hesabın var mı? giriş yap

  • neden en çok türklerde görüldüğünü bir hayli merak ettiğim hastalık türü. hakkında ekşisözlük'te bu kadar az entry girilmesine ise ayrıca şaşırdım.

    hastalığın en sık belirtiler öksürük ve nefes darlığıdır. bazen küçük kanamalar ve göğüs ağrısı olabilir. hastalık çok yavaş ilerler, çoğunlukla 30 yıl kadar bir süre geçtiğinde hastalarda solunum yetmezliği ve buna bağlı kalp yetmezliği ortaya çıkar.

    teşhisi koymak göğüs hastalıkları hekimleri için çok kolaydır. akciğer grafisinde çok tipik bir görünümü mevcuttur. hele de akciğer tomografisi ile biyopsi bile yapılmadan teşhise gidilebilir.

    günümüzde hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. çok nadiren ilerlemiş olgularda akciğer nakli gerekebilir. yapılan araştırmalarda akciğerlerin yıkanmasının ve kortizon tedavisinin işe yaramadığı gösterilmiştir. buna karşılık son yıllarda uygulanan disodium etdironat tedavisi ile elde edilen sonuçlar umut vericidir.

  • eskiden sadece türkler regl oluyor sanırdım. anneme söyledim o da sadece kendi mahallesindekiler oluyor sanırmış. bizde durum genetik galiba.

  • başlık: kız arkadaşım 4 yıldır mesaj atmıyor

    1. az işim var ben sana mesaj atarım demişti
    bugün tam 4 yıl oldu artık şüphelenmeye başladım
    acaba ne yapıyor ki merak ettim
    ne işi var bu kadar ya

    mesaj atsam mı?
    yanlış anlar mı?
    ona güvenmediğimi düşünür

    of of

  • alkol alınımının tavan olduğu, günahın envayi çeşidinin işlendiği güzel ülkemde bir tek birlik halinde dışlanmış günahtır. neden olduğunu anlamam. kimseye neden yemiyorsun demem de, diğer günahlar dert değil bir bu mu dert derim. adama bakıyorsun; alkol var, zina desen gırla, yalan söyler, ticarette harama el uzatır.... liste uzar gider. söz konusu domuz eti olduğunda bütün bu adamlar ağız birliği eder. günah! e diğerleri ne? bu kadarı bana iki yüzlülük gelir.
    büdüt:yanlış anlayanlara, i levye domuz eti!

  • hakkinda soyle bir yorum vardir:

    lk kişisel bilgisayarımın 3 gb hdd si vardı, 2500 dolar para vermiştim. arkadaşlarım ne depolayacaksın o kadar demişlerdi. şimdi artık flash bellekler 1 tb olmuş. yaşlanıyorum galiba. ha bide araba parasına alabiliyorsunuz aleti ama olsun. evi satıp bundan 20 tane falan alıp bir köşeye koymayı düşünüyorum. 2 yıl sonra çocuklar hepsini satıp 3-4 tane simit alabilirler, harika yatırım.

    katilmamak elde degil.

  • oldukça nadir görülen bir genetik hastalıktır.

    cri du chat, fransızcada kedi ağlaması anlamına gelir. cri du chat sendromu da adını kedi miyavlamasını andıran bir ağlama sesi ile kendisini gösteren bir durum olmasından mütevellit almıştır.

    cri du chat sendromunda ağlama sesi

    hastalığın adının fransızca olmasının nedeni ise ilk defa 1963 yılında jerome lejeune tarafından tanımlanmış olmasıdır. lejeune kürtaj karşıtlığından ötürü tartışmalı bir isim olsa da kromozom anormalileri konusunda oldukça başarılı bir genetikçi ve çocuk doktorudur. down sendromu ve 21. kromozom arasındaki ilişkinin de ele alındığı makaleyi yazan ilk isimlerdendir.

    kızlarda erkeklere oranla daha fazla görülen sendromun tiz ağlama sesi dışında kalan tipik belirtileri arasında ise:

    - entelektüel yetersizlik,
    - mikrosefali,
    - beslenme sorunları,
    - konjenital kalp hastalıkları,
    - hipertelorizm,
    - yuvarlak yüz,
    - geniş burun köprüsü,
    - mikrognati,

    gibi semptomlar mevcuttur.

    cri du chat'nın etiyolojisi 5. kromozomun kısa kolundaki bir silinmedir. hangi gen bölgelerinin silinmesinin neye sebebiyet verdiği hâlâ araştırma konusudur. bir örnek olarak, serebral gelişimde rol oynadığı düşünülen bazı genler bu araştırmada ele alınmıştır.

    tedavisi semptomatiktir. tedavi ile hastanın yaşam süresi normal olabilir.