hesabın var mı? giriş yap

  • son bir yılı yazıyorum :

    volkan patladı
    björk yine single çıkarmadı
    bu sene de balık bol
    milli takım süper gidiyor
    başbakan'ın panama'da parası çıktı, istifa

    sürekli dönen haberler ise:

    izlanda'nın görülesi 10 yeri
    game of thrones seti nerede
    geleceğimiz jeotermal enerji
    sinema meraklıları için izlanda haritası
    izlanda elfleri

    nasıl huzurlu ülke bu. gerçi bunun başka versiyonu yeni zelanda'yı tercih ederim ben iklim açısından.

  • 3 kuruş kâr edeceğim diye ekonomik tövbe alıyorsunuz sonra buradan tövbem iptal oldu diye ağlıyorsunuz.

    benim tüm tövbelerim iptal olmayan exculusive tövbeler ve hepsi de halen geçerli. pahalı tövbe alanlara enayi gözüyle bakanlar şimdi utanırlar mı acaba?

    rezalet puanım 10 üzerinden 2, o da haber vermeden iptal ettikleri için. insan önceden bir mail atar.

  • deniz aslanı operasyonu, nazi almanyası'nın ıı. dünya savaşı sırasında birleşik krallık'ı işgal etme planının ismiydi.

    10 mayıs 1940’ta alman ordularının karşısında kıtada küçük ama iyi eğitimli bir keşif gücüne sahip olan ingilizler ve iyi donanımlı olan fransızlar vardı ancak almanya "blitzkrieg taktiği’’ ile fransız savunmalarını yarmaya, ingilizleri kaçış umuduyla kuzey sahillerine çekilmeye zorladı. binlerce müttefik askeri dunkirk sahillerinden tahliye edilmiş olsa da ekipmanlarının ve tanklarının çoğu geride kalmış, fransa yenilgiye uğratılmıştı ama ingiliz silahlı kuvvetlerini yenmek için iyi planlama yapmak gerekliydi.

    deniz aslanı operasyonu için hazırlıklar 30 haziran 1940'ta başladı. hitler'in asıl arzusu ingiltere'nin içinde bulunduğu kötü durumu görerek barış antlaşmasına varmasıydı, fakat churchill hükümetinin teslim olmayacağı anlaşılınca, geriye sadece saldırı seçeneği kaldı. almanya bu saldırının başarılı olabilmesi için dört koşulu yerine getirilmeliydi: ilk olarak tam bir hava üstünlüğü lazımdı, bu üstünlüğü kullanarak ingiliz şehirlerinin bombalanması tam bir işgale gerek kalmadan teslim olmalarına sebebiyet verebilirdi. ikinci olarak manş denizi tüm geçiş noktalarındaki mayınlardan temizlenmeliydi. ayrıca, dover boğazı alman mayınları tarafından tamamen bloke edilmeliydi. üçüncü olarak, calais ve dover arasındaki kıyı bölgesi ağır topçu ateşiyle korunmalı ve kontrol altına alınmalıydı ve son olarak akdeniz ve kuzey denizi'ndeki alman ve italyan gemilerinin, kraliyet donanmasını batırması gerekliydi.

    almanlar hemen ilk planı yürürlüğe koyarak ingiliz ordusunu dize getirmek için stratejik deniz taşıtlarını ve kraliyet hava kuvvetlerini hedef aldılar, ancak 13 ağustos 1940'tan sonra korkutarak teslim olmalarını sağlamak için londra başta olmak üzere şehirleri bombalamaya başladılar. pek çok tarihçi bunun ciddi bir hata olduğu konusunda hemfikirdi, çünkü ingilizlere ait kraliyet hava kuvvetleri saldırıdan ciddi zarar görmüştü ama şehirler bombardımanlara dayanıklıydı çünkü özel sığınaklar halka yardımcı oluyordu. britanya'nın kırsal kesimleri üzerinde 1940 yazı boyunca süren hava muharebeleri her iki taraf için de acımasız geçti fakat kraliyet hava kuvvetleri yavaş yavaş üstünlüğünü kabul ettirdi ve eylül ayı başlarında savaş henüz bitmemiş olsa da hitler'in hava üstünlüğünü ele geçirme planı başarısız oldu.

