• tek taşla iki kuş vurmayı başarmış suser. burjuva nickini alırken hem sözlük yazarı olmuş, hem de sınıf atlamış. gerine gerine ben burjuvayım diyebilmek bu olsa gerek.
  • werner sombart'ın kapitalizmin doğuşu ile onu yürüten sınıfı çözümlediği şaheser; bir iktisat ve sosyoloji klasiği. yakın zamanda doğubatı yayınlarından tercümesi çıkmıştır.
  • belli bağlamlarda hakaret gibi kullanılıyor bu. haliyle insan, bir şekilde bu kavramı, bir durumu açıklamak için kullanacaksa tedirgin oluyor; birileri üzerine alabilir diye. ("ben alınıp satılmam")

    basitçe şöyle açıklanabilir kimin burjuva olduğu. toplumu, gelir gruplarına göre dilimleyin. alt gelir grubundan üst gelir grubuna giderken oluşan davranışsal farklılıklar, eleştirel bir elemeden geçtikten sonra, burjuvayı tanımlamak için kullanılabilir.

    basitçe: insanın aç kalma, sokakta kalma, soyulma, öldürülme vb korkularından arınmış halini düşünün... böyle bir insanın hayattaki amacı, bilinçli veya bilinçsizce, gündelik -çoğunlukla risksiz- zevkler oluyorsa, o insan burjuvadır. yani haftasonu sinemaya gitmek, akşam bara gitmek (ya da nezih bir lokantada iftara gitmek, meşrebinize göre), iş çıkışı kafede oturmak, bayramda ayvalık'a bodrum'a madrid'e gitmek etrafında dönen bir yaşamınız varsa burjuvasınız.

    ha toplumun, atıyorum, %40'lık üst gelir dilimine giren grubun, çoğunluğunun yaşamı böyledir. benim de demeye çalıştığım bu. hakaret olmak için fazlaca yaygın bir kategori bu. marksist bir bakıştan, bugünkü ekonomik sistemde yaşayan insanları belirtmek için kullanılabilir. ama, "ben burjuva değilim" demek, biraz iddialı bir söylem günümüz şartlarında. bilinçli olarak burjuvalığın dışında yaşayan gruplar ve bireyler var: amişler, fatih'te yaşayan sakallılar, bazı solcu gruplar, bir hırka bir lokma olmaya özellikle çalışan bireyler... niyetin kötü falan olmayabilir, ama özel bir çaban yoksa, akıntı burjuvazi akıntısıdır, sen de o akıntıyla yüzüyorsan burjuvasındır.
  • parası olan avam.
  • nihayet ülkemizin mütedeyyin hareketinin sol içindeki daha derin mevzulara girip daha sıçıp sıvadığını görmemize vesile olmuş kavram. ilginç işler bu işler sabah akşam "ittihat ve terraki" sayıkla, kemalizm humması geçir, akşam olsun, burjuva devriminin üzerinden zilyon yıl geçtiği halde akp'nin dümen suyuna girmek için bir de karşına diksinler. olacak iş değil...

    devrimlerinin temsilcisi ittihat ve terraki'ye yardıran sen, "burjuvaya sırt dönüyola ay kafaları çok güzel" diyen de sen. bir bakıyorum "statüko"yu defetmek için akp'yi dolaylı/doğrudan destekleyen yine sen... hep sen hep sen.

    burjuvaziye sırt dönmek, öz kaynak ve fakat....

    (bkz: nutku tutulmak)
  • ortaçağ avrupasında geçen filmlerde; hani o koca göbekli, siyah takım elbiseli, zengin, kendini beğenmiş ve iyi insanlara zulmeden kötü adam vardır ya işte o. bir de bunun tezat misali vardır ki (bkz: proleterya)

    tepki öncesi etki: marx'ın tanımından öncede vardı bu erol taş kahkahasını taklit eden amcalar.
    inanmıyorsanız (bkz: fernand braudel)
  • yurdumuzda istanbulluların geneline eşittir bu laf. "haha istanbullu sen bilmezsin bu işleri burjuva seni" gibi şeyleri çok duydum ben.

    (bkz: il milliyetçiliği)
  • hadise'nin lanet gibi dilime dolanmış şarkısı bu.

    ahan da şöyle sözleri var, hemen copy paste şeyedeyim.

    not: tüm -e'ler kapalı şekilde telaffuz edilmeli.

    sıkılınca bunalınca karışınca
    yalnız kalınca
    sen beni hatırla

    üşüyünce acıkınca
    kendine sıcak bi kucak bakınca
    seen beni hatırla

    mutluluk benim yanımda
    bu meleği bırak o cadıyı ara tek tuşla

    a adam mısın süslü burjuva
    patlar o pasta bebek suratında
    kıvır durma tatminsiz diva
    yolu kapatma hadi bye bye
  • (bkz: burcu var)
  • bir yazar, kitaplarından birinde şöyle bahseyler ki:

    "...resimlerin aynı yaşamdaki gibi olmasını ve doğayı taklit etmesini isteyen kişi burjuvadır; ama burjuvalarla dalga geçilebilir, çünkü onlar ölmüşlerdir, ama bundan haberleri yoktur."

    not: kim olduğunu bilene benden 1 paket pötibör püskevit! şükela niyetine.
hesabın var mı? giriş yap