hesabın var mı? giriş yap

  • ahlaksız, devletin verdiği parayı dövize yatıran değil, halkın verdiği yetkiyle halkını satandır.

    edit: onlarca “silivri soğuktur” mesajı geldi. arkadaşlar bende biliyorum silivri'nin soğuk olduğunu. ama parasızlıktan dolayı doğalgaz açamadığım için evim de soğuk. ayrıca hapisten farklı bir hayat da yaşamıyoruz. velhasıl sayenizde gömüldüğüm tefekkürle, silivrideki bir mahkumdan farkım kalmadığını üzülerek fark ettim.

  • netflix'de 100 humans adında deneysel bir belgesel var, orada izledim. yüz kişiyi ellişerli olarak iki gruba ayırıyorlar. iki gruba da aynı olay anlatılıyor ve biz de işte tepkileri izliyoruz. anlatılan olay şu: bir anne küçük yaştaki çocuğunu arabanın içinde birkaç saat yalnız bırakarak gidiyor, çocuk da bu sürede havasız kalarak can veriyor.

    ilk gruba bu hikaye anlatılırken ekranda tipsiz, aşırı bakımsız, suratından iğrençlik akan, uyuşturucu bağımlısı stayla bir kadın fotoğrafı görüyoruz. kamera elli kişiye döndüğünde, hepsinin suratında da aynı nefret dolu ifadeler görülüyor ve "sizce ne ceza verilmeli" diye sorulduğunda, 30-40 yıl mahkum olmalı nidaları havada uçuşuyor, hatta bu canavar kadının ömür boyu hapse tıkılması hatta ve hatta idam edilmesi gerek diyenler bile oluyor.

    sıra geliyor diğer elli kişilik gruba. hikaye aynı, ortada ihmalkarlıktan hayatını kaybeden küçük bir çocuk var fakat bu sefer ekranda aşırı güzel, adeta melek gibi bir annenin fotoğrafını görüyoruz. insanların ceza olarak bırakın idam ya da hapis istemini, "bu masum kadın zaten çocuğunu kaybettiği için yeterince acı çekmiş olmalı, o yüzden ceza verilmesin hatta travmasını atlatması için psikolojik destek verilmeli" diyenler bile oluyor.

    şuç aynı oysa ki ama işte dış görünüşün insanlar üzerinde yarattığı etki, adeta dipsiz bir uçurum gibi.

    malesef ben de dış görünüşün her şey olduğunu düşünenlerdenim. dışınız güzelse eğer, insanlar için içinizin çok da bir önemi kalmıyor. dış görünüş yönünden şanslı olan insanların hatalarına kolayca tolerans gösteriliyor ya da onlara pozitif anlamda önyargı yapılıyor. hatta karşıdan karşıya geçerken arabalar bile durup yol veriyor eğer yeterince güzelseniz. değilseniz de yukarıdaki örnekteki gibi yaşamanızın bile bir kıymeti yok diğer insanların gözünde...

    debe editi: çok da uzun yazdım bi' kişi bile okumaz derken bak şimdi.. sabah sabah mutlu oldum valla. teşekkür ediyorum herkese :)

  • bunu diyen doktor, öğretmen, akademisyen olsaydı bu başlık altına 1000 entry girilir haram edilirdi ama kabzımalsa sorun yok, onunki alınteri.

  • donanım olarak yine güzel telefon da her anlamda çok boş bir kullanıcı kitlesi var. hayır bilmiyorsun bari kapa çeneni...

    4k ekran denmiş, 16 mp. yetmez denmiş, 64 bit işlemci olaydı denmiş, bilmem ne bilmem ne...

    birincisi mercimek kadar sensöre 16 mp. bile çok fazla... özellikle düşük ışıkta iso başarımı bakımından büyük dezavantaj yaratır. (bkz: noise) bu ebatlardaki uyduruk sensörler şartları zorlarsan 8-12 arasında olabilir ama daha fazlası üretici uzaylılarda destek alıp, yeni bir sensör teknolojisi geliştirmediyse zarardır. hayır bir de gerçekten ihtiyacın var mı 20 küsür megapixel'e? hayvani ebatlarda baskılar almıyorsan, ciddi crop'lar yapmıyorsan elbette yok ama maksat sayıca yüksek olsun, kağıt üzerinde fazla görünsün. çok daha önemli bir parametre olan sensör boyutunu sorsam hiçbiri cevap veremez ama...

