• 1995'te ölmüş arjantinli besteci, piyanist.
    en çok "la yumba" isimli tangosuyla bilinir.ayrıca kurdugu ve adını verdiği tango orkestrası da sayılı orkestralardan biri olarak yıllarca popülerliğini korumuştur.
  • piyanist, şef, kompozitör.
    (2 aralık 1905 – 25 temmuz 1995)
    gerçek adı: osvaldo pedro pugliese

    müzisyen bir aileden gelen pugliese’nin babası adolfo, aslen ayakkabı fabrikasında çalışmasına rağmen mahallelerinin yakınlarındaki tango çalınan mekanlarda amatör olarak flüt çalmakta, kardeşleri vicente salvador "fito" ve alberto roque ise keman çalmaktalardı.
    pugliese ilk müzik derslerini babasından aldı. müzisyenlik yolunda ilk adımlarını keman ile atmasına rağmen daha sonra eğitimine piyanoyla devam etti.
    konservatuardaki müzik eğitimini sürdürmenin yanında, 15 yaşındayken "café de la chancha"’da profesyonel olarak çalmaya başladı. bir süre sonra buenos aires’te tanınmış bir başka café’de, tango tarihinin ilk kadın bandoneonisti olan francisca "paquita" bernardo’nun kurmuş olduğu grupta çalmaya başladı.
    kariyerinin ilerleyen senelerinde pugliese sırasıyla enrique pollet quartetinde, ünlü roberto firpo orkestrasında ve 1927 yılında büyük bandoneonist pedro maffia’nın orkestrasında çaldı. kemancı elvino vardaro ile birlikte kendi adlarıyla bir grup kurmak üzere maffia orkestrası’ndan ayrıldılar. o dönem için avant-garde bir oluşum içinde olmalarına rağmen, gruptan bu güne herhangi bir kayıt ulaşmamıştır.
    vardaro-pugliese, ilk olarak “café nacional”’de sahne aldılar. daha sonrasında menajer olarak yanlarında şair eduardo moreno ve bayan şarkıcı olarak da moreno’nun tavsiyesi üzerine malena de toledo’yu da alarak tüm ülkede uzun bir turneye çıktılar.
    moreno, pugliese’nin en başarılı bestelerinden biri olan "recuerdo"’nun söz yazarıdır. turne büyük bir finansal başarısızlıkla sonuçlandı, dönüş biletlerini almak için vardaro, enstrumanını rehine vermek zorunda kaldı.
    daha sonra pugliese, bir diğer kemancı alfredo gobbi ile bir grup kurdu. bu grupta bandeoneonculardan birisi, daha sonra tango tarihinde unutulmazlar arasına girecek olan genç anibal troilo’ydu. bu grup da yalnızca bir kaç ay yaşadı. teklif aldığı bir takım lokallerde çalmak için kendi grubunu toparlayan pugliese, daha sonra önce gobbi le sonra vardaro ile biraraya gelip radyo programları için düetler yaptı. 1934 yılında de caro grubunun eski elemanı bandoneonist pedro laurenz’in kurduğu orkestrada pugliese piyanodaydı. bu vesileyle tango için ilk aranjmanlarını yazdı. bunlar arasından tamamen kendi yaratısı olan “la beba”’yı sayabiliriz. 1936 yılında ise yine de caro akımında ilerleyen bandoneoncu miguel caló orkestrası’na katıldı. bu orkestrada tango hakkındaki kendi estetik fikirlerini geliştirme fırsatı buldu. 1938 yılına kadar pugliese yeni formasyonlar oluşturmayı denediyse de başarılı olamadı. aynı yıllarda komünist fikirleri doğrultusunda kooperatif bir çalışma grubu kurmaya çalıştı ancak tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.
    11 ağustos 1939’da “café nacional”’de yeniden sahne aldığında, senelerdir tango için tasarladığı projeksiyonlar ve müziğine yaklaşım tasarıları bir kesinlik kazanmıştı. bu yeni grupta vokalde amadeo mandarino’yu görüyoruz. bir süre sonra mandarino yeni bir grup düzenlemesi sonucu yerini augusto gauthier’e bıraktı. pugliese, orkestrada şef, piyanist ve aranjörlük görevini üstleniyordu ve grup pugliese’nin hayalindeki gibi kooperatif bir çalışma yürütmekteydi. bir süre villa crespo mahallesinde bir café’de çaldıktan sonra zamanın en önemli radyo programlarından biri olan “radio el mundo”’da çalmalarıyla kendi hayran kitleleri ile birlikte stillerinin sadık izleyicilerini de kazanmaya başladılar.
    pugliese, bu yıllarda sürekli çalışması sayesinde partnerlerinin de desteğiyle kendi konseptini geliştirdi. basçı aniceto rossi, pugliese için çok önemli olan ritmi verirken, pugliese ile 1968 yılına kadar çalışacak olan bandoneonist osvaldo ruggiero şefin fikirlerini geliştirmesinde en büyük yardımcılarından biriydi. kemancı enrique camerano ise sanki “pugliese ile çalmak için doğmuştu.” pugliese, de caro stilinin en sadık izleyicilerinden olarak görünmekle beraber çok güçlü ve ritmik vuruşları ile dansçıların çok hoşuna giden ama kalitesinden de ödün vermeyen bir stile sahipti.
    1943 yılında "compadrito" stiline sahip güçlü vokal roberto chanel’in orkestraya katılımıyla yapılan kayıtlar pugliese orkestrası için önemli bir dönüm noktasıdır. pugliese chanel ile 31 kayıt yapmıştır. pugliese daha sonra sound’una bir kontrast katmak amacıyla dramatik, duygusal, az bulunur kalitedeki mezza voce sesi ve mükemmel orkestral uyumu sebebiyle alberto morán’ı kadrosuna katmıştır. orkestra morán ile 48 kayıt yapmıştır. 1949-1950 yıllarında orkestranın çalıştığı popüler sesler arasında jorge vidal de bulunmaktaydı. değişken kalitelerde repertuarları ile sonradan orkestraya katılan sesler arasında jorge maciel ve miguel montero’yu da sayabiliriz.
    40’lı yıllarda pugliese besteleri kendine ait, avant-garde olarak nitelendirilebilecek enstrumantal kayıtlar gerçekleştirmiştir. bunların arasında daha sonradan orkestrasının “şükran duası” olarak nitelendirilecek “la yumba”, “negracha” ve “malandraca” ‘yı sayabiliriz. bu besteler yüzünden senkop ve kontrpuan kullanımının öncülerinden sayılmaktadır. pugliese’nin bestelediği ve çaldığı diğer önemli tangolar arasında "recuerdo", "la beba", "adiós bardi", "recién", "barro", "una vez" ve "el encopao"’yu sayabiliriz.
    pugliese, komünist tutumu ve aktiviteleri yüzünden yıllar boyunca görsel ve işitsel medyada politik sansüre maruz kalmış, ancak bu onun hayranlarını azaltmamış, halk tarafından kabulünü engellememiştir.
  • müthiş bir el panuelito yorumu vardır. şarkıya mı, yoruma mı takılacağını bilemez insan. bir şekilde ikisini harmanlayıp, hatta bazen kendini de katıp akar gider..
  • 100. doğum yılı olan 2005 arjantin'de pugliese yılı ilan edilmiştir.
  • uzun yıllarını devrimci kişiliği sebebiylen hapisanelerde geçirmiş müzisyendir. bu durumun yarattığı isyankarlığa dayandırıyoruz müziğindeki ağır ağır başlayan ritimlerin bi anda yetişilemez bir hıza dönüşüp, ortada bir yerlerde pat diye tekrar duruşunu.
    ez cümle; eğer başlangıç seviyesinde isen dans etme onun müziğinde, kalırsın. bırak abiler ablalar dans etsin.
  • (bkz: la yumba)
  • dans edilebilir dramatik tangolarin ustadi,hic gitmediginiz halde buenos aires'de hissettirebilecek gucte vurgulara sahip cok zengin orkestrasi ve muthi$ besteleriyle bir daha benzerinin gelmesi zor olan sanatcidir.

