• kanımca iyi bir muhasebeciye bir de hukukçuya ihtiyacı olan. "şüphesiz onun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, o her şeyi bilir, o ol deyince olur" düşüncesindekiler biraz insaf. milyarlarca yaşayanı var, zilyonlarca ölmüşü var, sevabı günahı piii. ibadet hesapları, rekat rekat namazı var, dudak mı oynatıyo, gerçekten dua mı okuyo, cehennemin yakacak ihtiyacı, bitmek bilmeyen huri ihtiyacı.. allah kolaylık versin.
  • çocuklarda fobi olabilmektedir. zira bugün tesadüfen ortaokul zamanından kalma günlüklerimi, ajandalarımı karıştırırken çocuk akılla yapılmış bir ankete rastladım. sorular arasında hobileriniz-fobileriniz? gibi bir soru da bulunmakta. hobilerini yazan 7. sınıf öğrencisinin sorunun diğer kısmına verdiği cevap komik, bir o kadar da düşündürücü ve hatta can sıkıcı:

    fobileriniz: allah ve böcekler.
  • zat ismi. ulûhiyete mahsus sıfatların hepsini kendisinde toplamış bulunan, zat-ı vacibü'l-vücud'a
    delalet eden isim olup sayılan isimler içinde ism-i a'zamdır.
  • (bkz: panoptikon)
  • tanri.
    vel-a laki'm uele bin selam, valla'makaluveya allahu ekber. sa-mesk'alin maruyana, el-esdi pit dal cigara.

    o.

    (bkz: o)
  • muslumanlarin herseyi yaratmis olduguna inandiklari olguya verdikleri isim, veya inanislarina gore o olgunun-varligin ismi.
    tanimimizi yaptigimiza gore beni esas meraklandiran konuyu artik yazabilirim. "allah" kelimesinin etimolojik aciklamasidir beni esas ilgilendiren sey.
    "allah" kelimesi bu varligin (varlik dediysem fiziksel evrende var olmasi gerekmez, darth vader var midir yok mudur gibi bir tartismadan farkli degildir, neyse) ozel adi midir, yoksa tanri, god, yehova gibi kelimelerin arapcadaki karsiligi midir? eger ozel adiysa, o zaman daha once hristiyanlar ve yahudiler ile iletisime gectigi iddia edilen bu varlik, neden onlarla konusurken allah adini kullanmamistir. diger bir deyisle, tevratta veya incilde neden yaratici varlik icin allah ismi kullanilmamistir? sanirim bunun sebebi, "allah" kelimesinin bu varligin ozel ismi olmamasidir. araplar tarafindan verilmis bir isim de olabilir. veya bir nevi "nickname"dir bilemiyorum.
    belki de tanri kelimesinin arapcasidir. eger oyleyse, kabedeki putlarin isimleri icinde de "allah" kelimesi geciyor muydu, bunu aciklayacak birisi olursa sevinirim. ornegin haydar arapcada ruzgar demek, ve de araplar eskiden ruzgar tanrisina haydar-ul allah filan mi diyorlardi acaba? diye soruyor ve sessizce koseme cekiliyorum.

    edit: sayin ibn i batuta bu konuda zaten cok doyurucu bir aciklamayi onceden yapmis, lakin bendeniz yaklasik 700 baslik arasinda bunu haliyle kacirmisim. buyurun (bkz: allah/@ibn i batuta).
    batuta'ya tesekkurlerimle
  • insanlık tarihinin yarattığı en ünlü mistik karakterlerden birisi.
  • internete bakmaya günde bir saat felan ayırabiliyor ve tarih mefhumundan az biraz çakıyorsanız, çürütmeniz bir haftanızı almayacaktır. vallahi de billahi de
  • dünyanın aphelyon ve perihelyon noktalarının arasındaki yaklaşık 5.000.000 (yazıyla: beş milyon) kilometrelik farktan bihaber kullarının varlığını kanıtlama zahmetine girmemeleri gereken... kahraman. (oha, tanımlamada hiç bu kadar zorlanmamıştım)
  • aslında insanoğlu zat-ı şahanelerinin (ve adaşları tanrı, dei, zart ve zurtun) hesabını bayağı bir evvelden kestiydi fakat naparsın sınıf mücadelesi yaşattı kendisini bugüne kadar.
hesabın var mı? giriş yap