hesabın var mı? giriş yap

  • türk halkının telefon kılıfı, ekran koruyucu, v.b. ürünleri 1 dolardan aşağıya hatta çoğu zaman 50 centten aşağıya aldığı yıllardı. sonra berat albayrak içinde ne olursa olsun gümrükten geçen her kargoya vergi koydu. türk halkı şimdi de o 1 dolarlık telefon kılıflarını kullanıyor ama artık 3-5 liraya doğrudan çin'den alamıyor, aynı ürüne 100 lira vererek aradaki ithalatçı firmayı zengin ediyor.

  • belki de gelir la bi gün.

    benimki geldi mesela. gitti bi gün, gelebilecek durumdaydı ama gelmedi çok uzun süre. ben de hiç gitmedim. o da gelmedi. çok zaman geçti, 8 yıldan biraz fazla.

    sonra bir şey oldu, ne olduğunu anlamadım. o da anlamamış.

    geliverdi. geldi değil, tam olarak geliverdi.

    o kadar yıllık susamışlık, o kadar zamanlık eksiklik. eve dönmüş gibi olduk, çook uzun bir seyahatten sonra kendi koltuğumuza uzanmış gibi. hani kendi evinin kaloriferi bile başka ısıtır ya, öyle.

    şimdi neden gelmedi diye sorgulayıp bok etmek de var her şeyi, koltuğa uzanıp o muhteşem sıcaklıkta ısınmak da.

    uzandık ısınıyoruz. dönüp baktığında gördüğün şey şaka gibi geliyor, inanamıyorsun, inanamadığına sevinip tekrar bakıyorsun.

    belki de gelir, mevzu, gelmiyorken zamanını nasıl geçirdiğinle ilgili. ya gelirse, ne anlatacaksın?

    beklerken öyle yaşa ki, dönüp geldiğinde gurur duysun seninle, anlatacak bir şeylerin olsun.

  • dünyanin her bir yanina özgün yüzlerce ejder çesidi varmis gibi bunu ayirmislar. ejder deseler karstiracagiz sanki. "ejder mi, ne ejderi? adana ejderi mi komodo ejderi mi?"

  • vergi veriyorum otoyoldan geçiş ücreti ödüyorum ve hayvana sahip çıkamayan devletim yüzünden canımdan oluyorum yada maddi külfetli kaza geçiriyorum.

    bu kadar ucuz olamaz insan hayatı !

  • bir arkadasin esinin anne babasina avrupa'da bir sehirden istanbul'a ucak bileti alirken daha ucuza geliyor diye biri icin ataturk'e digeri icin sabiha gokcen'e bilet almasi.

  • yıllaar önce antalyada motorlu bir turist yaklaşır, "how can i go to kortuleli" diye sorar.. dümdüz git demek isteyen ben adamın gözlerini içine bakarım ve şöyle derim: "go away!"

  • bilinmesi gereken bazı noktaların olduğu eylem.

    bu entry avrupa’dan türkiye’ye gelen türklerin temel sorularını cevaplandırma amaçlıdır.

    avrupa’dan türkiye’ye tatil için gelen gurbetçilerin dikkat etmesi ve bilmesi gereken noktalar:

    1. türkiye’de hem vatandaşlar hem yabancılar için 14 gün karantina kuralı kaldırılmıştır. sınır kapılarında sadece genel bir sağlık kontrolü yapılmaktadır (ateş ölçümü gibi).

    2. girişlerde yolcular covid-19 testine tabi tutulmamaktadır. covid-19 geçirip geçirmediğine dair herhangi bir belge istenmemektedir. sadece belirti gösterenlere ücretsiz olarak yapılmaktadır.

    3. yanında 10 bin euro’dan daha fazla nakit para bulunduranlar bunu geçtikleri gümrük kapılarında beyan etmelidir. aksi takdirde paraya el konulabilir. birlikte seyahat edenlerin her biri üzerinde 10 bin euro’ya kadar nakit para taşıyabilir. bazı gümrükler yetişkin olmayanların üzerinde 10 bin euro taşımalarına izin vermeyebilir. bu ihtimal göz önünde tutulmalı. nakit para beyanı için gümrük memurlarından “nakit para beyan formu” alınmalıdır. beyanda bulunulan para için harç ya da vergi ödenmez. ödemeyin.

