hesabın var mı? giriş yap

  • geç? kime göre neye göre geç sen bana onu söyle hele.

    haftanın 2 günü hastanede nöbetçi olan bir sağlıkçıyım belki. belki gece çalışan bir özel güvenlik işçisiyim. barmenim, ikinci öğretim okuyan bir öğrenciyim belki.
    gecenin bir saatinde rahatsızlanan akrabamın, arkadaşımın yanına sırf cebimde taksi parası olmadığı için gidemedim belki hatta.
    hepsini geçtim, sikimin keyfine göre barlarda demleniyorum, sürtüyorum sana ne lan?
    kamu hizmetlerini senin mesai saatlerine, komşu/akraba gezmelerine göre mi ayarlamak zorundayız? normal olmanın kıstası senin uyku düzenine göre mi belirleniyor a benim kınalı cahilim?

    işini gücünü yahut keyfini geceye göre düzenlemiş bir insan elbet otobüs seferi isteyecek o ''geç'' saatlerde.

  • 1 sırp, 1 ispanyol, 2 türk, bir dağ evindeyiz. sırp ile ispanyol bir kurusıkı bulmuşlar, uzaktaki bir elmayı vurmaya çalışıyorlar. ben ise sandalyede oturmuş olacakları izliyorum.

    (ortamdaki 2. türk koşarak gelir)

    t: give it to the master. i can shoot anything you show me. [ver bakayım o silahı abine]

    (ispanyolda tepki yok, silahı verir)

    t: i've been to turkish army for one year [ben 1 yıl aztektim orduda]

    (tepki yok, izliyorlar)

    t: look. (çömeldi nişan aldı, yalnız kıç çatalı açıldı adamın, dolunay gibi çıktı ortaya)

    t: yeees **silahpatla** (elmada tık yok)

    (ispanyolla sırp bir çatala, bir de elmaya bakarlar. )

    sırp: that's why they lost whole empire... [işte koca imparatorluğu böyle kaybettiler]

  • 11 ay milletin gözüne soka soka lüks yaşantısıyla canlı yayın yapıp açı toku g.tune sallamayıp,

    1 ay edebiyle tutması gereken oruç için gereksiz duyar kasan kadın kendisi.

    zevksizliği ve pahalı parçalar giyse bile bir türlü üzerine oturmayan varoşluğu ile bilinir.

  • daha üst düzeyde yararlanmak için birkaç öneri paylaşacağım nacizane.

    daha hızlı bir şekilde kullanıcı girişi yapın:
    windows kullanıcı girişi ekranında parola kısmını atlamanız önerilmez. aksi halde, bilgisayarınıza erişen herkes sisteminize giriş yapabilecektir. "ayarlar>hesaplar>oturum açma seçenekleri" yolunu izleyin. buradaki seçenekler ile hızlı giriş yapabilirsiniz. örneğin gerekli donanımlara sahipseniz yüz tanıma veya parmak izi gibi oldukça güvenilir yöntemlerle windows oturumu açabilirsiniz. ayrıca pin kodu veya güvenlik anahtarı ile d giriş yapabileceksiniz.

    dinamik windows kilidi:
    ilk öneri hızlı oturum açma ile ilgiliydi fakat ekran kilidi kullanmayı da unutmamalısınız. masaüstünü [windows]+[l] tuşlamasıyla kilitleyebiliyorsunuz. böylece izinsiz kimseler bilgisayarınıza erişemeyecekler. yine "oturum açma seçenekleri" menüsünden erişebileceğiniz " dinamik kilit" ayarı ile kilitleme işlemi otomatik hale getirilebilir. akıllı telefonunuzu bluetooth üzerinden windows'a bağlayın ve "dinamik kilit" fonksiyonunu aktive edin. telefonunuz yanınızdayken bilgisayardan uzaklaştığınız durumlarda, masaüstünüz otomatik olarak kilitlenecektir.

    akıllı telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın:
    windows 10 bilgisayarınızı, akıllı telefonunuz ile microsoft store'dan edinebileceğiniz "telefonunuz" uygulamasını kullanarak kolayca bağlayabilirsiniz. böylece bildirimler masaüstünüze gönderilecek, fotoğrafları kolayca senkronize edebileceksiniz ve windows ile telefon araması (eğer akıllı telefonunuz android ise) yapabileceksiniz. programı çalıştırın ve mobil cihazınızın işletim sistemini seçin. android kullanıcıları daha avantajlı çünkü çok daha fazla seçeneğe sahipler. apple/iphone için sadece temel bir destek sunuluyor ve ek olarak telefondan masaüstüne bağlantı gönderilmesine izin veriliyor. apple kullanıcıları, bu işlemleri yapabilmek için akıllı telefonlarına edge tarayıcısını yükleyerek microsoft hesapları ile giriş yapmalılar. android cihazlar içinse windows sistemine qr koduyla bağlanmanızı sağlayacak guide uygulaması bulunuyor.