    4k ekranı yok demiş adam... 4k olsa şahin gözleriyle aradaki farkı anlayacak çünkü... biz 47" üzeri tv için 4k iyi gider, lazım olur, bayağı işe yarar diye yazıyoruz çiziyoruz, adam 5" telefonda 4k istiyor. kaldı ki kulladığın uygulamaların çoğu yaklaşık olarak 720p'ye göre hazırlanmış, bunları daha yüksek çözünürlüklü ekranda kullanırsan bu durum yine senin zararına... ayrıca mevcut işlemciler 1080p ekranla bile yeni yeni başa çıkabilirlerken 4k istemek, performans sorunları sebebiyle ağlamayı istemek demek. 4k ekran istiyorsun da onu akıcı şekilde kullanabilecek mobil cpu ve gpu var mı?

    ha bu arada aynı adam telefon 4k video çekiyor diye seviniyor. ama evinde 4k monitörü, tv'si hiçbir haltı yok. ama onun için önemli olan 4k çekmesi. çekiyor mu? çekiyor bu kadar basit... adam yüzeysel. ayrıca telefonun çektiği video'nun bitrate'i sistem kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle düşük olur, gerçek 4k kalitesinin yakınından geçemezsin desem yine boş boş bakar yüzüme...

    64 bit olayına gelince... siz de haklısınız arkadaşlar play store 64 bit destekli uygulamalarla dolu ama yeterince hızlı kullanamıyorsunuz, çok mağdur oluyorsunuz. android sisteminde bu akımı başlatacak olan donanım üreticileri değil, bizzat google olmalıdır. sen istediğin kadar tek başına 64 bit, 128 bit, 256 bit işlemci kullan.

    işiniz gücünüz sayı yani... tek bildiğiniz de hangi sayının hangi sayıdan büyük olduğu... demek ki en azından ilkokula gitmişsiniz.

  • allah'ın rızkını vermeyi unuttuğu milyonlarca çocuğun acı çekmesinden sorumlu olan insanlardır. adam hala hayali arkadaşından yardım bekliyor amk, gel de buna laf anlat..

  • kontrolsüz güç, medya gücü ve şirret insanların gücü ile bir insanın hayatı nasıl karartılırın resmi.
    kadının beyanı esastır saçmalığı konusunda daha önce defalarca insanları uyardık. anlamadan dinlemeden linç etmek.
    yukarıda yazdıklarım tecavüz ya da tacizi normalleştirmek için değil sadece gerçekten süzgeçten geçirmek gerekliliği.

    bu ülkede bir kadın ile iş/arkadaşlık/ilişki /aile bağları konusunda bir daha düşünmek gerekiyor sanırım.

    kadının bir lafıyla hayatınız kararabiliyor.

    (bkz: adalet herkese lazım)

    https://mobile.twitter.com/…tus/1168125814229086209

    “bu iş o kadar basit olmamalı.
    geçenlerde 10 yaşındaki yeğenini taciz etti diye linç edilen bu adamın hikaeiyesini biliyor musunuz?
    önceden ortak iken sonra ayrılıp kendi işini kurup işleri iyi gidince bunu çekemeyen yengesi gaziantep'in en işlek caddesinde kendisine randevu verip görüşmek istediğini iletmiş.
    adam daha karşıdan görüldüğü an yengesi çığlık atıp milletin dikkatini çekip kızımı taciz etti diye bağırıyor.
    ve herşeye balıklama atlamayı seven, sormayan, araştırmayan milletimiz adamı linç ediyor. en kötüsüde mahkeme yanlış anlaşılma oldu diyerek adamı serbest bırakıyor, şirret yengede elini kolunu sallayıp geziyor.
    ha gerçi ne demişlerdi; "kadının beyanı esastır “

  • bugün problemlerimi çözme politikamı belirleyen bir sözü vardı;

    -oğlum, bağırırsan duyarlar. konuşursan dinlerler.

