hesabın var mı? giriş yap

  • yapilmasi gereken is haricinde herseyle ugrasma durumu. mesela odev/tez/proje hazirlama zamanlarinda sozlukte asiri vakit gecirilmesi.

  • kotasiz, sinirsiz, tabusuz, cilgin bir internet hayati mumkun degil. adil kullanim da bizim cinfikirlilerin uydurdugu yeni bir kavram degil, cogu yer de "fair use" diye limit vardir, aynen almislar iste. zira kullanici sayisinin sabit kaldigi ulkelerde dahi, trafik hacmi altyapidan katbekat hizli artiyor. ve her iste oldugu gibi burada da bir cesit 80/20 kurali gecerli: kullanicilarin yuzde 20'si, trafigin yuzde 80'inden sorumlu.

    ama bu spesifik uygulama sacmalik, bunu tartismayi "korsanla mucadele" olarak cercevelemek iyice sacmalik.

    ikinci kismin kaniti cok basit: gecen sene sadece netflix trafigi, amerika'daki "fixed access" (cep telefonlari sayilmiyor) download trafiginin yuzde 30'unu olusturuyordu. youtube da ayriyeten yuzde 10, 40 yapar. cep telefonundan kimsenin korsan indirmeyecegini, onlarin trafik hacminin de cogunun video olacagini dusunursek...koca abd trafiginin neredeyse yarisi sadece iki siteden yapilan legal streamingden ibaret demek. uc bes zibidi degil, herkes yapiyor.

    bunun daha skype'i var, hulu'su var. isimle ilgili hersey cloud hizmetlerinde zaten, telefonumdaki numaralar bile google hesabimda sakli. kisaca genel kullanici profilinin birkac sene icinde bu kadar degistigi bir dunyadaki altyapi problemine, hala 10 sene oncesinin gerzek mentalitesiyle yaklasmak, cumlenin gidisatindan da anlasilacagi uzere tam bir gerzeklik.

    cozumun teknik tarafina fazla kafa patlatmadim, arastirmalari yapilmistir illa ki. ama ilk bakista su uc problem var:

    1) 8mbps'a 25gb kota olur mu lan? 5 saatlik full kullanimla aylik (720 saat) kotani dolduracaksin yani. 100mbps hiza 100gb kota iyice komik, sirketten ftp yapacaksin mesela, iki saatte kota bitiyor.

    2) daha dereceli bir hiz dususu lazim. 8'den 1'e direkt dusus ceza gibi.

    3) daha onemlisi, bunun bir ust limit degil, alt limit olmasi gerekliligi. yani "25'i astin, bundan sonra 1mbps ustune cikamazsin" demek yerine, "artik sana en fazla 1mbps garanti edebilirim ama yogun olmadigi zamanlar bu hiz artacaktir". geceleri kimse kullanmiyorken, emailine bakan adami rahatsiz etmeyeceksen, kotanin sinirin ne geregi var, internet kullandikca biten bir enerji kaynagi degil ki.

    o yuzden dedim "ceza vermek" seklinde yaklasiyor adamlar olaya, adil bir sekilde trafik yukunu altyapiya dagitmaya ugrasacaklarina. 30 senelik qos algoritmalari sunu becerebiliyorken, hala boyle kati kotalar, sinirlar, cezalar, stigmatize etmeler (hirsizsin sen) ne yahu?

  • hamit altıntop sakatlandığında halama akciğer kanseri teşhisi koymuşlardı.

    halam, onca kemoterapi gördü akciğer kanserini yendiğini öğrendim bugün, bu hamit hala iyileşemedi.

    bacağı komple koptu yeni bacak mı diktiler bu adama nasıl bir sakatlık bu amk.

    edit: adam yılda bi kere aklıma gelir entry yazarım, bileğini kırar. adını anmamı istediğiniz kaynananız filan varsa söyleyin yani.. biraz okkalı anarım adını direk mefta.

  • biri dünyaca tanınmış öbürü daha bölgeseldir, doğru.

    ancaaaak;

    sneijder justin bieber ise alex tarkandır.
    sneijder ben affleckse alex şener şendir.

    ne bileyim sneijder obama'ysa alex uruguay devlet başkanıdır. alex candır.

  • mustafa kemal atatürk'ün;

    "gençler! benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum." diyerek güvendiği geçnlere, gençliğe.. türkiye'ye armağan ettiği bayram.

