• unutmayın ki: "üniversite tercihi yapmak sadece yüzdelik dilimim şu üniversitenin şu bölümüne tutuyor, madem onu yazayım demekten çok daha fazlasını dikkate almanızı gerektiriyor"
    ayrıntılarını şuradan okuyabilirsiniz:
    http://bugunhayattannelerogrendim.blogspot.com/…tml
  • herkes orman mühendisliği yazsın, süper bölüm, iş sahası çok geniş, her yerde orman var, yurtdışı bursu almakta çok kolay doktora falan yapmak için, herkes kalemi kağıdı eline alıp ilk tercih olarak orman mühendisliği yazsın, uğraşmayın boşuna yüzdelik dilim falan.
  • puana gore bolum yazmayın puanım bosa gıder dıye de tercıh yapmayın ıstemedıgınız yer olursa bekleyın bır yıl daha yok ben bunaldım kurtulmam lazım trıplerıne hele hıc gırmeyın bır de okuyacagınız okulun kac vızesı var onlara dıkkat edın saglık bolumlerınde kendınızı kastırmayın aynı saglık bolumu daha basıt bır unıversitede varsa gerekırse dıger can cekısen tercıhlerınızı oldurun muhendıslıkten kacının hele hele kocaeli universitesi nden uzak durun lakin 4 yıllık bolumlerı 6 yada 7 ye cıkarmanın bir anlamı olmadıgını sımdıden kafanıza sokun 2. yıl yatay gecıs yaparım umudunu dırek bastırın olmuyor. calısan adam her yerde yapar mantıgında degılsenız dedıklerımı harfıyen uygulayın. ılk 2 yıl ıyı kastırın okula gıtmesenız de vıze fınal haftası bıseyler calısıp gereklı kopya muhimmatını da elinizde bulundurun hıc yoktan bıkac ders gecersenız ılerıde tuh lan gıbı pısmanlık vazıyetlerıne gırmezsiniz. simdilik bu kadar canlarım
  • aileden gelen paranız varsa üniversite okumayın. cidden okumayın ya.
    iş kurun. 4 yıl köreltmeyin o güzel beyinlerinizi. 1 yıl boyunca kuracak iş düşünün etraflıca. yeni mezun oldum ve ilk kez aklıma dank etti 4 sene boyunca kendimi başka bir işe verseydim mesela küçük bir yere gidip dia açsaydım, paramı kazanırdım ve kişisel gelişimimi yine yapardım başka şekilde. cidden okumayın eninde sonunda köpek gibi çalışacaksınız hem de başkaları için. başkaları çok para kazansın diye siz çok çalışacaksınız. hiç gerek yok. bakkal açın bakkal.
  • tıp, mühendislik, işletme, hukuk falan ortaya karışık bir tercih listesi hazırlamayın. bölümünü, uzmanlığını geçtim; daha hangi alanda okumak istediğinize dahi karar veremiyorsanız işi yazı turaya bırakıp rastgele bir kontenjana oturarak orayı gerçekten isteyen insanların önünü kesmeye hakkınız yok. gerekiyorsa bir sene bekleyip kafanızı toplayın; en azından tutarlı, birbiriyle alakalı tercihler yapın.

    sizin hevesli ve/veya yatkın olduğunuz konuları saptayıp oraya yönlendirmek yerine "senin puanın yüksek, gel sana x tıp y elektronik z bilgisayar yazalım" diyen dershane hocanıza/rehberinize de zerre itibar etmeyin, belli ki şuursuzun tekidir. marks&spencer'da hediye çeki bozdurmuyorsunuz, mesleğinizi değilse bile düşünce yapınızı ciddi oranda belirleyecek bir sürece karar veriyorsunuz.
  • bitirdiğiniz zaman bir mesleğinizin olabileceği bir bölüm seçin. işletme iktisat falan bitirip kaymakam da olurum bankacı da diye düşünmeyin, bir bok olamazsınız o olur. plazalardan, şirketlerden uzak , tek başınıza da olsanız yapabileceğiniz bir iş bulun. şirketler emeklilik düşleyip günlerini geçiren zombilerin mekanlarıdır. en önemlisi acele etmeyin. onyedi yaşında üniversiteye kaçayım, hayata erken atılayım gibi abuk fikirlere asla kapılmayın. girebileceğiniz kadar geç girin üniversiteye, sonra yirmibir yaşında hayatla başbaşa bulursunuz kendinizi. göt gibi kalırsınız valla.
  • ailenizden, çevrenizden, öğretmenlerinizden hiç kimseyi dinlemeyin, oturun sakin kafayla kendi istediğinizi yazın. o zaman pişman olmazsınız.
  • mutlaka okula git. yurtta kalmayı planlıyorsan, bil ki o sana çok sempatik görünen yurt, dönem sonunda hücre gibi görünmeye başlayacak, hazırlıklı ol. ve gerçekten okulunun konumunun çok önemli oldugunu bil. <caps> çok </caps> önemli. sakın aman nolucak giderim ya diye düşünme, sonra dört sene karşında betonsa yanında lojistikler bakışırsınız birbirinize.
  • kazanacağınız parayı tabiiki düşünün ama eğitminize harcayacağınız parayı asla düşünmeyin. küçük karlar uğruna istemediğiniz yerlere gitmeyin. kısacası denizi yüzüp kıyıda boğulmayın.
  • dil öğrenmeyle ilgili sorunlarınız varsa, ingilizceniz sıfıra yakınsa ve öğrenmeye çalışmanıza rağmen "öğrenemiyorum, olmuyor" diyorsanız romantik hayallere kapılıp "nasıl olsa yaparım lan" diye almanca-fransızca öğretimli yerleri yazmayın. daha hazırlığın üçüncü ayında bırakıp tekrar sınava hazırlanmak durumunda kalırsınız. var böyle bir sürü adam.

    bir de idealiniz yoksa nolur derece yapıp da ne yapacağınızı bilmeden güzel yerleri boş yere doldurmayın. o girdiğiniz yerleri, öss başarısı dışında, gerçek anlamda daha çok hak eden niceleri var. türkiye 10bilmemkaçıncısı olup galatasaray hukuk'a gelmiş, geleceğine ve dahi oradan çıkınca ne olabileceğine dair hiçbir düşüncesi olmayan adamları gördükçe içim acıyor. ciddi manada içim acıyor.
hesabın var mı? giriş yap