  • h. moser & cie 1828 yılında heinrich moser tarafından st. petersburg'da kuruluyor. heinrich moser 1874 yılında ölüyor. ve ardından firma satılıyor. 1917 rus devrimi'nden sonra da firma isviçre'ye taşınıyor. günümüze gelene kadar da birkaç kez el değiştiriyor. yılda 1200 adet saat üreten h. moser & cie her ne kadar isviçre'nin en lüks saat markalarından biri olsa da, kendisini isviçreli diğer lüks saat markalarından ayıran önemli bir özelliğe sahip. o da geliştirdiği protest tavır. saat dünyasında yaptığı çıkışlar nedeniyle adından farklı bir şekilde de söz ettirmeyi başarıyor. bunu da büyük ölçüde 2013 yılında şirketin ceo'luğuna gelen eduard meylan'a borçlular.

    h. moser & cie 2016 yılında "swiss alp watch" adını verdiği bir modelini piyasaya sürdü. saati görenler ilk başta bunun bir akıllı saat olduğunu düşünebilirdi. ismi akıllı saati çağrıştırdığı gibi kasa boyutu da apple watch'la neredeyse aynıydı. ancak gerçekte durum bunun tam tersiydi. "swiss alp watch" akıllı saatlere bir tepki olarak üretilen ironik bir saatti. akıllı saatlerin zamanın ruhunu öldürdüğünü düşünen h. moser & cie firması apple watch'a çok benzeyen ancak akıllı saatlerle alakası olmayan, tamamen otomatik bir saat geliştirmişti. tam anlamıyla ters köşe yapmışlar ve bunda da başarılı olmuşlardı. ancak bu daha başlangıçtı. ilerde yapacakları sansasyonel hamlelerin ilk habercisiydi. ( swiss alp modeli: https://m.youtube.com/watch?v=qcblfzvpu4w )

    eskiden isviçre'de bir saatin " swiss made" ibaresi taşıyabilmesi için saatin en az yüzde 50'sinin isviçreli olması gerekiyordu. yani malzeme ve işçilik gibi girdilerin en az yarısı isviçre orjinli olmalıydı. ancak 2016 yılında bu kural değişti. isviçre ekonomisini ve özellikle de isviçre saatçiliğini geliştirmek amacıyla bu oran yüzde 60'a çıkartıldı. ancak bu oranın yüzde 60'a yükseltilmiş olması h. moser & cie firmasını hiç de tatmin etmedi. kendileri yüzde 95 oranında isviçreli saatler üretirken bu oranın yüzde 60'ta bırakılmasının isviçre saatçiliğine çok da bir katkısının olmayacağını düşünüyorlardı. o yüzden oran çok daha yüksek, hatta mümkünse yüzde yüz olmalıydı. yüzde altmış gibi yetersiz bir orandan tatmin olmayan h. moser & cie de kendine has bir protesto yöntemi geliştirdi. ilk önce saatlerindeki " swiss made" ibaresini kaldırdığını açıkladı. çünkü onlar için artık "swiss made" ibaresi isviçre saatçiliğini suistimalden başka bir anlam ifade etmiyordu. tabiki h. moser & cie' nin protestosu bununla sınırlı kalmadı. hemen yeni bir saat yapımına soyundular. çok geçmeden 2017 yılının ocak ayında da ürettikleri bu yeni modellerinin lansmanını gerçekleştirdiler. aslında ortaya çıkan model saat dünyasında daha önce hiç karşılaşılmamış bir şeydi. çünkü saatin kasasını peynirden üretmişlerdi. peynir olarak da yüzde yüz isviçre peyniri olan vacheron mont d'or peynirini kullanmışlardı. vacheron mont d'or peyniri aynı zamanda h. moser & cie'nin ceo'su eduard meylan'ın kasabasının bir ürünüydü. peyniri alıp özel bir malzemeyle karıştırınca ortaya daha önce eşi benzeri olmayan bir saat çıkmıştı. tabi bu arada saatin kayışını da düşünmeyi ihmal etmediler. kayış için de yüzde yüz isviçre ineği derisi kullandılar. aslında hiçbir şeyi göz ardı etmiyorlardı. saatin kasası kadar ismi de önemliydi. yaratıcı bir şey bulmalıydılar. ve sonunda modelin ismine swiss made'den esinlenerek ironik bir şekilde " swiss mad" dediler. "made" in sonundaki e harfini kaldırıp bu modele layık bir isim çıkartmayı başarmışlardı. en küçük ayrıntıyı bile atlamıyorlardı. saat her şeyiyle dört dörtlük olmalıydı. buna saatin fiyatı da dahil. isviçre 1 ağustos 1291 tarihinde kurulmuştu. dolayısıyla saatin fiyatı da bu kuruluş tarihiyle uyumlu olmalıydı. ve saatin satış fiyatını da isviçre'nin kuruluş tarihine uyumlu olarak 1.081.291 isviçre frangı olarak belirlediler. tabi bu simgesel bir fiyattı. saatin gerçek ederi bu değildi. saatin değeri açık arttırmada ortaya çıkacaktı. bu saati yaparlarken herhangi bir ticari kaygı gütmemişlerdi. tek amaçları vardı. o da dikkatleri isviçre saat endüstrisine çekmek. sonunda sadece bir adet ürettikleri bu saati açık arttırmaya çıkardılar. saat 100 bin isviçre frangı gibi çok iyi bir rakama alıcı buldu. saatin satışından elde edilen geliri de kendilerine ayırmadılar. amaçlarına uygun olarak isviçre'de saatçiliğin gelişimi için kurulan bir fona " foundation pour le culture horlogere suisse" e bağışladılar. tabi bu süreç boyunca nihai tüketicilerini de düşünmeyi ihmal etmediler. onlar için de 50 adet limitli, kasası peynirden olmamakla beraber kayışı inek derisinden olan " venturer swiss mad" modelini piyasaya sürdüler. sonuçta h. moser cie'nin bu " swiss mad" modeli saat dünyasında epey ses getirdi. çünkü daha önce denenmeyen bir şeyi denemişler ve başarılı olmuşlardı. ( swiss mad modeli:https://m.youtube.com/watch?v=mxcuzyt8s5c )
    ( venturer swiss mad: https://www.h-moser.com/en/news/01-2017-3)

