hesabın var mı? giriş yap

  • 90’lı yıllarda elektrik faturası iki ayda bir gelirdi. kimse de elektrik faturamız çok fazla diye inlemezdi.
    eğitim ücretsizdi örneğin özel okul yok denecek kadar azdı. özel üniversite yoktu.
    sümerbank diye bir yer vardı. vatandaş aklınıza gelecek her türlü kıyafeti hesaplı bir şekilde satın alabilirdi.
    sebze, meyve, süt, süt ürünleri falan son derece ucuzdu.
    bir siyasetçi bir şekilde yolsuzluğa karışırsa istifa ederdi.
    kimse cumhurbaşkanına hakaretten hapis yatmazdı.
    alkollü içecek fiyatları meşrubat fiyatlarına çok yakındı.
    öğrenci bütçenizle bir pubda bir şeyler içebilirdiniz ve bu sizin bir elektrik ya da doğalgaz faturanız kadar tutmazdı.
    televizyonda her şey sansürlenmezdi.
    liste uzar gider. hülasa şimdikinden bin kat daha modern ve medeni şartlarda yaşayan bir toplumduk.
    son olarak önceden ülkemiz mülteci cenneti değildi.

  • piyasa manipülasyonun belgesidir. yapılan suçtur. böyle müdahaleler gizlice ayarlanmış, yandaşlar tarafından voliyi vurma fırsatı olarak değil, devlet politikası olarak çook önceden duyurularak yapılması gerekirdi normal bir ülkede.

  • birilerinin çıkıp "yüksek hızlı trenler" diye böbürlendiği günlerde, pamukova'da 40 kişinin ölümüne neden olan trendeydim.

    kesik kollar gördüm, vücutlardan ayrılmış bacaklar, çaresiz bakışlar gördüm.
    devrilmiş vagonlar, korkudan çıldırmış kadınlar, çocuklarına sahip çıkmaya çalışan babalar gördüm.
    hiç tanımadığı birinin yarasına, elleriyle tampon yapmaya çalışan, kanlar içinde kalan yürekler gördüm.
    minik bakışlar gördüm, korkudan ne olduğunu anlamaya çalışan.

    ölümün ve sorumsuzluğun "yüksek hızla ulaştığı" yerdeydim. o ölümlerin nasıl ört bas edildiğini gördüm.

  • ahahahaha, lan zaytung sandım değilmiş. olaya bak:

    "aracını sattığı kişiler tarafından dolandırılan imam azmi koç’un “hem dolandırıcı hem hırsız hem de serbest dolaşıyorlar” sözü, “cumhurbaşkanı’na hakaret” zannedilip şikayet edildi. hakkında soruşturma açılan koç, savunması alınmadan meslekten atıldı."

    link

    emin olamadım iyi baktım

    not: başlığı kırpmak zorunda kaldım biraz.

  • ülkemizde oldukça hakir görülmektedir. çoğu akvaryumcu yeni akvaryum kurulurken "2 tane de çöpçü al dipteki bokları, artıkları yer" diyerek acemilere kaskallar.

    sanılanın aksine çer çöp, pislik, bok falan yemeyen bir balıktır. ekstra şartlar dışında zaten hiç bir balık bok mok yemez. çöpçüler de sadece dipte bulduğu yemleri yer. akvaryum için önemi buradan gelir. dipten beslenen balığınız yoksa akvaryuma attığınız ve yüzey balıklarının yemediği yemleri dipten tat organı olarak kullandığı bıyıklarıyla bulup tüketir ve bu sayede suyunuzda gereksiz amonyak ve nitrit oluşmasını engelleyici görev görür. pek çok türü olmakla birlikte en geniş aile corydoras ailesidir.

