hesabın var mı? giriş yap

  • bununla dalga geçen ülkü ocağı kaçkınları hayatları boyunca bir kişinin karşısına tek başına çıkamamıştır.

  • --- 6x5 spoiler ---

    hodor meselesiyle ilgili ufak bir anektodu da aktarayim,

    3 yıl önce, michael ventrella diye bir eleman, bir konferansta george r. r. martin ile tanışır. konferansın yapıldığı yerde, martin ile birlikte aynı asansöre binerler. martin, asansörün düğmesine kendisi için basar ve diğer kişilere de hangi katı istediklerini sorar. sonra, ventrella'ya dönüp "hep bir asansör operatörü olmak istemişimdir" der. birlikte gülerler ve odalarına giderler.

    bir süre sonra, martin ile venrella tekrar asansörde karşılaşır ve aralarında şu diyalog geçer.

    + ben sanırım kitabınızdaki bir karaktere neden hodor adını verdiğiniz buldum.
    - öyle mi?
    + asansör operatörü olmak istediğinize dair sözleriniz üzerinde düşündüm. bence, hodor'un "hold the door" lafının kısası olduğu çok bariz.
    - (martin gülmeye başlar) gerçeğe ne kadar yakın olduğunu bilmiyorsun.

    bu da, ventrella'nın 2 yıl önceki blog postu.
    https://ventrellaquest.com/2014/04/20/got-got/
    --- spoiler ---

  • daha önce yazılmış ama ben de şunu şuraya koymak istiyorum: https://www.youtube.com/watch?v=up0tis6jvse

    "aganigi naganigi" ikilemesini dilimize (dilimize derken günlük konuşma dilimize arkadaşlar, güzel türkçemize değil) sokmuştu bu reklam ilk çıktığında. ilginç şekilde; etrafımda kimsenin duymadığı, kullanmadığı, sözlükte de yazmayan ama kimsenin de ne anlama geldiğini anlamakta da hiçbir zorluk çekmediği bir ikilemeydi. o zamana kadar duyan bilen yoktu ama bu reklamda duyduktan sonra herkes neyi ifade ettiğini bir çırpıda anlamıştı. ve reklamdan sonra da bir süre de ağzımıza takılmıştı. muhtemelen kuru yemişin direkt mala gittiği(bkz: direk mala gider) bilgisini halk arasında yaygınlaştıran reklam budur. hatta daha da abartıyorum, bu reklamdan sonra artık bir daha fındığın reklamının yapılmasına ihtiyaç kalmamıştır çünkü fındık kolektif hafızanın derinliklerine direkt mala giden gıda olarak kazınmıştır. reklam sektörünün kendi çapında en büyük başarılarındandır.

  • özellikle bilgisayarların şarj kablolarında bulunan, kablonun cihaza yakın kısmının üzerinde bulunan silindir yapılı bir boğum. şurada. ferrit ya da ferrit boğumu olarak bilinir. şarj kablosu üzerine binen elektromanyetik dalgaların yarattığı gürültüyü önlemek için kullanılır.

    bir çubuk anten etrafta bulunan radyo dalgaları, tv sinyalleri gibi elektromanyetik dalgaları üzerinde toplayarak düşük voltajlı elektriğe çeviren bir elemandır. daha sonra yükseltilen bu sinyal bant geçiren filtrelerden geçirilerek süzülür. böylece sinyalin istenilen kısmını kullanabiliriz. radyo için 88 mhz- 108 mhz arası frekansları geçiren bir filtre kullanılır örneğin.

    şarj kabloları da çubuk antenler gibi üzerine düşen elektromanyetik alandan etkilenir. bu elektromanyetik dalgalar kablonun taşıdığı akımın üzerine binerek bu akımın artmasına ya da azalmasına neden olurlar. yani gürültü oluştururlar. işte ferritler bu gürültüyü üzerinde indükleyip sönümlenmesini sağlayan elemanlardır. düğümün içerisinde basit bir mıknatıs bulunur. maxwell denklemlerindeki prensibe uyarak gürültüyü emer. cihaza yakın olmasının sebebi gürültünün en son haliyle önlenmesini sağlamak içindir.