    4. kapıkule sınır kapısı açıktır, ipsala ise kapalıdır. kapıların durumunu kültür ve turizm bakanlığı ve alt başkanlıklarının resmî kanalları üzerinden takip etmek gerekebilir. memleket yolu sitesi faaliyete geçti.

    5. hes kodu yurt içi yolculuklarda hâlâ gereklidir. güncel durumunu ve kaldırılıp kaldırılmadığını yukarıdaki resmî kanallardan takip edebilirsiniz.

    ara not:

    hes kodu nedir?
    hes uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak otobüs, uçak ve tren seyahati yapılabiliyor. ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek.

    hes kodu nasıl alınır?
    hes kodu hayat eve sığar uygulaması ya da sms yöntemi ile alınabilir. hes kodunu uygulama üzerinden almak için:

    a) hayat eve sığar uygulaması google play store veya ios app store üzerinden indirilir. hayat eve sığar uygulaması üzerinden “hes kodu işlemleri” bölümüne girilir. “hes kodu oluştur” butonuna tıklanır. kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

    b) hes yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla t.c. kimlik numarası, t.c. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e sms olarak atılır.

    6. yurt dışından adınıza kayıtlı bir (1) yabancı plakalı arabayı ikamet yerinize getirmenize izin verilmektedir. yola çıkmadan en fazla 15 gün öncesinde ticaret bakanlığı’njn https://uygulama.gtb.gov.tr/tasit1onbeyan/ adresinden ön beyanda bulunanlar gümrükte beyan için beklemek zorunda kalmazlar.

    7. başkasının arabasıyla gelecekseniz arabanın vekalet belgesi yanınızda olmalı ve tarihi geçmemeli.

    8. tatil sonrası döndüğünüz ülkede karantina uygulaması olup olmadığını o ülkenin resmî makamlarından öğrenebilirsiniz. eğer güncel covid-19 testi istiyorlarsa şimdilik türkiye’de isteğe bağlı olarak test yapılmamaktadır. sadece belirtileri gösterenlere yapıyorlar. 1 temmuz itibariyle havaalanların, 15 temmuz itibariyle ise diğer noktalara covid-19 test merkezleri konulması beklenmektedir. testlerin 15 euro gibi bir fiyatı olacak ve iki saat içinde sonucu açıklanacak. ayrıca isteyenler için diğer dillere tercümesi yapılacak.

    almanya için özel not: türkiye’den dönüşlerde son 48 saat içinde güncel test yapılmış ve sonucu negatif çıkmışsa dönenler karantina uygulamasına alınmayacaklardır. hem gitmeden önce türkiye’de yapılan hem almanya’ya dönüşlerde yapılan test sonuçları kabul edilmektedir.

    9. mavi kartlı olup türkiye’ye giriş için vize zorunlu ülkelerden gelen kişiler vize almadan sadece kartlarını ve pasaportlarını göstererek geçiş yapabilirler.

    10. vize mecburiyeti olan ülkelerden gelen ama mavi kartı olmayanlar evisa.gov.tr üzerinden ya da gümrük kapılarından vize başvurusu yapmalıdır.

    11. yabancı plakalı araçların türkiye’de muayenesi yapılmaz. bu sebeple yola çıkmadan önce yapılmalıdır.

    12. çocukların seyahati için de pasaport ve vize zorunludur. eğer çocuk ebeveynleri olmadan geliyorsa bu seyahatin ailesinin bilgisi ve izni dahilinde gerçekleştiği belge ile ispatlanmalıdır. başka biriyle geliyorsa vekaletnamesi yanında olmalıdır.

    13. türk vatandaşlarına ait pasaportların asgari geçerlilik süresi:

    *vize başvuru tarihinden itibaren

    almanya 3 ay (*)
    avusturya 3 ay (*)
    belçika 3 ay (*) kısa ikametli vizeler için/1 yıl (*) uzun ikametli vizeler için
    birleşik krallık kalış süresince geçerli
    bosna-hersek 6 ay
    bulgaristan 3 ay (*)
    çek cumhuriyeti 3 ay (*)
    danimarka 3 ay (*)
    finlandiya 3 ay (*)
    fransa 3 ay (*)
    hırvatistan 3 ay
    isveç 3 ay (*)
    isviçre 3 ay (*)
    italya 3,5 ay (*)
    lüksemburg 3 ay (*)
    macaristan 3 ay (*)
    makedonya 6 ay (*)
    malavi 6 ay
    norveç 3 ay (*)
    sırbistan 6 ay
    slovakya 3 ay (*)
    slovenya 4 ay
    yunanistan 3 y (*)

    amme hizmetimi yaptığıma göre çekip gidiyorum.