    2017 ortalarında ise akıllı saatlere ironik bir şekilde yaklaşan "swiss alp watch" modellerine yeni bir kardeş geldi. zzzz ismi verilen bu model simsiyah kadranıyla adeta apple watch'ın bekleme moduna gönderme yapıyordu. ( zzzz modeli:https://www.h-moser.com/en/news/05-2017 )

    h. moser cie'nin bu asi tavırları başarılı olunca piyasaya sürecekleri yeni modelllerini de herkes büyük bir sabırsızlık içinde beklemeye başlamıştı. acaba sırada ne vardı? ancak bu sorunun cevabı büyük bir hayal kırıklığı olacaktı. 2018'in ocak ayına geldiğimizde h. moser cie piyasaya süreceği yeni modelinin tanıtımını gerçekleştirdi. bu sefer dert edindikleri şey isviçre saatlerindeki yaratıcılık sorunuydu. onlara göre anlı şanlı tarihi olan isviçreli lüks saat markaları halen geçmişlerinin ekmeğini yiyor ve ortaya yaratıcılık bakımından yeni bir şey koymuyorlardı. ünlüleri reklam yüzü yapmak ve saatlerini bu yolla kolayca pazarlamak onlar için yeterliydi. h. moser & cie'ye göre isviçre'yi saatçilikte bir numaraya oturtan yaratıcılık özelliği artık arka plana itilmişti. önceden beri " make swiss made great again" mottosuyla hareket eden h. moser'in & cie bu defa da bu soruna dikkat çekmek için yeni bir ironik model tasarladı. adına " swiss icons" dedi. ancak bu ironik model her zamankinden farklı olarak oldukça olumsuz bir tepkiyle karşılandı. saat hiç beğenilmemişti. bazı otoritelere göre bu yeni model tam bir ucubeydi. hatta saati doktor frankenstein'ın canavarına benzetenler bile olmuştu. saat adeta toplama bir bilgisayar gibi duruyordu. isviçreli birçok lüks saat markasının en belirgin özelliklerini alıp karıştırmışlar ve ortaya karışık bir salata çıkartmışlardı. mesela audemars piguet royal oak'ın kasasını, hublot'un kasa vidalarını, rolex pepsi'nin bezelini, patek phillippe nautilus'un kadran desenini, breguet'in akrep ve yelkovanını, panerai'nin tepe korumasını ve rakamlarını, cartier'in kurma kolunu , girard perregaux'un tourbillon'unu ıwc'nin kadran yazısını ve kendi markalarının da kadran rengini kullanmışlardı. https://monochrome-watches.com/…-swiss-icons-watch/ tabi saatte kendi özelliklerinin kullanıldığını gören isviçreli lüks saat markaları da bu duruma tepki göstermekte gecikmediler. hemen hemen her yerden kendilerine tepki gelmeye başlamıştı. saatin büyük bir olay yaratacağını düşünmekle beraber bu kadar tepki alacaklarını da hiç beklemiyorlardı. baltayı resmen taşa vurmuşlardı. bu noktada akılcı davrandılar. meseleyi fazla uzatmadılar. ve ışık hızıyla projenin iptal edildiğini duyurdular. bunu yaparken de tam olarak anlaşılamadıklarından dem vuran sitemkar bir yazı kaleme almayı da ihmal etmediler.

