hesabın var mı? giriş yap

  • beklemek.

    insanoğlunun en aciz hallerinden birisi bu, beklemek. hep bekliyoruz, her şeyi bekliyoruz.

    insan bekliyoruz.
    iş bekliyoruz.
    para bekliyoruz.

    hiçbir şey yapmadan bekliyoruz olduğumuz yerde durduğumuz yerde, durarak. bekledikçe hiçbir şey yapasın gelmiyor. çünkü beklemeyi tek çıkar yol olarak görüyorsun ve bir adım dahi atmıyorsun, olduğun yerdesin. odalara hapsetmişsin kendini, yatağa bağlamışsın bedenini, boşluğa dikmişsin gözlerini. ne beklediğini bilmez bir haldesin.

    gelmeyecek ki.

    hareket etmek aklına gelmiyor. istediğin her neyse ona gitmek aklının ucundan geçmiyor. onun, onların sana geleceğini düşünmekten 'gelmeyeceği' ihtimali aklına gelmiyor artık.

    bekleme, bekledikçe geçen tek şey ömrün.

    gelecek olan mutluluk değil.

  • seneler önce (2007-2008 sanırım) mecidiyeköy metrobüs durağından binip yenibosnaya falan gidicektim sanırım. yanımda 100 lira vardı tekli banknot, dedim ki sanırım bu aletlere parayı sokuyosun (cahillik ile çok bilmişlik arası) heralde sana kaç para yatırıcaksan sorucak ve sende 20 lira diyceksin ve geri kalanını vericek sanıyorum.. anasını avradını, daha yanımda ki adam aman abi napıyosun diyene kadar baş parmağımdaki akbili bastım.. daha bekliyorum mal gibi, yanımdaki adama sordum geri verip vermediğini, adam sanki kendi 100 lira basmış gibi hüzünlü bi şekilde durumu izah etti, bende sakin olması gerektiğini, böyle şeylerin olabileceğini söyledim.. enteresan bir halde bulduk birbirimizi ahahah ondan sonra sanki akbil sonsuzcaymışçasına bastım, bi ona bastım "geç abla", bi ona bastım "geç dayı" diyerekten.. daha 60 lira falan vardı kayboldu bizim alet, halâ basamadığım seferleri düşünür düşünür içlenirim..

  • hayvansal sütlerin iklime olan negatif etkileri ve hazımsızlık, yorgunluk hissi gibi sebeplerle tercih ettiğim ve evimde kendim ürettiğim bitkisel süt.

    yürütülen birkaç araştırmadan örnek verebilecek olursam yulaf sütünün diğer bitkisel bazlı sütlere göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir olduğunu iddia etmek mümkün. bazı karşılaştırmalarla argümanlarımı destekleyelim!

    oatly firmasının isveçte yürüttüğü çalışmasına göre, yulaf sütü üretimi inek sütüne kıyasla %80 daha az sera gazı emisyonu ve %60 daha az enerji ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştur. çalışma aynı zamanda %80 daha az arazi kullanımının yeterli olduğunu belirtmiştir.

    diğer bitkisel bazlı sütlere göre yulaf sütü en az su tüketimine ihtiyaç duyan üründür. kaynak

    besleyicilik açısından bakıldığında market lideri badem sütüne göre daha besleyicidir. ancak soya, bezelye gibi muadillerine göre besin değerleri bir miktar düşüktür. besin değerleri tablosu. ancak görüldüğü üzere çok ciddi farklar görülmemektedir. aradaki minik farklar ek besin takviyeleriyle rahatlıkla kapatılabilecek düzeydedir.

    bu bilgiler ışığında ekosisteme faydası açısından yulaf sütünü tercih etmek mantıklı görünmekte. bunun vegan olup olmamanız ile alakası yok! ben bir vegan değilim ancak carnivore olduğumu da söyleyemem*. hayvansal ürünleri kendime yasaklamadım, zaten düşünce yapım* gereği kısacık ömrümde asla böyle kısıtlamalar koymam. fakat en azından bunları azaltmamız mümkün. yapılan çalışmalarda açıkça ortaya koyulduğu gibi hayvancılık endüstrisi sera gazı ve karbon ayak izi açısından ekosistemde derin izler bırakmakta. ayda 1 kilo et, peynir veya 5 litre inek sütü tüketmek yerine. bunları %50 azaltıp tek başınıza bile bir fark yaratabilirsiniz.

    konuyla ilgili interaktif bir ted videosu
    kendi yulaf sütümü yaparken uyguladığım reçete

  • etrak bi idrak (idraksiz türkler) diye aşağılanan, celali ayaklanmalarından sonra ata binmesi bile yasak edilen, savaşlarda devşirme yeniçerinin önünde yalın kılıç savaşa ilk sürülen ve tabi kırılan, tahsildar kamçısı altında inim inim inleyen, dili kültürü her daim hakir görülen "türkler"dir efendim.

    edit : başlık başa kalmış.

  • zamanında, bokunda boncuk bulmuşcasına haber yakaladığını sanan bir muhabirle halk plajında denize giren teyzenin arasında geçen bir dialog vardı. hatırladığım kadarıyla da şöyle bir şeydi;

    - teyzecim görmüyor musunuz deniz ne kadar kirli. neden giriyorsunuz sağlıksız bik bik bik
    - yavrum biz bilinçsiz vatandaşık

  • başıma gelendir..

    12 yıldır karımdır..

    iki evlat vermiştir..

    hala deli gibi aşığımdır..

    sen sadece bende dur kadın, ben sana hep aşık kalırım..

  • suçlu sadece kendisidir. milyonlarca dolarlık takımı emanet ettiğin adama bak. futbolda barış dönemini özledik diye geldin, kavga gürültüden başka bir şey getirmedin. bu kaos ortamıyla başarısızlığını fenerbahçe taraftarına yedirdin. yemin ediyorum aziz yıldırım olsa bu takım böyle olmazdı. yazık günah ya.

    edit: şimdi de, selahattin baki aracılığıyla ortalığı karıştırma derdinde. fetö diye ortaya bi yem attılar. 2-3 hafta da böyle avuturlar insanları. sen fenerbahçesin, gerekirse hakemleri de var'ı da üst üste koyup yeneceksin. o gol olmasa maç 1-1 bitecek. hiç utanmıyorsunuz, 3-4 farkla yenmeniz gereken takımın galibiyet golüne ofsayt diyip var operatörü fetöcü diyorsunuz. allah, aklı başında fenerbahçe taraftarına sabır versin.