• (bkz: python)
  • delfi** kentinde mukim kahin rahibe. ismini apollon'un oklariyla vurdugu ve derisini tapinagina hediye ettigi python canavarindan alir. tanrilarin nefesinden dogdugu varsayilir.
    tanrilarin ulagi olarak oraclelarini delfi tapinagi'nda bulunan bir çesmede arindiktan sonra verir. dedikleri çogu ölümlü tarafindan anlasilamaz, rahiplerin tercümesiyle iletilir.
    kehanetlerine karsilik delfi kentine nice hediye sunulmustur. ondandir ki, bu kent yüzyillar boyunca essiz hazineler barindirmistir.
  • sibyllaların en meşhuru. bazı mutfaklarda sibylla delphica diye söylendiği bile duyulmuştur...
    (bkz: prophetiae sibyllarum)
  • eski yunan kulturunde, insanlarin mesajlarini, dualarini, dileklerini tanriya ulastiran ve bir nevi ulak vazifesi goren kahinlere verilen unvan.
  • dokuzuncu nesil sabırtaşı yazar, hosgelmiş.
  • zaten şeker gibiydi, yeni saçlarıyla iyice çikolataya benzemiş tadından yenmeyesice.
  • çok hanım kızdır, yemekten sonra söyletmeden çayları getirir, ama içmeyecekseniz sebebini bilmeniz gerekir, sebepsiz yere içmeyecekseniz, için!...

    *
  • seçilen fizik modeli çerçevesinde monte carlo teknikleri kullanarak yüksek enerji fiziği olayları üreten, yüksek enerjilerde temel parçacıklar arasındaki çarpışmaları gerçekleştiren, root altında çalışan olay üreticisi.
  • çatal dillidir. bilgiye ihtiyaç duyanlar, dilenci de olsa hükümdar da olsa hep huzuruna çıkmışlardır. onlar sorar, pythia cevaplar. yalnız bu cevapların özelliği iki anlamı birden taşımalarıdır. pythia, python canavarının derisini taşıdığı gibi dilini de fiziksel ve metaforik olarak taşımaktadır. verdiği her cevabın iki anlamı vardır. iki anlamlı olan bilgi, mantıksal açıdan baktığımızda anlam yoksunu, ontolojik olarak baktığımızda da statü yoksunudur. yoksunluklar, cevabın niteliksel ve niceliksel özelliklerini de oluşturmaktadır. iki anlamlı cevabın niceliği adı üzerinde ölçülebilen iki anlamı birden aynı tümcede verebiliyor olmasıdır. fakat nicel özellik, cevapları mantıksızlığa çıkardığı için tek başına hiçbir şey ifade etmez. nitelikle birlikte bir anlam kazanır. iki anlamlı cevabın niteliği tek bir doğru imkanını yadsımaktadır. soruyu soran, cevabın içindeki metaforu yakalayabildiği ölçüde hakikate* giden yolculuğa çıkar.

    socrates, bu yolculuğa cuk oturan bir seyyahtı. pyhtia ona dünyanın en bilge insanı olduğunu söylediğinde, sokrates; ama ben hiçbir şey bilmiyorum ki dedi. gerçekten aslında her şeye hakimdi ya da bir şey bilmiyordu çünkü henüz olmayan bilgisiyle yapacağı bir ironi veya maiotik ile doğurtacağı her şeyin bilgisi yoktu.
hesabın var mı? giriş yap