    arama fonksiyonunu optimize edin:
    windows tuşuna bastıktan hemen sonra aramak istediğiniz kelimeyi yazın. böylece windows, arama fonksiyonunu çalıştıracaktır. bu şekild eprogramları da hızla çalıştırabileceksiniz. eğer yeterli arama sonuçları alamıyorsanız, dizin sebepli bir hata olabilir. "ayarlar>ara>windows'ta arama" yolunu izleyin. devamında "dosyalarımı bul" ayarını "gelişmiş" olarak işaretleyin. böylece arama yaptığınızda tüm sistem kontrol edilecektir. eğer windows arama fonksiyonundan memnun değilseniz, everything gibi ek uygulamaları kullanabilirsiniz.

    çoklu masaüstü kullanın:
    çoğu zaman windows sistemindeki işleriniz birbirine girebilir. örneğin kişisel kullanım ve profesyonel çalışmalar veya boş zamanlarınızdaki farklı işlemleriniz karışıklığa neden olabilir. bu nedenle, sanal masaüstleri kullanarak bunları birbirinden görsel olarak ayırmanız gerekir. çoklu masaüstleri ile iş ve kişisel masaüstlerinizi ve bu masaüstlerindeki program ve araçları kategorize edersiniz. gerekli pencereye [windows]+[tab] kombinasyonu ile geçebilirsiniz. ekranın sol üst kenarından yeni masaüstleri oluşturabilirsiniz. fareyi kullanarak istediğiniz pencereyi arzu ettiğiniz masaüstüne sürükleyin. ayrıca pencereleri "+" sembolüne taşırsanız yeni bir masaüstü de otomatik olarak oluşacaktır. [windows]+[ctrl] kombinasyonu ve yön tuşlarıyla masaüstleri arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

    gece moduna geçiş yapın:
    windows 10, ekran parlaklığı ayarını ışık ve çevre koşullarına göre otomatik olarak değiştirebiliyor. ek olarak bilgisayarınızda "ayarlar>sistem>monitör" yolunu izleyip "gece ışığı" ayarını aktive ederseniz, windows akşam ve gece saatlerinde mavi ışık oranını azaltacaktır. bu ayarın gözleri koruduğu belirtiliyor.

    daha iyi bir görev yöneticisi:
    windows 10 işletim sisteminde [ctrl]+[shift]+[esc] tuşlamasıyla görev yöneticisini açabilirsiniz. yönetici aracından daha fazla detay isteyen kullanıcılar ise microsoft'un ücretsiz process epxlorer yazılımını indirebilirler. fakat [windows]+[g] kombinasyonu ile erişebileceğiniz game bar aracı da size sistem performansıyla ilgili bilgiler aktarabiliyor. açılan pencerede yukarıdaki "kaynaklar" sekmesine geçin ve "daha fazla göster" butonuna tıklayın.

    ikincil sandbox sistemi:
    ikinci bir windows sistemini ek bir programmış gibi çalıştırmak da yapabileceğimiz işlemler arasında. fakat bu fonksiyon standart windows 10'da kapalı halde bulunuyor. profesyonel kullanıcılar "denetim masası>program ve özellikler>windows özelliklerini aç veya kapat" yolunu izleyerek windows sandbox'u aktive edebilirler. fakat bu fonksiyonun işe yaraması için bios görselleştirme desteğinin de açılması gerekiyor çünkü microsoft hyper-v teknolojisi sandbox için arka planda çalışıyor. ayarlandıktan sonra sandbox hızlıca çalıştırılarak yeni programları denemek veya güvenli internet gezintisi için kullanılabilir. windows 10 home kullanıcıları ise virtual-box benzeri bir yazılımdan yararlanarak ek olarak windows sistemler çalıştırabilirler.

