hesabın var mı? giriş yap

  • orion takım yıldızında bulunan, kimi yerde ikizlerevi olarak da bilinen, güneşin 1000 katı çapına sahip ve dünyamızdan yaklaşık 600 ışık yılı uzaklıkta bulunan devasa bir anakol yıldızı dır.
    8 milyon yıllık fani ömründe görüp görebileceği şeyleri yaşamış bir yıldız olarak, "ben neler gördüm neler geçirdim, miadım doldu artık gençler" diye selam çakarak gözü toprağa bakan supernova adayıdır kendisi. patlamasının ne zaman olacağı tam olarak belli değildir, yarın da olabilir, 100.000 yıl sonra da.
    bilim adamlarının teorisine göre betelgeuse patladığında, yeryüzünden muazzam parlaklıkta bir yıldız gibi görüneceği, hatta gündüzleri bile rahatlıkla gözlemlenebileceği ve geceleri ay gibi cisimlere gölge oluşturabilen bir aydınlık sağlayacağı düşünülüyor. bu çok parlak halini yaklaşık 7-10 gün boyunca koruyacakmış denilene göre. sonrasında ise yavaşça sönükleşecek ve ortalama 1 ay içinde tamamen gözden kaybolup bir daha hiç görünmeyecek. bu arada, bize de hiçbir şey olmayacak. sadece bir ışık şöleni izleyeceğimiz söyleniyor.

    velhasılı kelam, okunuşuyla da dudaklarda hoş bir simetri yaratan betelgeuse şu an araştırılan en popüler yıldızların arasındaki yerini koruyor.

  • 12 saniye sürecek bir "google araması sonrası sonuçlara göz atılması" eylemi sonrasında elde edilebilecek bir bilgi üzerinden insanları ezik veya değil diye sınıflayan gerzeklerden evlâdır.

  • bazen en olmadık yerde akla gelirler. hiç alakasız, aniden, böyle bir anda bundan beş yıl, on yıl, on beş yıl öncesinden annenizle babanız aranızda geçen bir konuşma aklınıza gelir ve ancak yıllar sonra anlam verirsiniz o konuşmadaki imalara. "çok yorgunum erken yatalım", "ben de yorgunum, yatıyorum, hadi oğlum yerine git sen de". tüylerim diken diken oldu yazarken bile... ne de safmışım. saat 20:00 p.m'de neyin yorgunluğu, neyin uyuması bu acaba günahkar bedenler???

    ya da ofiste (ofis: türkiye'de sözlük yazarlarınının yaşadığı yerlere verilen ad) aniden akla gelen liseden bir kız arkadaşın söylediği şey: "hafta sonu annemler yok. özge ve beril erkek arkadaşlarıyla bize gelecek, sen de gel, patates kızartırım". bakın burdaki genel imayı o zaman anlamamış ve ezgi'nin davetine sınıftaki en yakın arkadaşlarımdan yaşar'la gitmiştim. ama yıllar sonra ofiste anlayınca hayata isyan edesim geldi. ama yine de patates kısmı kafa karıştırıcı geliyor hala. onu niye söyledi lan acaba?

  • evde tek başıma geçirdiğim günler.
    pek sevmediğim rutinler & zorunluluklar bile gözüme batmıyor.
    yeter ki yalnız olayım, yalnız kalayım.