• güne$in halesinden, yani gunes tacından saatte milyonlarca km. hızla milyarlarca ton elektrik yüklü parçacığın kaçması olayı. bu devasa bulutlar dünyanın koruyucu manyetosferine çarptığında manyetik alan çizgilerini sıkıştırıp dünya atmosferinin üst katmanlarına trilyonlarca vat güç yüklüyorlar. bu da büyük kesintilere yol açacak $ekilde elektrik hatlarına a$ırı yük bindirebiliyor ve dünya çevresindeki yörüngelerde bulunan araçlara zarar verebiliyor.
  • 1989'da $iddetli bir cme dünyayı vurduğunda, quebec'te yüksek gerilim ağını çökerterek yaklaşık 7 milyon kişiyi elektriksiz bırakmış ve milyonlarca dolarlık zarara yol açmış.
  • eğer böyle bir şey olup da tüm dünyadaki elektronik cihazları yakarsa ve ülkeler arası iletişim ve etkileşimi bitirirse bu olay talihsizlik kadar talihe de çevrilebilir. böyle bir durumda türkiye kaynak önceliğini kitlesel genetik araştırma ve iyileştirmeler için kullanmalı. dünyanın bağları kopmuşken über menschler yaratabiliriz ve hiç bir ülke de bize engel olamaz. ışıklar kapandığında kılışdar ssk'yı batırdı diyen insanlar 10 yıl sonra ışıklar açıldığında kant tartışır bir şekilde dünyanın karşısına çıksa çok ilginç bir olay olurdu.
  • ingilicesinden kulağa daha belalı gelen ve meselenin büyüklüğünü iyi ifade eden, gezegenimizi ilgilendiren astronomik bir olayının tanımı. bunu astronomik bir olay olarak kabul etmek yerine doğa olayı da varsayabilirsiniz çünkü aynı depremlerde olduğu gibi, belirli periyotlarla, döngüsel biçimde gerçekleşmeye devam etmektedirler.

    "hangi koşullarda modern medeniyete ne derece zararları olabilir, tam olarak hangi büyüklükte bir tehlikeyle yüzleşiyoruz ve buna karşı ne yapmalıyız?" gibi konularda bilimsel araştırmalar, hala daha emekleme dönemindedir.

    aslında şunu en baştan kabul etmek yaşadığımız evreni tanımak için en sağlıklısıdır: belirli bir boyuta, dönme hızına, kütleye ve sıcaklığa sahip her cismin kozmos üstünde, potansiyel olarak minikten-devasaya kadar bir açıklıkta izafi mesafelere, yıkımsal tehdit düzeyleri vardır. kozmos aklınıza gelebilecek her türlü karmaşadan daha kaotik bir yer, sadece onun bu kaosuna şahit olmayacak kadar, kendi mikroevrenimizde şanslı(!) bir dönemde yaşıyoruz. tıpkı bir bakterinin dünya yanarken, okyanusların tabanında mutlu mesut üremesi gibi.

    (bkz: magnetosfer)
    (bkz: aurora)
    (bkz: jeomanyetik fırtına)
    (bkz: katastrofi)

    ayrıca :

    (bkz: gamma ışını patlaması)
hesabın var mı? giriş yap