• hacettepe üniversitesi psikoloji bölümü'nde yüksek lisans yapmış. iletişim yayınları'nca yayımlanan para ile akraba adlı bir yapıtı bulunuyor.
  • (ara: j* white)
  • abd boston üniversitesi'nde antropoloji profesörü.

    arnavutkoyde oturmuslugu vardir. (2008) istanbul sevgisi roman yazdirmistir.
    2010 mart in da cikacak romanda yine istanbul u anlatmaktadir ama yillari 120 -150 sene oncesidir.
    osmanlı bankası baskını olaylarini konu alan bir romanmis.
  • web sitesi için; http://www.jennywhite.net/
  • islamci kitle seferberliği kitabi, refah partisinin ve ardillarinin nasil yükseldiğini ümraniye örneği üzerinden detayli anlatan enfes bir sosyolojik alan araştirmasi. yüzyüze görüşmeler, derinlemesine yaşam analizleri çok güzel. kitapta kemalist bir kadini sariya boyanmiş saçindan anlaşilabileceği üzerine bir çok anekdot bulunmakta. ancak ayni ümraniye'nin 80 öncesinde nasil sosyalist sol'a yataklik ederken birden 80'lerin sonunda islamci siyasal akima yöneldiğini maalesef açiklamiyor. sanki o kitleler hep oradaydi, sadece siyasal bir tercih noktasinda öergütlenme sorunu yaşiyorlardi. gerçi giriş kisminda, 80 darbesinin genel geçer bir analiziyle buna yanit vermekte (ya da ben aradiğim yaniti o cümlelerde bulabildim sadece) o da islamci siyasetin 12 eylül ürünü olduğu derdin, "dişarda, yabanci" fikir dünyasindan memleket genelini kurtaracak bir fikri yapinin örülmesi. bu da türk islam sentezi denen 80'lerde pek kullanan tabirin açiklamasi ama yine de eksik kaliyor. sadece yerel dayanişma siyasal islami mayalamay yetseydi, sosyalsit hareket hiçbir zaman sönümlenmezdi. türkiye'yi analiz eden bir çok araştirmanin hala kaçirdiği ve hala yanit veremediği soru burda. türkiye tarihinin en kitlesel ve politik hareketini sosyalistler yaratmişti ama bu kitle ve ardillari nasil böyle bir dönüşüm yaşadi.

    hoş, 12 eylül öncesi siki devrimci olan bir akrabamin şimdi siki bir islamci olmasi yetmiyormuş gibi, 80 darbesinden biz de etkilendik derken islamcilari refere etmesi tam bir akil yitimi ve bunun örnekleri çoğaltilabilir. ama bu akil tutulmasinin nasil kitlesel bir hal alabildiği benim açimdan yine de bir muamma.
  • the winter thief, the abyssinian proof, the sultan's seal isimlerinde romanlara sahip yazar. kamil pasha blogunun isim babası ise sanırım ilk romanı olan the sultan's seal içerisinde yer alan kamil paşadır. sözü geçen kitabı henüz bitiremedim ancak bu kadının kamil adında mevki sahibi birisine karşı enteresan duygular beslediği ya da böyle biriyle duygusal bir yakınlık kurduğu konusunda şüphelerim var.

    --- spoiler ---

    ayrıca bahsetmiş olduğum kitap, cinayet, kirli politik oyunlar, eşcinsellik, uyuşturucu gibi birçok mefhum barındırıyor. işlenen iki cinayetin birbirleriyle alakalı olup olmadığını henüz tam anlamıyla çözemeyen kamil paşa da bir ingiliz kızına abayı yakmış durumda.

    --- spoiler ---
  • her ne kadar bir antropolog olarak sempatimi kazanmış olsa da, kadınların örtünme ve haremlik-selamlık uygulamalarını kadınlara birer politik özne olabilme imkanı sağladığını ve bunun sivil toplumun ve demokrasinin gelişmesine katkıda bulunduğunu savunan jenny white'a öfkelenmekten kendimi alamıyorum. üstelik aynı anda, bu uygulamaların erkekler tarafından bekareti ön plana çıkaran ve kadını birer arzu nesnesine indirgeyen (ve kuşkusuz islami kodlar içerisinde bir tahakküm nesnesi haline getiren burası bana ait) ataerkil bir zihniyetle yorumlandığının farkında olarak bunu yapması sempatimin tüm sınırlarını zorladı.

    sanırım bir yandan amerikalı iyimserliği diğer arnavutköy'de ikamet etmenin verdiği huzur insanı böyle enteresan açıklamaları bir arada yapmaya sürüklüyor. neyse bu kısmı beni de ilgilendirmez.

    evet, jenny white'a söylüyorum, nilüfer göle sen de anla.
  • muhafazakar islamı, popülizmi ve neo-populizm'i çok iyi anlatan sosyolog.
hesabın var mı? giriş yap