hesabın var mı? giriş yap

  • müşterilerden hala yüzsüzce para tokatlamaya devam eden şirket, ödemesi gereken parayı ise ödemeyeceğini söylüyor. böyle komedi görmedim, şimdi üyeleri bana maç yayını vermiyorsun ben de sana ödeme yapmam dese avukatları ile beraber binlerce insana taahhütünüz var icra yollarız diyecek olan araplar, kendi ödemesi gereken yükümlülüğe ise ödemeyeceğiz diyorlar.

  • karar verirken uygulanacak en doğru yaklaşım, iyi bilgilendirilmiş olmak ve insan rasyonalitesini çarpıttığı bilinen düşünce ve duygu önyargılarının üstesinden gelecek teknikleri uygulamaktır. bu nedenle de işe çeşitli ve saygın kaynaklardan yararlanarak, vereceğimiz karar ile ilgili arka plan bilgilerini toplayarak başlamak gereklidir.

    yanlış karar vermenize neden olacak önyargılardan ilki "affective forecasting"dir. bu, gelecekteki olaylara yonelik kendi duygusal tepkilerimize ilişkin tahminlerimizdir. sıklıkla "impact bias" adi verilen bir bilişsel hatayı barındırırlar.*

    impact bias ise gelecekte olacak/olma ihtimali yüksek olaylar üzerine yaptığımız duygusal atıfların genellikle rasyonel değerde olmamasına sebep olan etkidir.*

    gelecekte yaşayacağımız durumlarda nasıl hissedeceğimizi tahmin etmekte çoğu zaman yetersiz kalırız ve bu, yanlış kararlar vermemize neden olabilir. bunu aşmak için, benzer bir seçim yaptıktan sonra başka insanların nasıl hissettiklerini öğrenmek faydalı olacaktır.

    (esasen ekşi sözlük'ü kıymetli kılan da budur. binlerce yazar, binlerce durumda yaşadıklarını ve hissettiklerini paylaşarak bu konuda sağlam bir veritabanı yaratmaktadır. faydalanmayı bilin.)

    kararlarımızı etkileyen bir diğer önyargı ise "temporal (time) discounting" (geçici indirgeme) ile ilgilidir. insanlar kısa vadeli kazançlara öncelik verme eğilimindedir. örneğin, gelecekteki bir proje ya da tatil planını alelacele kabul edebiliriz çünkü bu popülerlik ya da övgü açısından ani elde edebileceğimiz faydalar sağlayabilir. kimse arkadaş ortamında tatil planını bozan kişi olmak istemez. bu kararı alırken günü geldiğinde harcanacak zaman ya da emek yatırımını hafife alır ya da görmezden geliriz.

    bu tür senaryolarda karar vermeniz gerektiğinde uzun vadede kararını vereceğiniz işi/tatili uzun vadede değil de yakın zamanda yapacak olsaydınız ne hissedeceğinizi düşünmeye çalışmak gereklidir.

    örneğin, projeye 1 yıl sonra değil de önümüzdeki ay başlamanız gerekse, tatil için 6 ay sonra değil de hemen bu hafta sonu hazırlanmanız gerekseydi ne hissederdiniz bunu düşünmek karar verirken daha rasyonel olmanıza yardımcı olacaktır.

    yukarıdaki adımlar tamamlandıktan sonra vereceğiniz kararın seçeneklerinin artı ve eksilerini içeren bir liste oluşturmak ve kararınızı temellendirmek için bir puan sistemi oluşturmak iyi bir seçenek olacaktır.

    kaynak: 1, 2, 3

  • karşıda araç varken yakmayı normal karşılayanların olduğunu da gördük. adam bir de utanmadan rahatsız olanlara düşük iq demiş. sanırım şoför olan herkes kimin düşük iqlu olduğunu tahmin eder.

  • bütün filmlerini üçer beşer kere izlemiş biri olarak, bu film açık ara en beğendiğim cem yılmaz filmi olmuştur. yeşilçamı gerek göndermeleri ile gerek ise film genelinde tuttuğu hava ile bize tekrar yaşatmıştır. hayrettir kimse hakkında yazmamış ancak şu repliklerin de berkine yazılmış olduğunu düşünüyorum.

    --- spoiler ---

    a.g - oğlum 50 yaşına geldi, buna rağmen her dışarı gönderdiğimde aklım kalıyor.
    c.y - nereye gönderiyorsun ki?
    a.g - fırına.

    --- spoiler ---

  • adamların kafasının ancak bu kadar çalıştığının kanıtı olan düşünce. sanki mantik bilimi açısından 3. halin imkansızlığı söz konusu. yıllardır ar ge yapıp, üretimde teknolojik yatırım yapmak yerine ulkenin itibari diye diye dunyanin parasını müsrif gibi harcayıp, ülkeyi betondan grinin 50 tonuna çevirdiklerinden içine düşülen durum.

