285 entry daha
  • hala bu kadar konuşulması ve tartışılması hakikaten de bana çok acayip geliyor. son olay hakkında fikirlerimi önceden yazdım (bkz: #26237374). fakat tekrar bir şeyler söyleme ihtiyacı duyuyorum, özellikle ırkçılık mevzusunu da katarak.

    maçı kapalıdan izledim, tekrar yazma ihtiyacı hissediyorum (federasyonun aldığı skimsonik karar sağolsun). bunu en baştan söylüyorum çünkü ne televizyondaki görüntü ile ahkam keseceğim, ne de tribündeki beşiktaşlı öfkesi ile yazıyorum. direk olayın içindeydim ve tribündekilerden farklı olarak sıfır gerilim ile olayı yaşadım.

    eboue beşiktaş taraftarını zaman geçirmek için kendini yere bırakarak tahrik etti. olayın başı budur. ve evet orada ev sahibi takım taraftarı kim olsa çileden çıkar. çünkü gayet tansiyonlu bir maçtı. bunlar tamam.

    lakin eboue bunu yapan ilk futbolcu değil. kendisini masum göstermek için yazmıyorum. yaptığı yanlış, yaptığı dolaylı da olsa tahrik... sadece zaman çalmaya çalışan hiç bir futbolcuya ben böyle tepki kusulduğunu hatırlamıyorum. hani 70. dakikadan itibaren bir takım iyice süre çalmaya başlar, sürekli yerde kıvranır. biraz daha anlaşılabilir tepkinin büyüklüğü. ama eboue'nin kendini kramp girdi diye yere bıraktığı andan önce taş çatlasa muslera'nın 2 tane biraz bekleyerek degaj kullanması vardır ki her allah'ın maçında var bu olay. kaldı ki zaten melo-milan baros değişikliği ile takım çift forvete dönüyor, zaman geçirmek gibi bir gaye pek güdülmedi o ana kadar.

    burada sorun bjk taraftarının çok çok çok ölçüsüz, manasız ve anormal bir tepki verdiği gerçeği... eboue'nin kramp girdi diye yere yatması hemen her maçta -ne yazık ki- oluyor ve her maç sahaya girecek kadar deliye dönerse tribündekiler sanırım ligdeki hiç bir maç bitmezdi. engin baytar veya felipe melo'nun yaptığı gibi direk taraftara yönelik bir hareket olsa yine tribün havası koklamış bir insan evladı olarak diyeceğim ki "yanlış bjk taraftarının yaptığı ama onlar da insan". veya bu ikilinin terbiyesizlikleri üstüne eboue yere bıraksa kendini bu kadar şiddetli tepkiyi yine anlayacağım. fakat oha be abi...

    gel gelelim yabancı madde mevzusuna. ya kardeşler, ben kapalı üst c bloktaydım, arkamdaki adamlar bile herife çakmak attı. eboue'nin üstüne yabancı madde yağdı. daha ne tartışılıyor? hasta mısınız ya? eboue biraz kötü niyetli olsa (kader keita gibi) yerden kalkmazdı. "sırtına geldi ama kafasını tuttu!" demek nasıl bir mantıktır anlamıyorum. hele ki anca dün rıdvan dilmen'in yorumunu izledim, gözlerime inanamadım. bu kadar sağ duyusuzluk mu olur? bu kadar vicdansızlık mı olur?

    allah için ona-buna-sağa-sola küfredeceğinize biraz kendinize karşı dürüst olun. biraz sağduyulu olun.

    galatasaray taraftarı eboue'nin zaman geçirmek için kendini yere bırakmasına tepki göstermeli. baytar ve melo'nun hareketleri ise kabul edilemez.

    beşiktaş taraftarı "kafasını tuttu ama sırtına geldi!" demek yerine yağdırdığı çakmak, pet şişe yağmurunun ayıbını görmeli. "amma bokunu çıkardık arkadaş" diyebilmeli. çünkü bokunu çıkarıp saf öfke kustunuz. tahrik suçta ceza indirimi sebebidir hukukta ama suçu örtmez.

    son olarak gelelim ırkçılık mevzusuna. beşiktaş tribününden eboue'ye yönelik hiç bir ırkçı söylem duymadım. çünkü olmadı. gerçekten de böyle bir şey olmamışken varmış göstermek de ayrı terbiyesizliktir. fakat ne yazık ki bjktv'de kendini bilmezin biri camiasını haklıyken haksız konuma düşürecek bir söz söyleyip ortalığı iyice bok etmiş. üzüldüm beşiktaşlı kardeşlerim adına.

    özetle bu kadar basit bir zaman geçirme hadisenin, dallanıp budaklanıp "orspu çocuklarıaaööööğğ11111!!!" raddesine gelmesi çok düşündürücü. galatasaray taraftarı için de, beşiktaş taraftarı için de... tepki koyulacak onca şey varken "eboue izlese utanır" diyebilen rıdvan dilmen için de, ona efsane yorumcu payı biçen için de, bjktv'deki insanlık suçu işleyen kendini bilmez için de...

    toplum olarak bir öfke terapisine ihtiyacımız var.
946 entry daha
hesabın var mı? giriş yap