hesabın var mı? giriş yap

  • savcıya veririm dediğimde "burda kapı gibi ben dururken niye savcıya veriyon, bana ver" diyen insan. akabinde kendini tutamayıp gülünce, o sapık telefon numaranı değiştirene kadar sana rahat vermiyor. ama ne diyeyim yaratıcı çocukmuş, bu yaratıcılığı dava edemezdim.

  • oğlu hasta oldu diye 3 adet narı tek tek ayıklayıp kargoyla yollayan,kesinlikle insanüstü bir şey olan,tanımlanamayan varlık.

  • dünyanın en çok izlenen spor dallarından biri olan atletizm'de en az 20 yıldır kırılamayan ve artık naftalin kokan toplam 22 dünya rekoru bulunuyor.

    önce erkeklerle başlayalım

    yeniden eskiye doğru

    * erkekler 1500 metre dalında faslı hicham el guerrouj'un 1998'den kalma 3.26.00 derecelik dünya rekoru 21 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler cirit atma dalında çek cumhuriyetinden jan zelezny'in 1996'da kırdığı 98.48'lik dünya rekoru 23 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler üç adım atlama dalında britanyalı jonathan edwards' ın 1995'te atladığı 18.29'luk dünya rekoru 24 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler sırıkla yüksek atlama dalında ukraynalı sergey bubka' nın 1994'te atladığı 6.14'lük dünya rekoru 25 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler 4x400 metre bayrak yarışı dalında amerika birleşik devletleri bayrak takımının 1993'te kırdığı 2.54.29'luk dünya rekoru 26 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler yüksek atlama dalında kübalı javier sotomayor'un 1993'te atladığı 2.45'lik dünya rekoru 26 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler 400 metre engelli dalında birleşik devletlerden kevin young'un 1992 barcelona olimpiyatları'nda elde ettiği 46.78 dünya rekoru 27 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler uzun atlama dalında birleşik devletlerden mike powell'ın 1991'de yaptığı 8.95'lik dünya rekoru 28 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler gülle atma dalında birleşik devletlerden randy barnes'in 1990'da attığı 23.12'lik dünya rekoru 29 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler çekiç atma dalında sovyetler birliğinden yuriy sedykh' nin 1986'da kırdığı 86.74 derecelik dünya rekoru 33 yıldır kırılamıyor.

    * erkekler disk atmada doğu almanya'dan jürgen schult'un 1986'da attığı 74.08 derecelik dünya rekoru 33 yıldır kırılamıyor.

    --------------------------------------------------------

    * kadınlar üç adım atlama dalında ukraynalı inessa kravets'in 1995'te kırdığı 15.50'lik dünya rekoru 24 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar heptatlon dalında birleşik devletlerden jackie joyner kersee'nin 1988 seul olimpiyatları'nda kırdığı 7291 puanlık dünya rekoru 31 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar 100 metre dalında birleşik devletlerden florence griffith joyner' ın 1988'de kırdığı 10.49'luk dünya rekoru 31 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar 200 metre dalında birleşik devletlerden florence griffith joyner'in 1988 seul olimpiyatları'nda kırdığı 21.34'lük dünya rekoru 31 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar 4x400 metre bayrak yarışı dalında sovyetler birliği bayrak takımının 1988 seul olimpiyatları' nda kırdığı 3.15.17'lik dünya rekoru 31 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar uzun atlama dalında sovyetler birliğinden galina chistyakova'nın 1988'de kırdığı 7.52'lik dünya rekoru 31 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar disk atma dalında doğu almanya'dan gabriele reinsch'nin 1988'de kırdığı 76.80'lik dünya rekoru 31 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar yüksek atlama dalında bulgar stefka kostadinova'nın 1987'de kırdığı 2.09'luk dünya rekoru 32 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar gülle atma dalında sovyetler birliğinden natalia lisovskaya'nın 1987'de kırdığı 22.63'lük dünya rekoru 32 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar 400 metre dalında doğu almanya'dan marita koch'un 1985'te kırdığı 47.60'lık dünya rekoru 34 yıldır kırılamıyor.

    * kadınlar 800 metre dalında çekoslavak jarmila kratochvilova'nin 1983'te kırdığı 1.53.28'lik dünya rekoru 36 yıldır kırılamıyor.

  • dort yil once bir web sitesinde takma isim ya da gercek isim kullanilmasinin kimlik tespiti acisindan teknik olarak herhangi bir fark barindirmadigindan, bir $eylerin ardina saklanmak isteyen insanlarin isterlerse takma isim yerine isimlerin kullanildigi sitelerde de saklayabileceginden, kimlik tespiti surecinin nick, takma isim, mahlas, gercek isim, tc kimlik no gibi bilgilerden bagimsiz oldugundan bahsetmi$tik.

    bu sayimizda, bunun etik olarak da bir yanli$lik barindirmadigindan, bilakis ce$itli ko$ullarda fikir beyan ozgurlugunu kuvvetlendirici etkiye sahip olmasindan bahsedecegiz.

    takma isim, ek$i sozluk'e sagli sollu geciren pek cok yazarin da bahsettigi uzere bir "maske"dir. yanli$ olarak algilanan bu maskenin her zaman gercek kimligi ortmek amacli kullanildigidir. halbuki maskeler sadece arkasindaki bireyi saklamak degil ayni zamanda yeni bireyler ve yeni karakterler yaratabilmek icin de vardir. bir he man maskesi takarak he man olabilecegimiz gibi ba$ka maskeler takarak, gercek hayatin bize saglamadigi bir luks olan "ba$ka biri olma" imkanina eri$iriz.

