*

  • fransiz 68'inin en bilindik genclik lideri. faaliyetleri yuzunden, fransa'dan kovulmus 1968 sonunda ve almanya'da yasamaya baslamis. 94'den beri avrupa parlamentosu'nun onde gelen uyelerinden, fransiz yesiller partisi uyesi..
    turkiye'ye de gelmisti 90'larin sonlarinda avrupa birligi-turkiye komisyonu uyesi olarak.. ertugrul ozkok gibi basinin 68 romantikleri icin eski gunlerden bahsetmek icin bir firsat olmustu bu ziyaret..
    biz devrimi cok sevmistik adli kitabiyla da taninir.
  • fransa'daki 68 mayısı olaylarının öğrenci liderlerinden. sitüasyonistler etkilenmiş olan anarkososyalist denebilecek, şimdilerde yeşillerin avrupa parlamentosu frankfurt milletvekili, alman ve fransız vatandaşı.

    68 olaylarında fransız komünist partisine de karşı çıkan, sovyetler'in prag'ı işgalini de kınayan ve aynı faşizmin parçası olarak gören, daha da ileri gidip rus devriminin aslında son burjuva devrimi olduğunu savunan kişi.

    hannah arendtle belli paralellikleri olan, ki alman yahudisi olmaları bu paraleliğin neden-sonuç ilişkisi içinde değerlendirilmelidir, uzun yıllardır frankfurt'ta alternatif bir yaşam süren, yakın siyasi tarihin en çok eleştirilen kişilerindendir.
  • (bkz: kızıl danny)
  • 6 ekim 2004 tarihinde avrupa parlamentosunda yaptığı konuşmada türkiye'nin ab üyeliğine karşı çıkan hristiyan demokrat grubu liderine ağzının payını veren, ucu açık müzakere diye birşey olmaz, umarım türkiye'yi avrupa birliği'nde görürüz şeklinde konuşan, "yürü be koçum be" nidalarıyla alkışladığımız yeşil lider.
  • avrupa parlamentosu'ndaki konuşmasında bizi heyecanla savunan siyasetçi. otuzbeş sene evvelki cevvalliğini gösterip, bir de zinadan bize kroşe çakan bir meslektaşına arka arkaya yumruklarla girip nakavt etmiştir, tabii çenesiyle. yok zinadan dem vurana haklı derdim de, işin evveliyatı varmış. efenim bu zat yıllarca zinayı ceza kanunlarına yerleştirmeye çalışmış da. doğru yolu bulduğundan cihetle bizi eleştiriyordu herhâlde. dün dündür bugün bugündür bizden evvel girmiş avrupa'ya haberimiz yok...
  • bugün istanbuldaki yeşiller toplantısında abdullah gül'e "bu toplantıdan sonra hala daha avrupadaki muhafazakar partiler birliğine katılmak istiyor musunuz?" diye sorup günün bombasını patlatan, 2 dakika "nasıl kodum ama" diye sırıtan alem adam.
  • 4 nisan 1945'te monatuban, fransa'da dogdu. 1967 sonbaharinda, bakan misoffe'yi köseye sikistirip gençlik raporunda neden cinsellikten hiç sözetmedigini sormasiyla ilk kez tanindi. 23 yasinda bir sosyaloji ögrencisi ve noir&rouge isimli anarsist bir örgütün üyesiydi. '68 ayaklanmasinin tartismasiz militan tiplemesidir. belirli bir karizma ve güçlü bir mizah duygusuna sahip olan cohn-bendit, basinin kendisini yildizlastirmasina karsi yürüttügü kampanyada basarisiz olmus, '68'in sembol ismi olarak ün yapmistir. tüm gruplar birbiriyle çelisir ve çekisirken; cohn-bendit sakaciligi, dürüstlügü ve idealleriyle mayis'in ruhunu yansitir.
    olaylardaki etkinligi yüzünden fransa'da oturma izninin kaldirilmasiyla 22 mayis'ta avrupada bir tanitim turu için yola çikti. fransa'ya yeniden özgür bir sekilde dönmesi için aradan 10 yil geçmesi gerekti.
    kendisi bugün avrupa parlamentosu yesiller grubunun baskanligini monica frassoni ile birlikte yürütmekte, frankfurt'ta esi, oglu ve esinin ilk evliliginden olan ogluyla birlikte yasamaktadir.
hesabın var mı? giriş yap