hesabın var mı? giriş yap

  • videodaki iki genç sahilde takılırken aniden dev bir parmak izi beliriyor üstünde de yeni çağın başlangıcı yazıyor, ne anlama geliyor olabilir altından ne çıkacak merak ederseniz takipte kalın
    bkz: esrarengiz parmak izi

  • ilk zamanlarda yaşanan bir telefon konuşması;
    beholder: alo
    ast: astsubay cafer ( agzinin içinde geveleyerek)
    beholder: kim?
    ast: astsubay cafer ( istifini bozmadan)
    beholder: tane tane söyle anlamıyorum
    ast: as subay ca fer
    beholder: tamam, ne oldu?
    ast: sen kısa dönemsin di mi?
    beholder: evet!?
    ast: uzun dönemlerden birini çaar bakıim.
    beholder: olur (yüzzüsce)

  • ilk uçuşunu yaptığı bugün de #146347890 no'lu entry'e cevap olarak yazalım, merak edenler de öğrensin:

    mius konsepti bundan yıllar yıllar önce düşünülen, 2020'de düzenlenen bahar kalkanı harekatında iha'lar için çalışılan harekat konseptinin (iha'ları birer destek unsuru olarak değil ana unsur olarak kullanma konsepti) sahada oldukça işe yaradığının görülmesi sonucu çok daha ciddi olarak ele alınan bir konuydu. burada ortaya konulan fikir wingman konsepti falan değil, baya baya daha ilerisi olan insansız otonom savaş uçağı fikridir.

    yani örneğin bugün kullandığımız f-16'nın yapabildiği her şeyi insansız olarak da aynı seviyede (hatta daha ileri seviyede) yapabilecek bir hava aracının geliştirilmesi hedeflenmiştir. tabii bu fikir oldukça uzun vadeli bir hedef. yani bir kızılelma...

    işte o kızılelmaya şuanki kızılelma olmadan şak diye ulaşamak mümkün olmadığı için hayal edilen seviyelere gelene kadar adım adım gelişim sağlanacak.

    uçak ne yapacak sorusunun cevabı bu, daha doğrusu ne amaçlandığının cevabı bu.

    gelelim şuanki haliyle görev anlamında ne yapacak?

    hava-hava görevleri: öncelikle hava-hava görevi yapacak olan modeli ses hızının üstünde performansa sahip olacak. 0,6 mach'lık versiyonunu gidip f-16 ya da rafale ile angajmana sokmayacak kadar akıllıyız. ancak yine de bilgi açısından yazayım 0.6 mach'lık versiyonu ile güzel bir cap (silahlı hava devriyesi) uçağı ortaya çıkabilir. dolayısıyla helikopter, turboprop motorlu uçaklar ve iha'lar için büyük bir tehdit olacaktır.

    bunların dışında uçak şişman ve hantal falan değildir. açık kaynak araştırmacıları 12g'ye kadar çekebileceğinden bahsetmişlerdi. tabi çekilen maksimum g'nin daha önemli olduğu it dalaşı gibi görevler için yukarıda bahsettiğimiz gelecek hedeflerinden otonomluk özelliği devreye giriyor. yani 0,6 mach'lık versiyonundan ne bvr (görüş ötesi angajman) ne de dogfight yapması beklenmiyor. dogfight yapması için tam otonom bir hale gelmesi gerekiyor.

    1,35 mach'lık versiyonu ise bvr'da oldukça büyük işler yapabilir. özellikle 30.000 feetten daha yüksek irtifalarda 1 mach'ı geçebilecekse bu kabiliyet aesa radar + gökdoğan/gökhan füzesiyle birleştiği takdirde zaten şuan kullandığın f-16'dan aldığın performansı (hatta belki daha fazlasını) almış olacaksın.

    hava-yer görevleri: akıncı'dan daha iyi yapacağı şey daha hızlı ve daha sessiz, tb-2'den daha iyi yapacağı şey ise daha hacimli bir mühimmat atabilecek olması. malum mius stealth karakteristiği ile üretiliyor. zaten boyutlarından dolayı ve kanopi olmamasından dolayı kesit alanı küçük, gövde tasarımı sayesinde bu daha da düşecek, ram kaplama yapıldığı takdirde daha daha düşecek. yani ilk haliyle stealth iha olarak kullanılabilir. f-35 dediğiniz uçak gövde içinde aynı anda 2 tane 2000 lb (1 tonluk) jdam (veya som-j/jsm) ve 2 tane aım-120 taşıyabiliyor. mius ilk aşamada 500 lb'lik hgk-82 taşısa bile yeterli. çünkü elimizde şuan olmayan bir kabiliyeti var etmiş olacak.

    ayrıca yine hızından dolayı fırsat hedeflerine ani müdahale gerektiğinde (eğer bölgeye yakın akıncı yoksa) tmh görevlerinde yer hedefleri için qra bekleyebilir.