    windows otomatizasyonu:
    aynı işlemler için farenizle aynı şeylere tıklamaktan sıkıldınız mı? power automate desktop ile microsoft, pek çok görevin otomatik hale getirilebileceği güçlü bir araç yayınladı. yazılım, uzun süre ücretli bir yapıdaydı fakat microsoft artık programı ücretsiz olarak sunuyor ve windows ile entegre etmenin planlarını yapıyor. power automate desktop ile fare tıklamalarınızı ve klavye girdilerinizi, makrolar olarak kaydedebileceksiniz. böylece tek tıkla makroları çalıştırarak gerekli işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayacaksınız. araç, siz bir test akışı oluşturduğunuz zaman çalışıyor. sol taraftaki "actions" kısmından çeşitli eylemlerin listesini inceleyebilirsiniz. bunlar, programlama dillerinin yineleme ve şartlar gibi klasik ögeleri. ayrıca "copy files", "start outlook" veya "extract images from a pdf file" gibi basit işlemler de bulunuyor. kullanımda iki seçeneğiniz olacak: eylemleri merkezdeki bölüme sürükleyebilir veya yaptığınız işlemleri kaydetmek için makro kaydediciyi başlatabilirsiniz. power automate desktop kendi içerisinde bazı numaralara da sahip olduğundan, önceden hazırlanmış eylemleri de kullanabilirsiniz. böylece farklı adımlardaki otomatikleştirilmiş fonksiyonları bir araya toplayıp tek tıkta çalıştırabileceksiniz.

    windows'u yeniden kurun:
    eğer windows 10 sisteminize format atmak isterseniz, bu işlem için herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek yok. "ayarlar>güncelleştirme ve güvenlik> kurtarma" yolunu izleyerek "bu bilgisayarı sıfırla" özelliğini kullanabilirsiniz. tam kapsamlı bir sıfırlama için tüm içeriğin silinmesini tercih edebilirsiniz. fakat dosyalarınızı silmemeniz de mümkün.

  • bu şarkının konusu ve anlamı ile ilgili, 11 eylül saldırıları'nın kehaneti olduğunu düşünen de var, wikipedia gibi "kızıl ordu fraksiyonu'na göndermeler var" diyen de. leonard cohen'in röportajları ve yaşamı incelendiğinde, satır aralarından farklı bir anlam çıkabiliyor.

    "they sentenced me to twenty years of boredom
    for trying to change the system from within"

    cohen'in 14 nisan 1988 tarihli röportajı:

    "yeah, these are new songs, huh? maybe lots of people think i didn't write anything after "suzanne." but i wrote one or two songs after "suzanne." here's a song (bkz: first we take manhattan) i wrote 20 years after "suzanne." i had been driven over the edge and i had decided to take matters into my own hand. this is a geopolitical plan. people have asked me what it means. it means exactly what it says."

    suzanne, cohen'in 1967 yılında piyasaya sürülen ilk albümü songs of leonard cohen'in ilk şarkısıydı. first we take manhattan; 21 yıl sonra 1987'de kaydedilen ve cohen'in muhteşem bir dönüş yaptığı i'm your man albümünün ilk şarkısı oldu. arada çıkan albümlerinden (büyük ihtimalle plak şirketinden) kendisinin de çok tatmin olmadığı röportajından anlaşılıyor. "i had decided to take matters into my own hand", "kurda sormuşlar neden ensen kalın..." gibi bir açıklama olmuş. "i'm coming now, i'm coming to reward them first we take manhattan, then we take berlin" ile de ayar tamamlanmış.

    şair burada;

    "ah you loved me as a loser, but now you're worried that i just might win
    you know the way to stop me, but you don't have the discipline
    how many nights i prayed for this, to let my work begin
    first we take manhattan, then we take berlin"

    ve şurada da;

    "i don't like your fashion business mister
    and i don't like these drugs that keep you thin
    i don't like what happened to my sister
    first we take manhattan, then we take berlin"

    müzik endüstrisine seslenmiş gibi duruyor.

    şarkının en esrarengiz kısımlarından biri "the monkey and the plywood violin" olsa gerek. şarkıda bu sözden önce "and i thank you for those items that you sent me" diyor ve kahkaha atıyor. maymun ve uydurma bir kemanla imâ edilen, geçimini sağlamak için sokak şarkıcılığı yapanlar olabilir.

    19. yüzyılda sokak çalgıcılarının yanında maymunlar gösteri yaparmış. maymun hem dikat çekmek, hem de bahşişleri toplamak için kullanılırmış. şöyle ki: (bkz: http://upload.wikimedia.org/…rinder_with_monkey.jpg) cohen, i'm your man albümüne kadar geçen sürede, müzik endüstrisinin zorladığı, kendisinin pek de hoşnut olmadığı; ancak, geçimini sağlamak için yapmak zorunda olduğu işlerden bahsediyor olabilir.