  • japonlar : " biri yapabiliyorsa, ben de yapabilirim. hiç kimse yapamıyosa, ben yapmalıyım. "

    türkler : " biri yapabiliyorsa ben neden yapayım. hiç kimse yapamıyorsa, ben nasıl yapayım. "

  • cahil, iyi niyetli ve cingöz meryem'i o kadar iyi oynamış ki, rolüne girmek için 5 yıldır beykoz'un mahalle-köylerinden birinde mahalleli ile iç içe yaşadığını, ramazanda her akşam teravihe gittiğini, mevlitleri hiç kaçırmadığını düşünüyorum. "esra erol'a bakıyom" derken kullandığı mimik, "abla" kelimesini telaffuz ederken b ile l'nin arasına soktuğu görünmez ı'nın profesyonelliği, postürünü bile ortalama bir meryem'e uygun hale sokuşu, elleri cebinde başı önünde hızlı hızlı yürümesi, kanepede kaykılmış, çukur'a bakarken ve dizinin tamamında nasıl göründüğüne dair en ufak bir kaygı gütmeden bedenini ve sesini kullanışıyla ayakta alkışlanası bir oyunculuk sergilemiş. 1 falsosu dahi yok, bir başkadır'daki oyunculuğu başlı başına sanat.

  • dikkat çeken takımlara bakacak olursak:

    golden state warriors: green curry thompson durant 4'lüsünü korudular. zaten şampiyonluk için bu fazlasıyla yeterliyken, sanki üç sayıda sıkıntı yaşıyorlarmış gibi bir de nick young'ı kadroya kattılar. söylenecek fazla bir şey yok, yine şampiyonluğun en büyük adayı.

    cleveland cavaliers: warriors'ı yakalamak adına bazı hamleler yaptılar, ama başarılı olamayacaklar. kyrie irving sanıldığından çok daha iyi bir oyuncu, ve gitmekte de sonuna kadar haklıydı. karşılığında gelen isaiah thomas 2018'e kadar yok.

    bu ne demek şöyle açıklayayım. geçen sene final oynayan, iyi bir uyum yakalamış (en azından öyle görünüyordu) bir takımsınız. kilit üçlünüzden bir oyuncu lider olmak istediğinden dolayı takımdan ayrılıyor. yerini geçen sezonun en skorer 3. oyuncusu ile dolduruyorsunuz ve kendisi sakat. devamında ve öncesinde yaptığınız diğer hamlelerle de takımın kimyasını alt üst ediyorsunuz. bakın bu nokta sandığınızdan daha önemli. sezon ortasında bir takımın o kimyayı sağlama ihtimali çok çok düşük. sırf bu nedenle takımın doğu birincisi bile olacağına inanmıyorum.

    şunu da ekleyeyim, wade ve rose'a inanmayın gençler. crowder'ın onda biri kadar katkı veremeyebilirler. artık bu oyunun bir parçası değiller.

    boston celtics: kyrie irving yıllar sonra bir takımın lideri pozisyonuna geçiyor. iki yıldız gordon hayward ve al horford, bir de yanında genç yetenekler jaylen brown ve jayson tatum ile iddaalı bir kadro kurdular, ve sağlık sorunları yok. bu iskeleti kurmak adına bazı önemli yan parçaları kaybetmiş olabilirler, (avery bradley ve jae crowder) ama başarılı olacaklardır. bana göre doğu birinciliğinin en büyük adayı. ha, playofflarda doğu şampiyonu olurlar mı, şu an için kestirmek güç, çünkü lebron faktörü her zaman var.

    philadelphia 76ers: draft'ten sonra heyecanımız tavan yaptı. markelle fultz, joel embiid ve ben simmons. 3 süperstar adayı. ama geçen haftalarda yapılan bir açıklama hevesimizi biraz da olsa kursağımızda bıraktı. embiid hala hazır değil. bu sene o sene değil tabii ki, ama yine de umut vaadediyorlar, ve izlemesi çok keyifli bir takım olacaklar.

    houston rockets: keşke carmelo anthony'i alabilselerdi. alsalar batıdaki warriors hegemonyasının en büyük tehdidi olabilirdi. ama şu an için pek de mümkün görünmüyor. öte yandan chris paul ve james harden ile yılın en iyi pozisyonlarını yaratacaklar. izlemesi çok keyifli olacak takımlardan bir diğeri.

    oklahoma city thunder: russell westbrook, carmelo anthony ve paul george. kağıt üstünde kusursuz görünebilir, ama aslında öyle değil. evet, westbrook geçen sezon triple-double ortalamasıyla oynadı, ama bunu yaparken takımın hiçbir iddaası yoktu, ve de takım arkadaşları 4-5 seviye altındaydı. westbrook mükemmel bir basketbolcu, ama bir takım oyuncusu değil, ve takım olmadan şampiyon olamazsınız. ha, umarım westbrook beni yanıltır, 2016 playofflarındaki westbrook'a geri döner ve yanındaki 2 süperstarla topu paylaşır da küçük de olsa bir şampiyonluk şansları olur.

    devam edecek...

  • offline mesajlaşma uygulaması.

    internet ya da sms gerektirmeden, programı yüklemiş olan cihazların bluetooth'unu kullanarak mesaj aktarımı yapıyormuş.

    özellikle şu sıralar hong kong'lu protestocular arasında oldukça yaygın olduğu söyleniyor.

    internetin kesildiği deprem, vb. doğal afetlerde de epey iş görür.