• konusunu tarihi olaylardan alan, kimi zaman tarihi kahramanlari roman kisisi haline getiren roman turudur. tarih ogrenmek icin okunmamalidir, cunku konusunu tarihten de alsa, sonucta bir kurmacadir, gercekcilik iddasi yoktur. bununla birlikte, bu iddanin disinda bir kurmaca olarak okundugunda, tarihi olaylara da yeni bir bakis acisi getirmenizi saglar. tarih kitaplarindaki soluk yuzler canlanmaya basliyor, romanda yazildigi gibi ya da degil, onlarin da etiyle kaniyla insan oldugunu, zaaflari, korkulari oldugunu, motivasyonlari, inanclari oldugunu hissediyor, bir nevi duygudaslik gelistiriyorsunuz. bu isin duygusal yonu. edebiyat acisindansa hem cok guzel hem de kotu ornekleri var, her zaman oldugu gibi.
  • amin maalouf'un kendini adadığı roman türü.
  • yazar gursel korat'in sert ifadelerle elestirdigi roman turu. elestirilerinin pek cogu haklidir. ustelik korat yazdigi romanlarla bu isin nasil hakkiyla yapilabilecegini gostermistir.
  • bu konuda ingilizce arastirmalar yapmis biri icin: (bkz: franco moretti)
  • (bkz: kar) ` : orhan pamuk`
  • tarihsel romanla karıştırılan roman türü. tarihsel romanın, tarihte yaşanmış bir olayı anlattığı ifadesinden yola çıkılarak bu iki roman türünün aynı olduğu sanılır. ancak bugünü anlatan bir roman da yarın tarihsel olacaktır. ya da dünü anlatan bir roman tarihseldir.

    bir romanın tarihi olması ise, romanın yazıldığı günden eski bir zamanı anlatması ve romanın işleyişi içinde "tarihe malolmuş" bir karakterin, ön planda veya arka planda görünüyor olmasıdır. diğer karakterlerin hepsi uydurma olabilirse de, gerçekten yaşamış karakterlerin roman örgüsü içerisinde yer alması beklenir.

    (bkz: sultan hamid düşerken)
  • biri romanın kahramanının ölümünden yıllar sonra yapılmış camide namaz kıldırır, birinde derviş şeyhine hıh diye trip atar, biri domates biber yedirir böyle acayip bir tür.
hesabın var mı? giriş yap