    deniz aslanı operasyonu'nun başarısı için geriye deniz savaşı kalıyordu ama britanya imparatorluğu 1940’ta hâlâ müthiş bir deniz gücüydü çünkü coğrafi olarak dağınık imparatorluğunu korumak için buna ihtiyacı vardı, diğer taraftan alman kreigsmarine çok daha küçüktü ve en güçlü taraf olan u-boat denizaltıları, kanallar arası bir istilayı desteklemekte pek işe yaramazdı. üstelik, mussolini'nin filosu akdeniz'de savaşın başlarında büyük bir darbe almıştı, bu yüzden hitler denizde durumu eşitlemek için en iyi fırsatın fransızların donanması olduğunu düşünüyordu, diğer yandan churchill ise, temmuz başında en önemli operasyonlarından birini, cezayir mers-el-kébir'deki fransız filosuna yaptı çünkü o da almanların burayı kullanacağını çok iyi biliyordu. churchill’in operasyonu tam anlamıyla başarılı oldu ve filo neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı, böylece hitler’in kraliyet donanması'nı ele geçirmek için son şansı da ortadan kalktı. bu olaydan sonra hitler'in üst düzey komutanlarının çoğu, herhangi bir işgal girişiminin çok riskli olduğunu açıkça ifade ettiler ve hitler, eylül ayı ortalarında deniz aslanı operasyonu'nun işe yaramayacağını kabul etmek zorunda kaldı ama bu başarısızlığı hafifletmek için "iptal edildi" yerine "ertelendi" dedi, fakat böyle bir fırsatın bir daha asla karşısına çıkmayacağını çok iyi biliyordu…

    kaynak

  • nasa tarafından, hubble uzay teleskobu kullanılarak çekilen fotoğraftır. galaksinin başlığı altında verilmiş olsa da, çok güzel olduğu için başlık açmak istedim.

    dünyadan bir kaç dakika uzaklaşmak isteyenler için ...

    edit: bu konulara ilgi duyanların katılabileceği bir coursera çevrimiçi kursu

  • ulan hayatta tek amacı latte içip eski sevgilisine laf sokmak olan pelinsulara bile siyasi tweetler attıracak kadar ne yolsuzluk yaptınız be.

  • - benim numarası verilmemiş, buna rağmen çalışan, numarası olmadığı halde çalışan, ..., düşünebiliyor musunuz kardeşlerim? numarası verilmediği halde çalışan (ağlamalar)...

  • ömrümde ilk defa bir stadin icinde izledigim bir mac olmu$tu bu.

    koyu bir fenerbahceli olsam da, sözkonusu avrupa olunca her gurbetci gibi bende yürekten galatsarayliydim o gün. ya$im henüz onbir, ilk defa bir stadyumun tribünlerinde yerimi aliyorum. ben, babam ve bir kac i$ arkada$iyla stadyumun cevresine varir varmaz o büyülü, inanc dolu atmosfere aninda kapildik. benim icin adeta bir rüya gibiydi, devre arasinda almanlar´in (bakin "alman" diyorum "dortmund taraftari" demiyorum) caresiz ve umudunu yitirmi$ surat ifadeleriyle stadi terk etmeleri ve biz türk taraftarlarinin "auf wiedersehen" ("ho$cakalin") haykiri$lari hala aklima geldikce beni duygulandiriyor.

    o gün galatasaray sadece dortmund´u yenmemi$ti, türkler almanlari en büyük stadlari olan, o zaman ki ismiyle westfalenstadion´da dize getirmi$ti. o anki gurur ve mutluluk anlatilamaz, ya$anir sadece.

    benim de i$te böyle bir anim mevcut bu tarihi macla ilgili.

  • evet,
    sonunda yine babam haklı çıktı. zaten uzun vadede genel olarak haklı çıkar, ama bu sefer hiç beklemiyordum.
    sayın sözlükçüler benim internet üzerinden herhangi bir fatura ödediğim de bile yazılı makbuz alamadığım için uyuz olan bir babam var.

    babam 1992 ile 1994 yılları arasında sosyal sigortalar kurumuna 31 ay isteğe bağlı sigorta pirimi ödemiş, ancak güzide kurumumuzun güzide çalışanları nasıl oluyorsa sadece 1992 yılın sigorta pirimini tam olarak sistemlerine işleyip birleştirme yapmış. biz bu durumu fark edip sgk ya düzeltilmesi için başvurduğumuzda arşivlerini inceliyorlar ve babamın yatırdığı isteğe bağlı sigorta pirim makbuzlarını bulamadıkları için bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. 1993 ve 1994 yıllarını kapsayan 2 yıllık sigorta süresi sisteme işlemediği için babamın emeklilik yaşının arttığını 2 yıl daha çalışıp sigorta pirimi ödemesi gerektiğini ve 3 yıl daha emekli maaşı alamayacağını ellerinden gelen bir şey olmadığını pirim tahsil makbuzu olmadan bu süreleri sisteme işleyemeyecekleri söylüyorlar.

    ve ne oluyor biliyor musunuz?
    babam yıllardır ayakkabılığın üzerinde duran eski bond çantasının içinden 1992/haziran - 1994/aralık arası ödediği pirim tahsil makbuzunun orjinalini acınacak halde ama hala okunur ve imza ve mühürleri belli olan şekilde buluyor.
    24 yıl makbuz mu saklanır baba helal olsun sana. kim bilir o çantanın içinde daha neler var.
    siz siz olun, önemli evraklarınızı mutlaka yedekleyip saklayın gençler.
    makbuz

    özet: sgk'nın pirim tahsil makbuzlarını kaybedip, babama 2 yıl daha çalış gel demesi. babamın 24 yıl sakladığı makbuzu bulup geç emekli olup sigorta pirimi ödemeye devam etmekten kurtulması.