*

  • galatasaray lisesive sbf mezunu uluslararasi hukukçu, sbf profesörü. devletler hukuku uzmanidir. tarihimizde sanli kiliçli meydan muharebelerinden gayri bazi anlasmalarin da oldugu unutulmasin diye, üsenmeyip lozan anlasmasi tutanaklarini türkçeye çevirmis, bir de yorumlamistir. gazetelerde yazilar da yazardi. sonra bu yazilar "su baslarini devler tutmus" basligi altinda kitap olarak yayinlandi. hele bir "atlar hazir efendim" baslikli yazisi vardi ki (tiyatro oyunlarinda 15 saniyelik, 'atlar hazir efendim' diyen usaklarin rolleri), 'türkiye'nin uluslararasi planda maalesef böyle bir rolü' var demis (70li yillarin sonu galiba yazilis tarihi), "öyleyse ben de diplomat olmayayim mühendis olayim" dedirtmistir bir çok okuyanina. bilmem, herhalde iyi de etmistir. yanilmiyorsam 1978 gibi göçtü bu dünyadan. ismindeki "l." nin ne oldugunu ögrenemedim bir türlü.
  • asistanligini omer madra nin yaptigi bir efsane*
  • bu adamcagiz gerek imzasini gerekse yazdiği onlarca kitabi, yüzlerce makaleyi seha l meray seklinde yazdi. 70 li yillar in en buyuk sorunsallarindan biri idi beyefendinin adindaki l harfi.
  • tam adı seha lütfi meray*'dır. (bkz: konuya açıklık getirmek)
    1976-1978 yılları arasında tdk başkanlığı da yapmış kişilik, nadir yetişen büyüklerimizdendir.
    allah rahmet eylesin.
  • odtü’nün ikinci rektörüdür (1961)
    2 mayıs 1977’de şöyle demişti:“... birkaç yıl sonra, o güzel odtü kampusuna belki bir anıt dikilebilir. bu anıta, “unutmayalim” başlığı altında şunlar yazılabilir belki:1976-1977 yıllarında ... üniversitemizi çağın gerisine sürükleme çabalarına üniversitemiz öğretim üyelerinin, öğrencilerimizin ... bilinçli desteği ile engel olunmuştur...”

    bugün rektörlük binasının yanında, öğrencilerin üzerine bombanın düştüğü yerde, gökyüzüne yükselen 9 direkten oluşan bir anıt var.

    bu anıt, öğrencisi, öğretim üyesi ve çalışanlarıyla çalışanlarıyla odtü’nün 9 aylık direnişini simgeler..
  • asıl adı seha lemi meray'dır kendisinin.
  • hüseyin pazarcı, hasan köni gibi birçok değerli uluslararası hukukçuyu yetiştirmiş olan, titizliğiyle ve türkçenin düzgün kullanılması konusundaki hassasiyetiyle bilinen, kanserden yaşamını yitirmiş uluslararası hukuk hocası.
    edüt: eksik kelime
  • hüseyin pazarcı, seha l. meray'a armağan kitabında meray'ın ismindeki l.'yi, adı lütfü olan babasına saygı ifadesi olarak sonradan eklediğini belirtiyor.
  • 1924-1977 yılları arasında yaşamış olan hukuk profesörü seha meray'ın kendisine sunulan bir tez için yaptığı yorumdan kısacık bir bölüm :

    "içinde yeni ve güzel olan yanlar da var. ancak yeni olanlar güzel değil, güzel olanlar da yeni değil."

    kaynak : "el kitabı" - yalçın küçük (akış yayıncılık, 1997; s. 91)
  • "insan her hocasından birşey öğrenir. bazısı nasıl hoca olunmayacağını, bazısı da nasıl hoca olunacağını öğretir" sözü hala mülkiye'de kuşaktan kuşağa aktarılıyor.
hesabın var mı? giriş yap