  • insanlar hayaletleri yarattığında, ardından bunları kovmak veya yakalamak için medyum ve çeşitli din adamlarını da yaratmışlardı. daha sonra işin içine teknoloji ve sinema girdiğinde bizim bildiğimiz proton packler( yani sırt çantası boyutunda bir (bkz: parçacık hızlandırıcı/@zagalar)ya bağlanan elde tutulan bir nötrona değnek veya parçacık fırlatıcı içerir ) ve hayalet tuzakları devreye girdi.

    burada hayalet avcılarının bir nevi evriminden bahsedeceğiz. hu huuu dediğiniz görür gibiyim o zaman hemen yazımıza başlayalım. hayalet avcıları ismini ilk defa 1975'ten 1976'ya kadar süren, hayalet olayları araştıran beceriksiz dedektiflerden oluşan bir ekibi konu alan, canlı aksiyonlu bir çocuk televizyon dizisinde görmekteyiz.

    dizi the ghost busters*adı altında 1975'te cbs'de yayınlanmaya başladı. bu dizide forrest tucker, jake kong , takım elbise giyen eddie spenser rolünde larry storch ve goril tracy rolünde ise bob burns rol almıştı işte beceriksiz üçlü her bölüm mission: ımpossible'daki gibi görünmeyen patronları zero'nun sıradan bir nesnenin içine gizlediği bir kaset kaydını alması ve bir sonraki işlerinin ana hatlarını anlatmasıyla dizi başlamaktaydı. tabii ki kaset kendini yok ediyordu.

    neyse daha sonra bu arkadaşlar ilgili ürkütücü bölgeye gittiğinde frankenstein, kurt adam, dr. jekyll ve bay hyde... gibi hep tanıdık hayaletler ve canavarlar uğraşıyorlardı. ardından bir dizi kovalamaca ve şakadan sonra köşeye sıkıştırdıkları doğa üstü varlıkları hayalet kaydedici adı verdikleri bir silahla öbür dünyaya gönderiyorlardı.video

    daha sonra 1986 yılında the ghost busters'ın devamı niteliğinde olan filmation's ghostbusters olarak amerikan animasyon televizyon dizisine dönecekti. benim dönemim bu çizgi filmi muhakkak hatırlayacaktır. burada da ilk dizi olan orijinal ghost busters'ın oğulları ve goril tracy oynamaktaydı.

    bir dizi yüksek gökdelenin arasında yer alan perili bir malikanede bulunuyordu . konuşan bir kafatası telefonu olan ansabone; skelevision, konuşan bir iskelet televizyonu; belfry, pembe konuşan bir yarasa; ve konuşan arabaları ghost buggy jr. zaman zaman gelecekten gelen zamanda yolculuk yapan hayalet avcısı futura'nın ve yerel tv haber muhabiri jessica wray'in yardımını alıyorlardı. her bölümde bu üçlü ve arkadaşları dünyayı kötü hayalet büyücü prime evil ve onun yandaşlarından kurtarmaya çalışıyorlardı.

    bu animasyon dizi sahneye çıkmadan önce columbia pictures, 1984'te hayalet avcıları filminin yapımına başlamıştı bile fakat filmation'ın 1975'te aynı isimde bir komedi dizisinin olduğunu gözden kaçırmıştı. bu da bir telif sorununa dönüşmüştü. ardından para her şeyi alır mottosu işe yaradı ve columbia, isim hakkını filmation'dan 608.000 $ artı kârın %1'i karşılığında lisanslamayı kabul ettirdi.

    filmation turnayı gözünden vurduklarını düşündü ama anlaşma, filmation'a filmden uyarlanan bir animasyon dizisi yapma haklarının verilmesini içermiyordu. film başarıya ulaştıktan sonra filmation bir animasyon dizisi yapmayı teklif etti, ancak columbia bunun yerine sözleşmeyi dic'ye vermeyi seçti . filmation da 1986 yılında yukarıda anlattığım gibi 1975'teki canlı aksiyon sitcom'una dayanan kendi animasyon şovunu yaptı. filmation yaptığı animasyonu kurnazlıkla dic den önce sadece birkaç gün önce yayınlandı.bunun üzerine dic 'de animasyonunu filmation şovundan ayırmak için kendi uyarlamasına the real ghostbusters adını verdi.

    gelelim şimdi bizim bildiğimiz ghostbusters'a; bilindiği üzere yayına girdiği 1984 yılında kült bir fenomen haline almıştı bile. filmin başrollerinde bill murray, dan aykroyd, harold ramis ve ernie hudson yer alıyordu. hikaye, new york'taki hayaletlerin yükselişinden geçen bir dönemde geçiyordu ve üniversite arkadaşlarından oluşan bu grup, paranormal olayların oluşması üzerine bir şirket kurarak kendilerine ghostbusters diyeceklerdi. sloganları ise kimi arayacaksın? hayalet avcıları!.

    ilk film, hem korku hem de komedi belirsizliklerini içinde barındırıyordu. karakterlerin kişilikleri ve mizah anlayışları filmi oldukça eğlenceli hale getiriyordu. özellikle bill murray'in canlandırdığı peter venkman karakteri, filme ayrı renk katmaktaydı. herkes biliyordur ama kahramanlarımız filmde, hayaletleri yakalamak için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş bilim kurgu teknolojilerini kullanarak hayaletleri hapsediyorlardı.

    ta ilk baştan gelen hayalet avcılarının bu serüveni bu şekle evrimleştiğinde gişede büyük bir başarı yakaladı ve eleştirmenlerce de beğenildi. film, görsel efektleri, mizahı ve özgün hikayesiyle övgü topladı. ayrıca slimer, stay puft marshmallow man ve gozer gibi ikonik karakterler de yarattı. filmin müziği de elmer bernstein tarafından bestelendi ve ghostbusters adlı ana tema müziği, popüler kültürde unutulmaz bir yer edindi diyebilirim.

    bu gün bile hala devam filmleri çekilmektedir.

    kaynak:1,2,3