    wingman konsepti: bu konsept öyle bir mümkün ki aklınız şaşar... savaş uçakları devamlı 2 mach hızda veya 40.000+ feette uçmadığı için belli limitler içerisinde wingman konsepti de oluşturulabilir. bunu hem 0,6 mach'lık versiyonu hem de 1,35 mach'lık versiyonu ile yapabilirsiniz. eğer mmu'yu tam manasıyla stealth olarak yapabiliyorsak (ki yapacağız) mius'u hayli hayli stealth yapabiliyor durumda oluruz zaten.

    kısaca 0,6 mach'lık ilk haliyle bile:

    - cap görevi
    - cas görevi
    - oca görevi
    - qra görevi
    - deep strike görevi yapabilir.

    ilerleyen versiyonlarda ise:
    - bvr ve yukarıdaki görevleri daha iyi seviyede,

    daha ileri versiyonlarda ise:
    - wvr (dogfight) ve diğer tüm görevleri çok daha iyi seviyede yapabilir.

    tanım: harekat konseptleri temel seviyede çoktan oluşturulmuş olan hava aracıdır.

  • "tüm yandaşları kurtarıyorlar, ben niye yırtmayayım" deyip pudra şekeri yalanını uydurdu ama ikinci gözaltı ve bakandan gelen, "içici" açıklaması sonrası böyle saçma salak bir açıklama gelmiş.

    banane senin varoluş sancılarından? ticari ilişkilerinde kamu kaynaklarının rolünü anlat sen.

  • her tokattan sonra elemanın yüzündeki maskeyi bildiğin televizyon üzerindeki dantel örtü gibi düzeltmesi ile türk kızı olduğu kesinlik kazanan insan evladıdır.

    edit: ayrıca videoyu çeken üçüncü kişi ne ayak lan?

  • buradan bir şey çıkmaz,

    peygambere hakaret etmemiş sonuçta,

    bazıları ülkenin kurucusuna hakaret ederken, bir şey olmuyor da ...

    yoldan geçen, 1000 kişiye sor 2 kişi bilmez mus'ab bin umeyr kimdir diye. buradan halkı nasıl kin ve düşmanlığa teşvik edeceği, düşünülür ?

  • dinlediğinizde katıla katıla gülmenize* sebep olan fıkralardır. örnek vermek gerekirse:

    isa mesih, bir gün çölde gezinirken, ağlayan bir ihtyar görmüş ve yanına yaklaşıp, derdini sormuş. ihtiyar:
    - kaybolan oğlumu arıyorum ama artık umudu kesmek üzereyim..
    deyince isa mesih yaşlı adama acımış ve:
    - oğlunu beraber arayalım..
    demiş. ve sonra sormuş:
    - peki, oğlunu tanıyacağımız bir işaret, bir iz var mı? mesela doğum lekesi filan...
    ihtiyar:
    -evet, oğlumun ellerinde ve ayaklarında çiviler vardı...
    isa mesih'in gözleri dolmuş ve haykırmış:
    -baba!!!
    ihtiyar da haykırmış:
    -pinokyo!!!

  • 44 senelik ömrümde tatil denen şeyi yazlık ve ufak pansiyon/motellerde kalıp gittiğimiz bölgeyi/çevresini çılgınlar gibi dolaşmak, denize girmek, dağ tepe bayır gezmek, mağara ve tarihi eser görmek olarak algıladım. bu şekilde yaşadım ve yaşattırttım tatilleri.

    sonra bu yaz bir gün, yine havlu asarken (yazlıktaydık ve ben bir mağara gezisi artı denize girme işinden dönmüştüm); havlu asmaktan nefret ettiğime karar verdim. o havluların sorumluluğunu çok uzun süre almıştım. havlulardan gına gelmişti.

    her şey dahil içine ne dahil umrumda bile olmayan, ancak plaja giderken havlu verildiği söylenen, deniz kenarında manasızca “şimdi gidip havluları asmak lazım” diye düşünmeyeceğim o tatili aldım sonunda.

    annemin bir gün yazlıkta elindeki tavayı fırlatıp “yeter ya yemek yapmak mı tatil?” dediği yaşlara geldim sanırım. zaten ülkede görmediğim mağara da kalmadı gibi….

  • karanlik ortacag, salgin hastaliklarin ve savaslarin, dinin etkili oldugu bir donem. medieval muzigi, donemin karamsarliginin icinde insan ruhunun derinliklerine isleyen bir guzellik barindirmaktadir. krallarin ve halkin muzigi hem zaferi hem de korkuyu yasatir. ortacag avrupa muziginde islam dinin tinilarini bile bazen isitebilirsiniz. bu buyuleyici ve yeniliklere kapali donem kendine ozgu muzigiyle tum hikayesini anlatmaktadir.