  • sonunda tarkan'la kızın ayrılmasına sebep oldular. sonra aralarından bir ikisi kıza yazmış dediler. gücendim yar. deli gibi yürekten sevmeli.

  • %10 bildiğim kadarıyla muhtemelen %18 yaparlar, benim lokantacı esnaf kardeşim de fiyatı %8 değil en az %25 artırır, kazanan devlet ve esnaf olur kaybeden yine bizler oluruz.

    debe editi: hafta sonu boykot var herkesi katılmaya davet ediyorum.

  • adana kebabının ayırt edici özelliklerini sayayım farkları daha iyi anlarsınız.

    ""adana kebabı için bölgede yetişen en az bir yaşındaki koyunun eti kullanılır.

    ""adana kebabı için kıyma zırh denen bıçakla el yordamıyla hazırlanır, hazırlanmadan önce et sinirden damardan temizlenir ve dinlendirilir.

    ""adana kebabı zırh kıymasının içine sadece kuyruk yağı, pul biber ve tuz katılarak hazırlanır. karabiber, iç yağ, soğan, salça gibi şeyler harçta kullanılmaz. istenirse sarımsak, acı yeşil biber ve taze kırmızı biber harca eklenebilir.

    ""adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.

    ""adana kebabı için ateşin kalitesi çok önemlidir. kesinlikle vantilatör tutulmaz durgun ve korlu ateş lazımdır. ayrıca meşe kömürü kullanılmalıdır ve etten kömüre yağ damlaması da engellenmelidir. bunu kıymanın yağını pideye emdirerek yapar kebapçılar ve kebap sık sık çevrilir bu yüzden.

    ""adana kebap şişlenirken et şişe tutunsun diye el suya batırılır. ancak miktarı iyi ayarlanmazsa kebap pişmez haşlanır. elde çok su kalmamalı sadece el ıslanmalıdır.

    ""kebap piştikten sonra yağı emdirilen pide ile çekilip tabağa alınır. ekmeğin de sıcak, yağlı ve lezzetli olması sağlanır.

    ""adana kebap çorbayla, pilavla, patates kızartmasıyla, yoğurtla, cacıkla, püreyle, sosla, tereyağıyla, salçayla, mezeyle falan servis edilmez. klasik olarak ezme salata, çoban salata, soğan salatası, pişmiş soğan,biber ve domates ve varsa mekanın kendine has salatasıyla servis edilir.

    ""bazen kebap gelmeden önce iştah açması amacıyla fındık lahmacun, peynirli pide verilebilir. ancak bunlar sadece bir lokmalık olur. asla ve asla kebap lahmacunun içine sarılarak yenmez.

    ""yanında şalgam ve ayran güzel gider ama gazlı içecekler de sıkla tüketilmektedir.

    ""dürüm olarak tüketilecekse dürümün içinde havuç, marul, karalahana, patates kızartması, sos, tereyağı, patlıcan gibi şeyler bulunmamalıdır. dürümün salatası da klasik sunumdakilerle aynıdır.

    ""düzgün kebapçılarda genelde servis ve dürüm aynı paradır. çünkü malzeme aynı dolulukta olur.

    ""kebabın orijinal formunda yapılan her türlü oynanma adanalılar tarafından tepkiyle karşılanır.

    ------urfa kebapta bu özellikler bulunmak zorunda değildir ve büyük oranda da yoktur. gördüğünüz üzere aradaki tek fark acılı acısız olması değil. ama urfa kebabın harcında biber yoktur bu doğru.

    http://www.adanakebabi.com/adana.jpg

    http://habercininyeri.files.wordpress.com/…pg?w=448

    http://www.yemektarifleri2.com/…na_kebap_tarifi.jpg