• bir sistemin, dengesi bozulduktan sonra denge haline geri donmeye meyilli olmasi durumu
    (bkz: kararsiz denge)(bkz: farksiz denge)
  • kesidi v $eklinde bir formun ekseni uzerindeki bilyenin dengesi (profil yatay ise eksen dogrultusunda farksiz denge, kesit dogrultusunda kararli denge vardir)
  • bir şekilde bozulduktan sonra dışardan bir müdahale olmaksızın, kendiliğinden tekrar eski durumuna dönebilen dengedir. makroekonomide bolca kullanılan kavramlardandır.

    örneğin keynezyen teoriye göre bir ekonomide toplam para arzı ile toplam para talebini eşitleyen faiz haddi (denge faiz haddi) kararlı dengedir. çünkü, mesela bir para arzı fazlalığı olduğunda, arz fazlalığı tahvile yönelecek bu da tahvil fiyatlarını yükselecektir. tahvil fiyatlarının yükselmesi de faiz hadlerinin düşmesine neden olacaktır. bu faiz haddindeki düşüş de para arzı fazlası ortadan kalkana kadar devam edecek ve ilk baştaki duruma dönülecektir. ya da yine dengede iken para talep fazlalığı ortaya çıkarsa bu sefer elde tutulan-harcamaya yöneltilen para miktarını artırmak için tahviller satışa çıkarılacak vs. vs. sonra tekrar yine dengeye gelinecektir.
  • herhangi bir nedenle denge durumundan sapılması durumunda modelin iç ve dış dinamikleri devreye girerek tekrardan denge noktasına kendiliğinden gelinmesi. kararlı dengenin varlığı aslında modelin doğruluğunu, modelin şartlarına uyumak koşuluyla bir ispatıdır.
  • ilkel topluluğun kendini yüzbinlerce, hatta milyonlarca yıl (pek değişmeden) yeniden üretebilen kararlı yapısı, fizikten alınacak bir örneğin yardımıyla (analojiyle) şöyle açıklanabilir: (...)
    bir kişinin ya da bir ailenin, rastlantı, çaba ya da yaratıcı düşünce sonunda, ötekilerden fazla besin sağlaması söz konusu olamaz. çünkü avcılık da, toplayıcılık da kolektif etkinliklerdir. diyelim buldu ve sakladı; sakladığı anlaşılacaktır. toplulukta birileri açken onun yiyeceği saklaması kınanacaktır. onlar kınamasa bile, sakladığı yiyeceği varken bir yakınının açlıktan ölmesine gönlü razı olmayacaktır. oldu; bir gün yakınları, sakladığını anlayıp gelip zorla alabileceklerdir. alamadılar, her zaman fazla besin bulup biriktiremeyecektir. biriktirdi; pazar ekonomisi ve para olmadığı için onları salıp kazandığı parayı toplumsal, siyasal, askeri erke dönüştüremeyecektir. soyuna miras bırakamayacaktır. ayrıca, bir gün kendi işleri bozulduğunda başkalarının yardımına gereksinimi olunca onların yardımlarını isteyebilmek için, onlara yardım edecektir. kısacası, ilkel avcı ve toplayıcı topluluğun hem altyapı hem üstyapı ögeleri bozulan eşitliği yeniden kurma yönünde işleyecektir. öyle ki buna "kararlı denge yasası" denebilir.

    (bkz: kemirgenlerden sömürgenlere insanlık tarihi) sf.154-155
hesabın var mı? giriş yap