354 entry daha
  • tıp, mühendislik, işletme, hukuk falan ortaya karışık bir tercih listesi hazırlamayın. bölümünü, uzmanlığını geçtim; daha hangi alanda okumak istediğinize dahi karar veremiyorsanız işi yazı turaya bırakıp rastgele bir kontenjana oturarak orayı gerçekten isteyen insanların önünü kesmeye hakkınız yok. gerekiyorsa bir sene bekleyip kafanızı toplayın; en azından tutarlı, birbiriyle alakalı tercihler yapın.

    sizin hevesli ve/veya yatkın olduğunuz konuları saptayıp oraya yönlendirmek yerine "senin puanın yüksek, gel sana x tıp y elektronik z bilgisayar yazalım" diyen dershane hocanıza/rehberinize de zerre itibar etmeyin, belli ki şuursuzun tekidir. marks&spencer'da hediye çeki bozdurmuyorsunuz, mesleğinizi değilse bile düşünce yapınızı ciddi oranda belirleyecek bir sürece karar veriyorsunuz.
  • bitirdiğiniz zaman bir mesleğinizin olabileceği bir bölüm seçin. işletme iktisat falan bitirip kaymakam da olurum bankacı da diye düşünmeyin, bir bok olamazsınız o olur. plazalardan, şirketlerden uzak , tek başınıza da olsanız yapabileceğiniz bir iş bulun. şirketler emeklilik düşleyip günlerini geçiren zombilerin mekanlarıdır. en önemlisi acele etmeyin. onyedi yaşında üniversiteye kaçayım, hayata erken atılayım gibi abuk fikirlere asla kapılmayın. girebileceğiniz kadar geç girin üniversiteye, sonra yirmibir yaşında hayatla başbaşa bulursunuz kendinizi. göt gibi kalırsınız valla.
  • ailenizden, çevrenizden, öğretmenlerinizden hiç kimseyi dinlemeyin, oturun sakin kafayla kendi istediğinizi yazın. o zaman pişman olmazsınız.
  • mutlaka okula git. yurtta kalmayı planlıyorsan, bil ki o sana çok sempatik görünen yurt, dönem sonunda hücre gibi görünmeye başlayacak, hazırlıklı ol. ve gerçekten okulunun konumunun çok önemli oldugunu bil. <caps> çok </caps> önemli. sakın aman nolucak giderim ya diye düşünme, sonra dört sene karşında betonsa yanında lojistikler bakışırsınız birbirinize.
  • kazanacağınız parayı tabiiki düşünün ama eğitminize harcayacağınız parayı asla düşünmeyin. küçük karlar uğruna istemediğiniz yerlere gitmeyin. kısacası denizi yüzüp kıyıda boğulmayın.
  • dil öğrenmeyle ilgili sorunlarınız varsa, ingilizceniz sıfıra yakınsa ve öğrenmeye çalışmanıza rağmen "öğrenemiyorum, olmuyor" diyorsanız romantik hayallere kapılıp "nasıl olsa yaparım lan" diye almanca-fransızca öğretimli yerleri yazmayın. daha hazırlığın üçüncü ayında bırakıp tekrar sınava hazırlanmak durumunda kalırsınız. var böyle bir sürü adam.

    bir de idealiniz yoksa nolur derece yapıp da ne yapacağınızı bilmeden güzel yerleri boş yere doldurmayın. o girdiğiniz yerleri, öss başarısı dışında, gerçek anlamda daha çok hak eden niceleri var. türkiye 10bilmemkaçıncısı olup galatasaray hukuk'a gelmiş, geleceğine ve dahi oradan çıkınca ne olabileceğine dair hiçbir düşüncesi olmayan adamları gördükçe içim acıyor. ciddi manada içim acıyor.
  • sinema okuyacaksanız yanlış ülkedesiniz, türkiye'de sinema okulu yoktur. ama sinemanın önkoşulu olan sağlam düşünsel temeli oturtmak için üniversite sistematiğini kapmak çok önem arz eder. bu sebepten felsefe ya da başka bir sosyal bilim okuyup yurt dışında sinema üzerine yüksek lisans yapabilirsiniz. ben belli bir düşünme sistematiği geliştirmek için yüksek eğitim almaya ihtiyaç duymuyorum derseniz de sizin bileceğiniz iş bu tabi ama, bunu gerçekleştirebilecek insanların çok az olduğunu da unutmamak gerekir. bu aşamada size oturup post production programlarını öğrenmenizi salık verenler çıkarsa gülmeyin, yazıktır.
  • belki milyon kez söylenmiştir ama ben yine de tekrar etmek istiyorum..

