20 entry daha
  • bu maç kağıt üzerinde belki de uzun zamandır super bowl'daki açık ara en eğlenceli ve kaliteli eşleşmesi olabilir, fakat son yirmi yılın kötü adamları tom brady ve bill belichick burada olmadığından sanki amerika'da normalde olduğundan biraz daha az konuşuldu.

    amerikan futbolu 200 kiloluk azmanlarla oynanan bir satranç olduğu için takımların koçları diğer sporlarda olduğundan çok önemli. andy reid ve kyle shanahan aralarında yirmi yaş fark olmasına rağmen benzer stillere sahipler, ikisi de hücum dehası, fakat büyük maçların loser'ı olarak tanınıyorlar. reid geçmişte zamanı düzgün yönetemeyip birçok maçı kendi hatasıyla kaybetmişti, shanahan ise super bowl li hezimetinde (falcons'ın patriots'a 28-3 öne geçip kaybettiği efsane maç) falcons hücumunun başındaydı. özellikle o maçta zaman geçirmek yerine inatla pas hücumuna devam etmesi patriots'a yeterince zaman bırakmıştı. o zamanki hatalarının hala aklında olmaması pek mümkün değil gibi duruyor.

    maçı çok nfl takip etmeden izleyecekler için aşağıda biraz takımlardan bahsettim.

    hücumda kc chiefs ile başlayalım. konuşmaya başlayacak tek bir yer var, o da patrick mahomes.

    patrick mahomes, belki de amerikan futbolunun tarihinde gördüğü en büyük yetenek. kariyerinde oynadığı ilk sezonda 23 yaşında ligin mvp'si seçilmiş, ve her türlü pas rekorunu kırmıştı. bu sene olan ikinci sezonunun çoğu sakatlıklar ile boğuşarak geçtiğinden biraz kendini unutturmuş olsa da, playoff'lar başladığı anda geçen seneki süperstar modunu açtı. özellikle divisional round'da houston texans'a karşı benim hayatımda izlediğim en iyi maçlardan birini oynadı.

    chiefs'in bu maçtaki umudu bu mahomes'un maça çıkmaya karar vermesi olacak. spor ile hiçbir alakanız olmasa da yere düşerken 70 metreden iğne deliğine atılan saçma sapan paslar için linkteki videoyu izlemeniz tavsiye edilir.

    yetenek her şeyden önemli olsa da, andy reid'in mahomes'un etrafına kurduğu hücum da bir o kadar önemli. çok yaratıcı oyun çizimleri, ve anadolu takımı afrikalı yıldızı ayarında delifişek receiver'ları ile fark yaratıyorlar. aralarında en önemli isim tyreek hill. kendisini kısaca anlatmak gerekirse iyi yanları: olimpiyatlarda şu an 100 metre koşsa finale çıkar, kötü yanları: hamile kız arkadaşının karnını yumrukladı. fakat çok yetenekli bir oyuncu olduğuna şüphe yok. onun haricinde en önemli silahları ligin en iyi tight end'lerinden travis kelce. çok iyi bir receiver, iyi bir blocker, ve açık konuşursak acayip yakışıklı kelce'yi bir türk ünlüye benzetiyor, fakat kim olduğunu çözemiyorum. bu konuda fikirlerinizle yeşillendirebilirsiniz.

    san francisco hücumda kağıt üzerinde biraz daha zayıf. quarterback'leri jimmy garoppolo'nun ne kadar iyi olduğu kesin bir şey demek zor. bazı maçlarda dizginleri eline alıp, bazı maçlarda ciddi hatalar yapabiliyor. shanahan'in hücumunda çoğu defosu kapansa da maçı zamanı geldiğinde yumruğunu koyup alabilip alamayacağı belki bu super bowl'un kaderini belirleyecek. işin magazin kısmında istese abartısız erkek manken olabilecek, tüm amerikan kızlarının sevgilisi garoppolo kiara mia isimli yaşlı bir porno yıldızıyla görüntülenip haber olmuştu. neyse, dağıldık.

    şu ana kadar playoff'larda oynadıkları iki takıma da erken fark atıp, çok ter atmadan buraya geldiler. bunda shanahan'in inanılmaz hücumu, ve özellikle koşu oyunu önemli. bu pozisyonda tek oyuncu oynatmamalarına rağmen bu sene öncesi adı duyulmamış raheem mostert diye bir adam konferans finalinde çılgın atarak (220 yard/4 touchdown) bu paragrafta bahsedilme şerefine erişti. fakat hücumda açık ara en önemli oyuncuları bence nfl'in en sağlam oyuncularından biri olan george kittle. geçen sene emekli olan rob gronkowski'nin klonu kontenjanından defans dağıtıyor, ve bu kadar yetenekli bir receiver için inanılmaz olan bloklama yeteneği koşu oyunlarının bu kadar iyi işlemesinin temel sebeplerinden. kendisine bu maç dikkat. sezonun ortasında ekledikleri emmanuel sanders, ve çaylak deebo samuel tehlikeli olabilecek diğer oyuncular.

    defans normalde chiefs'in yumuşak karnı olsa da sezonun sonuna doğru çok iyi oynamaya başladılar. genel olarak ortalama üstü bir defans oldukları söylenebilir: tyrann mathieu çok kaliteli bir safety, büyük paraya imzaladıkları frank clark yetenekli bir pass rusher, chris jones ismi çok duyulmasa da ligin en iyi defensive tackle'larından biri.

    aksine san francisco'nun çok iyi hücumuna rağmen gerçekten elit olduğu taraf ise savunma. yıldızlarla dolu defensive line'larının başını trump'çı yavşak nick bosa, ve yine çok kaliteli bir dt olan deforest buckner çekiyor. zenci ismiyle çevreci bir mesaj vermeyi de başaran deforest'a sempatim sonsuz. fred warner yavaş yavaş ligin en iyi linebacker'larından biri olarak ismini duyurmaya başladı. fakat bu defansın en iyi bilinen ismi, san francisco'nun ezeli rakibi seattle'dan buraya geçen richard sherman. stanford mezunu, ağzını açmaktan asla çekinmeyen sherman belki de nfl tarihinin en iyi cornerback'lerinden biri olmasına rağmen söyledikleri ile öne çıkan bir oyuncu. zamanında amerika'yı karıştıran maç sonu röportajı şuradan izlenebilir: maçı kazandırıp seattle'ı super bowl xlix'e çıkaran dokunuşu yaptıktan sonra savunduğu receiver michael crabtree'nin ne kadar yeteneksiz olduğunu dünyaya açıklama ihtiyacı duymuştu. şu sıralar eski quarterback'i russell wilson'a laf geçirmek, ve menajersiz imzaladığı kontratını savunmak ile meşgul. olay çıkarsa sherman'dan çıkar, kendisine çok dikkat.

    günün sonunda bu maç nfl'deki belki de (belichick hariç) en iyi iki koçun karşılaştığı, ligin en iyi quarterback'inin * ligin en iyi defansını * kırmaya çalışacağı bir mücadele olacak. özellikle hücumda iki koçun da oyun defterlerinin tozlu sayfalarındaki her numarayı kullanmaya çalışacağına inancım tam. bir amerikan futbolu ve shakira-sever olarak merakla bekliyorum. tyreek hill'e rağmen renk de verelim, bu gece chiefs'çiyim. hem kansas city şehri, hem de amerika'nın en sevilen şişmanı andy reid'in bu kez mutlu olmasını diliyorum. herkese iyi seyirler.
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap