hesabın var mı? giriş yap

  • + çok güzelsiniz gerçekten :)
    - ahah teşekkür ederim, de artık sizli bizli konuşmaya gerek yok canım ;)
    + sana demedim zaten.

    ...

  • 2020 yılında ilk kez girdiğim yds'de 92.50 almış bir yks dil öğrencisi olarak sizlere a grubuna girmek için naçizane birtakım tavsiyelerde bulunmak isterim. görsel

    öncelikle herhangi bir kursa gitmedim ya da özel ders almadım tamamen online ve basılı kaynaklarla ilerledim. sizinle bunları paylaşacağım.

    bildiğiniz üzere sınav ağırlıklı olarak okuduğunu anlama üzerine kurulu. o karmaşık reading sorularını çözmek, paragraf tamamlama sorularını bilmek doğru çeviri yapmaktan geçiyor. bunun için de iyi bir gramer ve taş gibi bir kelime bilgisi gerekli. kimileri grameri gereksiz olarak görüp sadece kelimeye abansa da gramer bilgisi size çeviri sorularında, ilk 20 soruda, cloze testte büyük yardım sağlayacaktır. iyi bir gramer bilgisi edinimi kazanmak için izlemeniz gereken youtube kanalları:
    özer kiraz kendisi çok sade bir tema ile konuları akıcı bir üslup eşliğinde hafızalara kazıyor. video sonlarında da o konunun kullanımına örneğin dizi ve filmlerden kesitler paylaşarak kalıcılığı perçinliyor. mutlaka tavsiye ediyorum.

    hakkı şahin beyaz tahta üzerinde nitelikli bir anlatım gerçekleştiriyor. her cümlesinden bilgi akıyor. özer kiraza göre daha detaylı bir anlatımı var kendisinin. zorlandığınız konularda göz atmazsanız olmaz.

    gramer kısmına şu an için bu kadar zaman harcamak istemeyenler varsa da mutlaka bilmeleri gereken ve soru çıkma ihtimali yüksek olan gramer konuları: tenses, relative clauses, active-passive-causitive, gerund infinitive, modals.

    yds'nin en önemli kısımlarından biri de bağlaçlar konusu. türkçenin aksine ingilizcede tek bir bağlacı onlarca farklı kelime karşılayabiliyor ve bu da öğrenmeyi güçleştiriyor. yds'de çıkan bağlaçları derlediğim entry: #86752422

    gramer kısmını noktaladık ve sınavın %20'lik kısmını bitirdik. gelelim %80'lik kısma. yani kelime bilgisine. okuduğunu anlamada ve kelime sorularını çözmede sıkıntı çekmemek için yds'ye yönelik 3500-4000 civarı kelime bilmek gerekiyor. bu gözü korkutan bir sayı olsa da her gün yarım saat-kırk beş dakikanızı ayırıp 20 kelime öğrenseniz 6-7 ay sonunda yeterli kelime haznesine sahip olmuş olursunuz. o kadar kelimeyi nereden bulacağız diyenler için önerdiğim uygulamalar:

    yds soru bankası kapağında english grammar tests yazsa da içerisinde her yds konusuna yönelik yüzlerce, binlerce soru var. özellikle kelime sorularında bilmediğiniz kelime çıkınca not almanız size bu konuda fayda sağlayabilir.

    quizlet belki de bu işin en kilit uygulaması. sınırsız bir kelime kaynağı. başkaları tarafından hazırlanmış sayısız miktarda kelime setlerinin yanı sıra siz de kendi çıkarttığınız kelimelerden bir set oluşturup çalışabilirsiniz. tüm kelimeleri türkçesiyle birlikte girip set oluşturduktan sonra öğren modunu açıp ayarlardan esnek cevapları aktif edin. (bir kelimenin birden fazla anlamını girdiyseniz cevaplama anında tek birini de kabul etmesi için. yoksa yanlış sayar.) öğren modu kelimeleri kafanıza çivi gibi çakıyor. bilemediğiniz kelimeyi öğretene kadar karşınıza çıkarıp çıkarıp duruyor. bu modda %100 ilerleme kaydettikten sonra da test modundan kendinizi teste sokup kaçırdığınız varsa not alıp ayrıca çalışmalısınız. bu uygulama benim ve çoğu dilcinin kahramanı. kutsalı.

    kelime bilgisini geliştirmeye yönelik instagram hesapları:
    aykuthocayds aykut hoca bu işin adeta kralı. onun telegram grubunda paylaştığı kaynaklar ve instagram hesabı sayesinde yds'de nokta atışı yaptığım kelimeler gördüm. sanki sınavı o hazırlamış derecesinde paylaştığı kelimeler, kalıplar sınavda çıktı.

    selimhocayds kendisi de yer yer mizahi bir anlatım ve güzel bir temayla çok faydalı paylaşımlar yapıyor.

    tijenhoca farklı soru tiplerine yönelik çeşitli zorluk seviyelerinde faydaları paylaşımlar yapan güzide bir hocamız.

    bu da benim temel kelimeler içeren, bir denemeden derlediğim içindekileri bilmenizde fayda olan entry: #90951392

    online kaynakları sildik süpürdük. şimdi basılı kaynak çözmek istersek soru tipine göre önerilerim var.

    reading: sınavın kırılma noktası ve en eleyici kısmı. els through reading (zor) reader at work (kolay-orta)

    vocabulary: bu konuda modadil yayıncılık'ın 120 günde yks dil kelimeleri kitabı bana büyük yarar sağlamıştı. her gün için 20 kelime ve eş anlamlıları, çeviri alıştırmaları, eşleştirme gibi sınava yönelik kelimeler var. yks dil ve yds çok benzer olduğu için adına aldanıp şüpheyle yaklaşmayın. mükemmel bir kaynak. daha kısasını arıyorsanız 60 günde yds kelimeleri de var.

    diğer soru tipleri için ayrı ayrı özel bir kaynak almanız gerektiğini düşünmüyorum. bunun yerine genel soru bankaları sizi ilerletecektir. bu konuda çözdüğüm ve sevdiğim iki önerim var.

    test attack yds: son derece geliştirici sorular içeren, sınava girmeden önce herkesin çözmesi gereken bir kaynak.

    advanced english tests: yer yer zor, yer yer normal seviyede sorular içeren zevkli ve çözülmesi gereken bir kaynak.

    kazandığım tüm tecrübeyi döktüğüm bir entry oldu. umarım faydalı olabilmişimdir dostlar. iyi çalışmalar diliyorum hepinize. *

    1 yıl sonra gelen edit: artık ingilizce öğretmenliği öğrencisiyim. *

  • programı tv'den seyredenlerin muhtemelen bilmediği bir hile. belki başka programlarda da yapılıyodur ama tecrübe etmediğim için kesin olarak emin değilim. (yetenek yarışmalarında da yapıldığına adım gibi eminim).

    efendim the voice'a seyirci olarak katılmadan önce bir sözleşme imzalamanız gerekiyor. yarışma hakkında sağda solda konuşmak yasak.

    sonra bütün seyirciler yerlerine oturtuluyor. daha ortada ne yarışmacı var ne jüri üyeleri (ses koçları).

    rejiden mikrofonla bir adam geliyor sahnenin ortasına ve organizatörlerden biri diyor ki: "3'e kadar sayıcaz, 3 deyince ayağa kalkın ve tüm gücünüzle bağırın ve alkışlayın. isterseniz şaşırmış/delirmiş gibi bir yüz ifadesi takınabilirsiniz. her şey serbest."

    bunu 5-6 kez mikrofonun yerini değiştirerek ve seyircilerin arasında gezdirerek tekrar ettiriyolar. sesleri kayda alıyorlar. kameramanlar ise seyircileri hem genel olarak hem de yakın çekim olarak kayda alıyor.

    show başlamadan ve hiç bir şey görmeden seyirciler 5-6 kez boş sahneyi ciğerleri patlayana kadar bağırmış ve alkışlamış oluyor sizin anlayacağınız. eğlenceli baya. swh.

    sonra seyirciler jüriler anons edildiğinde ve performanslar esnasında yine alkışlayıp falan ediyor ama beklemeler/aralar/makyaj molaları yüzünden enerjileri düşüyor haliyle. o ilk heves ve gürültü olmuyor.

    işte çekimden önce kaydedilen sesler ve görüntüler burada devreye gidiyor. montaj esnasında o sesleri ve yakın plan çekimleri sanki performans esnasındaki reaksiyonlarmış gibi gösteriliyor.

    çoğu duygusal şarkılarda seyirci öyle bir sihre kapılıyor ki alkışlamayı bile unutuyor.
    veya o sessizliği bozma cesareti gösteremiyor. veya yorulmuş ve sıcaktan bunalmış oluyor.

    ama bakıyorsunuz o bölüm tv'de yayınlandığında seyirci deli gibi alkışlamış gibi gösteriliyor.

    ha bir de benim seyirci olarak katıldığımda yarışma o sezon henüz tv'de başlamamıştı ama biz çekimlerde düello etabındaydık bile.
    yani yarışma başlamadan düellolarda hangi yarışmacılar var yok haberin var ama kimseye söyleyemiyosun sözleşme gereği.

    bu anlattıklarımı çoğu kişi biliyordur zaten. öyle olağanüstü şeyler değil ama yine de nacizane paylaşmak istedim. televizyon dünyasının sahte olduğunu herkes biliyor elbette.

  • "eski sevgilimin adını versem nick'ini söyler misiniz?"

    ne demek arkadaşım, aranızı bile yaparız gerekirse...

  • kişisel düşüncem bugünden itibaren yapılması gerekendir. acil ihtiyaç olmadığı sürece, havaalanı taksileri kullanılmamalı. bunun yerine toplu taşıma, eş ve akrabaların arabaları, daha geniş ölçekte kullanılmalıdır. bugünden itibaren havaalanı taksileri benim açımdan zaten kullanmak bir yana yüzlerine bakılmayacak taksilerdir.

  • şu adamın şovundan ben bile sıkıldım. her albümünü ezbere bilirim. o kadar da fanıyım. ama yok "kadınlar ık mık" yok "müzikten sıkıldım" yok "tükendim" eeee.

    (bkz: amlarına koyayım onların çok ayıp ediyorlar)

    zenginlerin derdi cidden çekilmiyor. utanmıyorlar da açıklama yaparken. az iç manyak herif. hay allah'ım ya.

  • moda'da kaybolmak.

    otuz küsur yıldır istanbul'da yaşıyorum, 2005'ten beri de adresim kadıköy istanbul. gel gör ki halen bir barlar sokağını bile sorarak buluyorum. utandığımdan bir de başka şehirden gelmiş ayağına yatıyorum. "pardon buralarda bi reks sineması mı, feks sineması mı ne varmış?..." tipim elverse hepten bristol aksanıyla excuse me diye gireceğim oysa.

    işte bu kafada biriyken hepsi birbirine benzeyen dar moda sokaklarına girince zaten güdük olan oryantasyonum hepten kayboluyor, tekerlekteki hamster gibi anlamsızca dönüp duruyorum. al bak 6 yıl olmuş, daha kadıköy'e arabayla girip, bir şekil moda'da kaybolmadan insan gibi e5 çıkışını bulup eve dönebilmişliğim yok.
    - oo saat 11 olmuş ben kalkıyım
    - acelen ne erken saat
    - daha moda'da kaybolcam çok geçe kalınca etrafta yol sorcak adam kalmıyo...

  • eski zamanlarda sıklıkla istiklal caddesinde görünen sanat adamı.

    ezel bitmişti o zaman, gördüm yine. selam verdim başımla, aldı. herkesin selamını alırdı zaten.
    yanına yanaştım. özür dıleyerek, yeğen der misiniz bir kere, dedim.
    "o dizi bitti yeğen" dedi. mutlu etti beni. akşama kadar 100 kişiye anlattım.

    şimdi gitmiş.
    meleklerle, selametle gitsin.
    altına girdiği toprak sıkmasın.
    burada seveni pek çok idi. diğer yanda da bol olacaktır umarım.

    tanrı, hadi olmadı iblis muhakkak yeğen demesini isteyecektir.

  • “sen hiç monako prensesi fantazisi olan erkek gördün mü? göremezsin. hepsi hizmetçi, sekreter, konsomatris vs. ister.”

    zerrin iffet (yalan dünya)

    jhshsjahaha

    konsedit: akademide olsam makale niteliği taşıyacak onca yazım var fakat içinde kons geçen girimle debedeyim* teşekkürler arkadaşlar, zerrin’in iddiası bir kere daha ispatlandı.

  • bir arkadaşı mete gazoz'a soruyor.

    işte o soru ve cevap
    -zehirli bir ok'un olsa kime atmak isterdin?

    -atmak isterdim birisine de. birisi diyelim. şeklinde verdiği cevaptır.

    benim tahminim kardeşimiz o dönem kör kütük aşıktı ve o kıza atmak istiyordu oku ben öyle anladım. yoksa hepimizin aklına gelen kişi de olabilir mi acaba? kim olduğunu bilirsin sen.

  • asıl yanlış olan "özel sektör çalışanlarının cumartesi de calışması"dır.

    ben çalışıyorum memur da çalışsın diyecek kadar malsan, pazar da çalışsan fark etmez zaten.

    edit: 06:58'de ofise girdim. evet cumartesi.