345 entry daha
  • kişinin kendi yeterliliği hakkındaki öznel değerlendirmesi özgüven olarak adlandırılır.

    bireyin kendi özelliklerinin ne ölçüde olumlu ya da olumsuz olduğu hakkındaki hissettiklerinin, davranışlarına/hareketlerine etkisi de bu olgunun pratiğidir sadece.

    özgüven eksikliğinin nedenleri diye bu bahsedilen hissiyata etki eden faktörleri sıralamanın anlamı olmadığı gibi, çok fazla anlam yüklemekte gereksizdir.

    özetle;
    kişinin özgüveni kendisini sınayacağı pratiğe göre değişecektir.
    örneğin; bir kadının, kalabalık bir topluluk önünde konuşurken hiç bir endişe hissetmeden konuşmasını bitirebiliyor olması, onu çok özgüvenli bir kadın yapmaz. kalabalık topluluklar önünde sunum yapabileceğini bildiği için bir cesarete ihtiyaç duymamaktadır çünkü. ama aynı kadın, kendini sosyal çevresine alıştırdığı giyim tarzından biraz farklı (marjinal) bir kıyafetle sokağa çıkmaya cesaret edemeyebilir. bu da az önce özgüvenli olarak algılamayı kabul etmediğimiz kişinin özgüvensiz olduğunu göstermeyecektir.

    özgüven; kendinin farkında olmaktır sadece. bir insan her konuda yeterliliğe sahip olamaz. bu başlıkta; hangi konu da kendini yetersiz hissettiğini tespit ettikten sonra araştırılabilecek nedenleri sorgulamaktadır.

    geçiniz.
1088 entry daha
hesabın var mı? giriş yap