    roberto chanel gibi buyuk $arkicilarla cali$mi$tir.

    komunist parti uyesiydi.

    http://www.todotango.com/…h/creadores/opugliese.asp

    (bkz: gallo ciego)
    (bkz: milonga del soldado)
    (bkz: nonino)
    (bkz: barro)
  • (bkz: ritardando)
    (bkz: a tempo)
  • (bkz: san pugliese)
  • ayrıca; dans etmesi azıcık t.şak isteyen orkestra.

    milonganın sonlarında çalınır (ne yaptığını bilen dj öyle yapar.).. o saate kadar 12ciler gider, gerçekten dans edenler kalır pistte.
    bazen çok acemiler (cahil cesareti) atarlar kendilerini ortaya, ve lakin rezil rüsva olduklarından habersiz bitirirler tandayı...

    pugliese kompleks yapıdadır.
    parça içinde serbest (atempo) kısımlar çoktur, improvizasyon veya yavaşlama dağarcığın yoksa bildiğin sıçarsın. öyle başladığı ritmle dümdüz gidip bitmez d'arienzo gibi mesela. önceden 750bin kere dinlemiş olman lazım bir pugliese'yi, adam gibi dans edebilmek için. üzerine de 5-6 yıllık dans tecrübesi koyman lazım. en az.
hesabın var mı? giriş yap