    tavsiye: ilginizi çekmeyen, sevmediğiniz, hakkında bişey bilmediğiniz bölümü yaz-ma-yın!!! hele böyle sanattır, tiyatrodur, müziktir filan bu tiplerin adamıysanız bu daha da önemli.. yok mühendisliktir cart curt.. yapma canım arkadaşım.. yazma lan! yazma olm! mal mısın nesin? yazma işte alla alla...
  • kararsızsan hukuk,tıp,mühendislik,fizik gibi birşeyler seç. çünkü baktın sonra gazeteci olmak istiyorsun bir şekilde bir ucundan tutarsın, baktın reklamcı olmak istiyorsun senin yaratıcılığına kalmış, baktın satış-pazarlama uzmanı olmak istiyorsun gider olursun. ama gidip gazetecilik,reklamcılık, satış pazarlama vb. okursan gidip avukat olamazsın,mühendis olamazsın. ha bu demek değildir ki hukuk,mühendislik gibi bölümler dışındaki bölümler dandiktir. sadece yeteneğin varsa bir şekilde girebilirsin bu işlere ama yetenekle avukat,mühendis sıfatı alamazsın. kararsızsan en esnek formül budur.

    mezun olunca odtü'lü mühendisler kesin iş buluyomuş 10000000000 liraya çalışıomuş ayaklarını yemeyin. odtü'den yılda yüzlerce mühendis mezun olur 2-3 tanesi hayvani rakamlara iş bulurlar, işin adı olur "odtülüler servet kazanıyor". zaten o parayı alan adamlar kararlı adamlardır siz onlardan olmadığınıza göre o 2-3 kişi olmayacağınız da muhtemel. aman sonra şoka girip yerlerde titremeyin.

    arabalar, techno müzik eşliğinde partiler, gidilen kafelerde çaylara 5 lira vermeler, lacoste,prada,diesel giyip bunlardan bahsetmek hoşunuza gitmiyorsa özel okul yazmayın. asla parasızlıktan ucuz sigara içip, para olmadığı için bira içip, pislik içinde ama mutlu ve keyifli arkadaşlıklar yaşayamazsınız.

    mezun olduğunuzda kazanacağınız parayı değil, mutlu olup olmayacağınızı düşünün. (bkz: bok gibi param var mutsuzum)

    yazacağınız bölümün mezunları ne iş yapıyor, araştırın. kendimden örnek vermek gerekirse biyomedikal mühendisliği mezunuyum ama 100 mezundan 2 tanesi ar-ge'de 2 tanesi üretimde kalan 96tanesi satış-pazarlama ve teknik serviste çalışıyor. tercih formunda yazan mühendis kelimesi o işi yapacağınız anlamına gelmez. bölümün mezunlarının iş şartları nelerdir buna bakın, örneğin tekstil mühendisi olmak hayallerinizi süslemektedir ama asgari ücretin azıcık üzerinde maaş, günde 13 saat mesai, cumartesi çalışmak, işten anlamayan para babalarının, konuşmayı bilmeyen tiplerin altında çalışmak, etrafınızda sigortasız çalışan işçiler görmek o hayalin ta anasını siktirir size.
  • her işten para kazanılıyor bir şekilde, o yüzden; 'yok ben peysaj mimarı olursam ne yaparım.', 'grafik tasarımı mı kartvizit mi yapacağım.' ben şeklindeki sorular saçma kalıyor. istedin mi, ben yaparım dedin mi iş bitiyor arkadaş.

    not: alınmaca bozulmaca yok arkadaşım, örnek verdim meslekleri sadece.
9246 entry daha
hesabın var mı? giriş yap