş yap