    h. moser cie isviçre'nin önde gelen saat markalarından birisi. birçok başarılı modelleri var. yani sadece provoke edici saatler üretmiyorlar. hatta tepkiler yüzünden iptal ettikleri swiss icons modelinden sonra da çalışmalarına devam edip oldukça takdir alan modeller de ürettiler. saat dünyasının belki de en aktivist markası olan h. moser & cie'den sansasyon yaratan başka bir ironik model daha görebilecek miyiz bunu zaman gösterecek.

    edit: h. moser & cie'den yeni bir ikonik model daha görebilecek miyiz diye merak ederken bizi fazla bekletmediler. ve 2019'a da yine çok konuşulacak bir saate imza atarak girdiler. bu seferki amaçları doğaya dikkat çekmekti. ve "nature watch" adı verilen tek adetle sınırlı bir saat üreterek bunu başardılar. saat üretirken karbon salınımına özellikle dikkat eden bir firma olarak bu seferki sloganları " let's make swiss made green again" şeklinde oldu. ayrıca bu saatle beraber farklı bir uygulama daha düşündüler ve çocukların eğitimini esas alan "room to read" adlı uluslararası bir organizasyonla da işbirliğine gittiler. buna göre h. moser& cie sitesi her ziyaret edildiğinde 10 adet çocuk kitabı bağışlayarak çocukların eğitimine katkıda bulunacak. yani siteye her tık çocuklara kitap kazandıracak. kampanya 2019 yılı boyunca devam edecek.

    saat gerçekten çok ilginç. tamamen isviçre alp'lerinden aldıkları taşlar ve canlı bitkilerle saati bütünleştirmişler. ve ortaya eşi benzeri görülmemiş bir saat çıkmış. aşağıda saatin videosu var:

    https://m.youtube.com/watch?v=q1epgykoyfk

  • daha önce yazmıştım. tekrar yazayım.

    1) işten çıkaracağın elemanı ücretsiz izne yolluyorsun.
    2) işten çıkarmadığın için, tazminat ödememiş oluyorsun.
    3) ücretsiz izne gönderilen kişi işsizlik maaşı yerine işsizlik maaşından kesilmek üzere günlük 39 tl alıyor. işten çıkarılsaydı asgari ücretten fazla alıyorsa bu paradan daha fazla alacaktı.
    4) işveren işten çıkarmadığı için istediği zaman gel diyebilecek. eğer siz gitmezseniz kendi sözleşmenizi fesih etmiş olacaksınız. doğal olarak tazminat alamayacaksınız. dolayısıyla iş aramanızın da önüne geçilmiş oluyor. hatta sözleşmeyi siz fesih ettiğiniz için işsizlik maaşı dahi alamayacaksınız. (tasarıda işçi de istifa edemez diye değiştirilmiş. yani boynunuzu eğip 3 ay kovulacak mısınız kovulmayacak mısınız onu bekleyeceksiniz. para alamıyorum o zaman başka yerde çalışayım deme hakkınız yok)
    5) işveren işten çıkarmadığı için işler düzelince yeni personel aramak zorunda kalmayacak.
    6) işsizlik rakamları artmayacak.
    7) kısa çalışma ödeneği böylece hikaye olacak.
    8) işten çıkarmayacak firmaları bile ücretsiz izne çıkarmaya teşvik ediyorsun.

    kime yaradığını anlamadığım tasarı.

