*

  • ozellikle internet'teki tartismalarda, sanki cok buyuk bir yanlisi bulmus gibi yapilan her imla hatasinda havlayan salaklardir. genel olarak icerigi sekilcilikten baska birsey icermeyen akillara ozgun bir davranistir.
  • (bkz: dil polisi)
  • önce "düzgün yazı yazsana lan, gramer diye bir şey var, cahil çükela." cümleleri pek takılmaz, "ahahah gramer polisleri" denilir.

    fakat bir kaç seferden sonra, "ne kadar zor olabilir ki?" diyerek, gramer düzeltilmeye başlanır.

    önce dahi anlamındaki "de" , "da" lara dikkat edilmeye, doğru şekilde yazılmaya çalışılır.

    daha sonra bununla da yetinmeyip, soru ekleri ayrı yazılmaya özen gösterilir.

    noktalama işaretleri, noktalama işaretinden sonra 1 boşluk bırakma, noktalı virgülden sonra büyük harf kullanmak falan filan derken, gerisi gelir ve gramerin biraz yerli yerine oturduğu gözlemlenir.

    bundan sonra, gramer polisi adayımızın gözüne her türlü gramer hatası feci şekilde batmaya başlar.

    bitişik yazılan soru ekleri, ayrı yazılmamış dahi anlamındaki "de", noktadan sonra büyük harf kullanılmaması vb.

    ve böylece adayımız son aşamaya geçmiştir.

    artık gramer polisimiz mezun olmuş, insanları gramerlerine göre değerlendirip, ona göre davranarak, laf dalaşına girdiğinde de, karşı tarafın gramer hatalarını yüzüne vurarak, meslek hayatına hızlı bir giriş yapmıştır.
  • (bkz: grammar nazi)
  • ömer asım aksoy'un imla kılavuzu bu polislerin kutsal kitabıdır. hadisler için de necmiye alpay'a bakılır genelde.
  • grameri kelimesini "dilbilgisi" şeklinde değiştirilmesini istediği vakit kendisi amirlik rütbesine terfi eder.
  • "imla polisi" olarak değiştirilmesi gereken yafta. çünkü söz konusu düzeltmeler sıklıkla yazılı anlatım sırasında yapılan hatalara yöneliktir. gramer daha çok cümlelerin oluşumunu, öğelerin dizilimini, eklerin zaman, kişi ve kiplere göre çekimlenmesini inceleyen bir disiplindir; anlamla ilgilenmez. dolayısıyla gramer hatası ile imla hatası aynı şey değildir. başka bir deyişle, imla hatası içeren bir cümle gramer hatası içermiyor olabilir. örneğin;

    "sende mi brütüs?"

    bu soru cümlesinin anlamı, okunuşu ve vurgusundan çıkarılır. cümlenin doğru okunması/algılanması için, "de" nin ayrı yazılması gerekir. öte yandan mevcut cümle yukarda yazıldığı biçimde herhangi bir gramer hatası içermemektedir.
hesabın var mı? giriş yap