    bunun neresi iyi? yani bir insanin oynadigi bu hayal oyunu, yarattigi sahte imaj neden onemli olsun? cunku, ek$i sozluk gibi sadece fikirlerin kayna$tigi platformlarda maskemiz aslinda o platformdaki gercek kimligimizdir. zira fikirlerin onlari sunan insanin gercek kimligiyle hicbir alakasi yoktur. bir fikrin dogrulugu ve yanli$ligi sahibinin kim olduguyla degil fikrin kendisine bakarak belirlenir. bu acidan maskeler bize fikirleri aslinda dogruluklarina katkisi olmayan ciki$ noktalarina bakmadan degerlendirebilme imkani verir. ayni zamanda da dogu$tan negatif sosyal puanlara sahip ya da kimligi yuzunden hor gorulen insanlarin da fikirlerini golgeleyen gercek kimlik ortusunden cikmalarina olanak tanir.

    bu ozellikle turkiye'de cok onemli bir konu. sadece yamuk gozumuzu ka$imizi saklayabilmemiz icin degil, dile getirdikleri icin ya da sirf belli bir etnik kokene ait diye oldurulen insanlar diyarinda fikirlerimizi vurulmadan oldurulmeden payla$abilmemiz icin de gerekli. "hamitcim $u arkada$ bir $eyler yazmi$ onunla bir ilgilenin" uzerine i$inden kovulan, projesi iptal edilen, parasini alamayan magdurlar yaratmamak adina, fikirleri ya$atabilmek adina da gerekli.

    peki magduriyet? takma isminin ardina saklanarak saydirma?

    boyle bir $ey yoktur. internet uzerinden maddi ve manevi magduriyet yasalarla korunma altindadir. sizi magdur eden bir yazi hangi kimlikle yazilmi$ olursa olsun (gercek/sahte) yapilan ara$tirmada gercek sahibi kolayca tespit edilebilir. cevap hakki da son cikan yasayla netle$tirilmi$tir. cevap hakki doguran her yaziya yanit verme hakkiniz vardir.

    haliyle bir platformu ele$tirmek icin "takma isim kullaniyorlar" argumaninin gunumuzde hicbir elle tutulur tarafi yoktur. ne teknik ne de ahlaki bir gecerliligi vardir. bugun hala bu argumanla ele$tirmeye kalkan adamin olsa olsa bu konulara pek akli ermiyordur.

  • yoktur. bu kadar kısa ve net. aldattığının ortaya çıkmasından sonra beni affet diye yalvaran, ağlayan, kapı aşındıran, mesaj atan kız yoktur. aldatan bir kızın yakalanması ihtimali zaten son derece düşüktür, diyelim ki yakalandı takılıp kalmaz yoluna devam eder. az biraz pişmanlık duyar, az biraz kendini sorgular, sonra kendine haklı gerekçeler bulur, suçun büyüğünü erkeğe yıkar ve kısa süre içerisinde sanki hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam eder.

    erkek denen nesne ise, “ya inan hiçbir anlamı yoktu", "ben sadece seni seviyorum", "o, anlık bir zayıflıktı", "sadece etten ibaretti benim için", "aşk seninle varsa aşk", vb. türlü ayak oyunlarıyla kızı tekrar elde etmeye çalışır. elde edip tez zamanda yine aldatır. valla harikayız biz lan.

    not: evet arkadaşım, senin eski sevgilin günlerce kapında yatmış, beni affet diye ağlamıştı. evet arkadaşım seni kaybetmeyi sindirememişti, bugün hala sen aklına geldikçe içi sızlar durur. benim lafım diğerlerinin sevgililerine falan, sen alınma sakın. bugün bile hala sessiz telefonlar alırsın sen ve bilirsin ki arayan o'dur, sesini duymak istemiştir, gel desen her şeyi bırakıp sana koşar.

  • kafamda dönüp duruyor birkaç haftadır, yazmasam olmazdı. bir yerlerde durmalı, yazıya aktarılmalı.

    iki üç hafta kadar önce. bornova metro'da indim, küçükpark'ın içinden yürüyorum.
    biraz karnım kazındı. küçükpark meydanda, seyyarda hotdog satan biri var. eve gidinceye kadar açlığımı yatıştırsın diye bir tane hotdog alayım dedim. yanaştım tezgaha verdim siparişi, bekliyorum.

    o esnada iki küçük çocuk yanaştı, abla-kardeş olabilirler bilmiyorum. kız olandı sanırım dedi ki: abi bu paraya iki tane gelir mi?

    ellerinde 5 lira kadar para var, iki tane almak istiyorlar. hotdog'un da tanesi 5 lira.
    ben, acaba tersleyecek mi, kovacak mı diye merakla satıcı arkadaşa bakarken, arkadaş hiç çocukları bozmadan "gelir" dedi.
    orada içime bir huzur, mutluluk doldu o çocuklar için.

    verdi benim siparişi, sonra o çocuklarınkini hazırlamaya başladı.
    siparişimi aldım, uzaklaşıyorum ama dayanamadım uzaktan izlemeye başladım.

    gerçekten de hiç malzemeden de kısmadan, o çocuklara iki tane hotdog hazırlayıp verdi. iki küçük çocuğu mutlu etti oracıkta.

    selam olsun buradan o güzel arkadaşa. kazancı bol olsun. eminim ona dönüşü fazla fazla olur bu iyiliğin.
    yolunuz düşerse, küçükpark'tan geçerken o arkadaştan hotdog alın lütfen. iyi insanlar kazansınlar.