  • kırmızı kart gösterirken bir yandan da sol eliyle dışarıyı işaret etmesiyle "benim taşaklar dökme demir" demiştir.

  • primer (2004)
    bütçe: $7.000
    gişe: $424.000
    filmin bütçesi o kadar düşük ki, shane carruth filmi hem yazmış, hem yönetmiş hem de başrolde oynamıştır. anlaşılması zor bir film olmasının yanı sıra oldukça da düşük bütçesine rağmen, 2004 sundance film festivali'nde jüri özel ödülünü kazanmıştır. filmi anlamak için bir rehber, filmle ilgili bir karikatür.
    not: shane carruth'ın sonraki filmi upstream color'ı da şiddetle tavsiye ederim.

    el mariachi (1992)
    bütçe: $7.000
    gişe: $2.000.000
    robert rodriguez'in ilk uzun metrajlı filmi. filmi çekmek için gereken 7 bin doları nasıl bulduğuna dair bile çeşitli söylentiler vardır. filmin başarılı olmasının ardından desperado ve once upon a time in mexico filmlerini çekerek, meksika üçlemesini tamamlamıştır. robert rodrigez daha sonra, düşük bütçe ile nasıl film çekilir konulu 10 minute lesson for making a film adında kısa bir film bile yapmıştır. part1 part2

    pi (1998)
    bütçe: $60.000
    gişe: $3.220.000
    sağdan soldan borç alınarak çekilen filmlerden biri daha. kimilerine göre bir baş yapıt. darren aronofsky bu film ile 1998 sundance film festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştır, ilk uzun metrajlı filmidir ve aynı zamanda senaryosunu da kendisi yazmıştır.

    paranormal activity (2007)
    bütçe: $15.000
    gişe: $193.350.000
    düşük bütçesine rağmen gişede en çok kazandıran filmler arasında ilk akla gelenlerdendir. yönetmen oren peli kendi evinde, kendi arkadaşlarıyla çekmiştir bu filmi. senaryosunu da kendisi yazmıştır. devam filmlerini pek beğenmesem de, izlerken korktuğum filmler arasında yukarılarda yer alır.

    the blair witch project (1999)
    bütçe: $60.000
    gişe: $248.600.000
    found footage sinema türünün ilk örneği olmamasına rağmen öncüsü olmuştur. kendisinden sonra çekilen bir çok filme ilham vermiştir. gişede bu kadar başarılı olmasının sebeplerinden birisi de müthiş bir pazarlama stratejisi ile gösterime girmiş olmasıdır. filmin çeşitli festivallerdeki gösterimleri sırasında yapımcılar, filmdeki olayların gerçek olduğuna dair el ilanları dağıtmışlardır. bknz. dağıtılan ilanlarda, kayıp öğrenciler hakkında herhangi bir bilgiye sahip olan izleyicilerin bunu bildirmesi istenmiştir. filmde anlatılan olayların gerçek olup olmadığı uzun süre tartışma konusu olmuştur.

    coherence(2013)
    bütçe: $50.000
    gişe: $102.000
    james ward byrkit'in ilk uzun metrajlı filmi. film oldukça cüzi bir bütçeyle, set ekibi kullanılmadan ve doğaçlama olarak çekilmiş. gişede yüksek bir hasılat yapmasa da kuantum fiziği, paralel evren, schrödinger'in kedisi gibi konulara değinmesi ve bunları iyi bir şekilde anlatması ile bilim kurgu türünü sevenlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

    tarnation (2003)
    bütçe: $218
    gişe: $592.000
    akıl hastası bir anne ile çocuğunun ilişkisini anlatan belgeseldir. filmin yönetmeni jonathan caouette 31 yaşında iken bu filmi yapmaya karar verdiğinde elinde, 11 yaşından bu yana biriktirdiği, kendi hayatından kesitlerin olduğu, 160 saatlik amatör görüntü ve ses kaydı mevcutmuş. super 8 kamera görüntüleri, vhs kaset ve fotoğraflardan oluşan bu kaynakları apple'ın video düzenleme programı imovie ile film haline getirmiş.