    "remember me, i brought your groceries in", eve alışveriş torbalarını taşıyan çocukları simgeliyor olabilir. bir nevî "bir zamanlar beğenmediğiniz (ah you loved me as a loser, but now you're worried that i just might win) fakir ama gururlu bir genç vardı" anlamı pekâlâ çıkarılabilir. hepsinin ötesinde "ah remember me, i used to live for music", üstadın bütün olayını özetliyor.

    "first we take manhattan, then we take berlin"e gelince:
    burada da, önce amerika'da, sonra avrupa'da yakalanacak albüm başarısı hedefinden; hedefe ulaşmak için çok çalışıldığından (bkz: i practiced every night) ve artık zamanının geldiğinden (bkz: now i'm ready) bahsediliyor olabilir.

    cohen'in 1 haziran 1988 tarihli röportajı:
    "but i want to tell you that even though your hospitality is profound it will not detour me from my appointed task which is to take manhattan, then berlin and several other cities..."

    olmayabilir de.

  • umarım aradıkları yardımcı doçenti seçmekte fazla zorlanmazlar. çünkü adayda aradıkları "halk otobüsü şoförlerinin sigara içmeleri durumları ve bağımlılığı konusunda çalışma yapmış olanlar" şartını yerine getirmiş yüzlerce insan var memlekette. ben olsam eşgal de belirtirdim.

  • hipokrat bu milletin hekimlerine davranışını görseydi, hekimlere yeterli ekipman vermeyip resmen ölüme göndererek performans sistemiyle çalıştırıldığına şahit olsaydı emin olun alayınıza başlarım sağlık hizmeti size haram derdi.

  • akp hukumeti'nin basbakan yardimcisi bulent arinc'in fikri.
    kendisine gore anayasa'daki değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri nitelikli çoğunluk ile degistirmek mümkün olmali.

    konsensus kelimesini duysa eli silahina giden bu ulkenin nitelikli çoğunluktan anladigi sey de, meclis'te 367 tane sandalye ve onlarin uzerinde oturanlardir.

    değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler arasinda ulkenin demokratik, laik bir hukuk devleti oldugu, insan haklarina saygili oldugu gibi temel ifadeler var.
    sayin arinc'a gore 367 tane el oyle isterse bunlari degistirmek mumkun.

    mesela yarin obur gun teror azarsa "bu insan haklari nanesi de cok ayak bagi oluyor" diyerek insan haklari kavrami tamamen anayasa'dan silinebilir.
    367 tane elin kalkmasi yeter.
    "bu zindiklar yuzunden hepimiz cehennemlik olucaz" diyerek islam'a aykiri kanun yapilmasi yasaklanabilir.
    367 tane elin kalkmasi yeter.
    "hukuk devleti de nedir ulan; hakliyi haksizi halkin sectigi meclis belirler" diyerek yargiclar savcilar dogrudan meclise baglanabilir.
    367 tane elin kalkmasi yeter.

    ki bu secim sisteminde, o 367 tane eli secmek icin, secmenlerin yalnizca %35'inin oy vermesi dahi yetecektir!

    "cogunlugun tahakkumu nasil kurgulanir" filmini rusya'da ortadogu'da vizyondayken goremediyseniz, gec kalmadiniz!
    trt ekranlarindan canli yayinlaniyor su siralarda.

  • alemdir bu trafik polisleri.. gecen istanbul bebekte yururken yine bi polisin biri kaza olan bolgede;
    - 34 kzc 40 bekleme yapmaa, bakma kardesim su kazaya ne oluyor bakınca sanki
    - puaa puhaa 34 mr 123 yurusene lan bakma dedim kardessim su kazaya, trafik yapmayın. aloo kime diyorum.. yurusenize bee, kızdırmayın beni..
    - puha puha bekleme yapma yuru yuru..
    ...
    bir süre sonra arkadan bi ekip otosu daha gorunur ve bağırmakta olan trafik polisine şöyle anons eder..
    - lan haydar fazla bagırma !!!

  • kultur farki nasil belli ediyor kendini dedigim bakis. aci ofke ve nefret var bu bakislarda hakli da. agit yok vatan millet sakarya yok. omzunda teskin edici el yok.