    çöpçülerin çoğu amazon nehrinin çeşitli kollarından geldiği için genellikle ph ı düşük ve nispeten yumuşak (düşük gh-general hardness-kalsiyum magnezyum sertliği) su sever. ancak farklı su şartlarına da pek çok türü dayanabilir. akvaryumlarda en az 4 lü sürü halinde bulundurulması genel sağlığı ve mutluluğu için gereklidir, çünkü çöpçüler sürü balıklarıdır. amazon'da genellikle 50 li 100 lü sürü halinde takılırlar. hiç bir şey yokken fişek gibi yüzeye fırlayıp hava yutar ve tekrar aşağı inerler. oksijeni düşük sulardan geldikleri için bu genetik bir alışkanlık haline gelmiştir. ara sıra bunu yapması normaldir ama her gün 5-10 kez bunu yapıyorsa suyunuzdaki havalandırma düzeyinden şüphe duyabilirsiniz. sürekli orta sularda deli fişek gibi gezinip fazla dibe inmiyorsa balığınız stresli demektir. sebebini bulup gidermeniz gerekebilir.

    tabiat olarak etçil ağırlıklı hepçil balıklardır, ama genellikle hepçil beslenen balıkların besinleriyle iyi gelişirler. yem olarak 1-2 örnek vermek gerekirse; sera vipachips, jbl novotab, sera vipagran, tropical welsichips veya welsigran dan herhangi ikisi ve haftada 1 gün lime lime dağıtılmış portakal içi, az miktar ıspanak, muz vs gibi doğal besinler ile beslenirse tosun gibi olurlar.

    ahan da böyle;
    http://www.scalare-online.de/…orydoras_sterbai.html

    akvaryumcuda gördüğünüz garibanlardan ne kadar farklılar değil mi? :) nasılsa dipteki boku yiyo lan diye düşünüldüğü için özel olarak yemlenmeyen gariplerdir onlar.

    ülkemizde genellikle komando çöpçü, panda çöpçü, albino çöpçü ve bronz çöpçü yaygındır (bronzlar corydoras değildir). ama yeni yeni yayılmaya başlayan corydoras sterbai, corydoras similis, corydoras trilineatus gibi güzel türler de bulunabilir.

    şahsen buralarda bulamadığım ama bir gün beslemek istediğim çöpçü türü ise; corydoras black venezuela'dır.

    http://www.laurellakeguppies.com/…i_black_1a_lr.jpg

    edit: 5 sterbai, 1 panda çöpçü sahibi olarak çöpçüye doymuyorum, 15 tane de cüce çöpçü getirtiyorum arkadaş yakında. bu sayede iskiye para vermekten de kurtulucaz, yeme de. sıçısıçıvericez akvaryumun üstünden :)

  • güncelleme editi5: yıl 2024 oldu, çalıştığım kurumunun zam politikası geçen yıllardaki gibi yine aynı devam... yemek kartlarımız 5000 tl oldu, değişen birşey yok: erimeye devam...

    güncelleme editi4: 2023 asgari ücret zamlarını biliyorsunuz. önceki editlerimde de göründüğü üzere asgari ücretin birazcık fazlasını almaya devam. yemek kartı 2750 tl oldu.

    güncelleme editi3: 2022 temmuz'dan itibaren yine asgarî ücretten bir tık fazladır maaşım. 5750 tl maaş + 1430 tl metropol yemek kartı.

    güncelleme editi2: 2022 yılı asgarî ücretinin yine azıcık fazlasıdır; 4788 tl maaş + 1000 metropol yemek kartı

    güncelleme editi: 2020 yılı asgarî ücretinin yine azıcık fazlasıdır; 2401 tl + 500 tl metropol yemek kartı.

    üstte görünmesi gereken edit3: 2019 yılı asgarî ücretten azıcık fazla* + 451 tl metropol yemek kartı.

    güvenlik görevlisi(silahlı)
    1700 + 350 tl metropol yemek kartı.

    edit: ezik diye mesaj atan haysiyet yoksunu kibirli şerefsiz, buraya silahlı diye belirtmemin sebebi; bazı firmalarda silahsız güvenlik görevlileri bile çalıştığım kurumun kat kat üstünde haklara sahip. ekşi sözlük sizin kibir kusma platformunuz mu? burada insanlara belki de meslek seçiminde yardımcı olan entryler var. mecbur olmasam katlanır mıyım bu azaba? kimse keyif aldığı için bu komik rakamlara emeğini satmıyor!

    edit 2: iyi insanlar, seviyorum sizi. keşke çalıştığım ortamlarda da sizin gibi insanlarla karşılaşsam da iş stresi olmasa. iyi ki varsınız :)