• 1956 yılında horasan ‘ da doğdu. ilk şiirleri 1975’ten başlayarak ilgaz, türkdili, oluşum, sesimiz, dönemeç, türkiye yazıları, ankara sanat, yeni sanat, yusufçuk, somut, sözcükler vb. dergilerde yayınlandı. daha sonra yamaç, körfez, ortaklaşa, varlık, yazko-edebiyat, yeni düşün, yeni yaprak, broy, karşı, şairin atölyesi , yeni biçem, dize, düşler, yaklaşım, poetik’us, kedi, çağdaş türkdili, insan, pencere, düşlem, e dergisi, bahçe, akatalpa, yasakmeyve, ünlem vb. dergilerde yayınlandı. halen bu dergilerden bazılarında şiirlerini ve şiir üstüne yazılarını yayınlamaktadır.

    şiirlerinde, toplumsal bir varlık olan insanın bireysel sorunlarını, içsel çatışmalarını, iletişimsizliklerini, hüznünü, toplumla olan çatışmalarını; toplumsal baskıların, zulmün, savaşın insanı etkileyişini lirik ve özgün bir anlatımla işlemektedir. ilk şiirleriyle önemli eleştirmenlerin dikkatini çekti. moda şiir anlayışlarına temkinli yaklaştı. şiirin imgeyle yazıldığını ancak şiirin ne kadar çağrışıma dayalı olursa olsun yine de bir anlam taşıyacağını savundu. onun şiir anlayışına göre şiir bir konuyu anlatmak zorunda değildir ama her şiirin sezgisel düzeyde de olsa bir anlamı olacaktır. cemal süreya ikinci kitabı ‘ zamanın kırılan aynasında ‘ için şunları yazmıştı: “ ve yusuf alper ‘i zamanın kırılan aynasında sevmek. anadolu şiir duyarlığını dipten sürdürüyor yusuf. büyük hüzün. ... genç şairler üstüne düşünelim diyorum. kanılarımız katılaşmış ve yanlış diyorum. karşılaştırma cesaretini göstermiyor kimse.”

    yusuf alper ‘in; kanayan şiirler (1985), zamanın kırılan aynasında (1989), yaldızlı bir yanılsama (1994) , yeryüzüne vuran telaş (1995) ve şimdi hangi irmakta (1998) ve dalgaların sesiyle (2001) adlı altı şiir kitabı vardır. ‘şimdi hangi irmakta’ ile 1999 orhon murat arıburnu ödülleri- sabahattin kudret aksal şiir özel ödülünü aldı. derin uğultu şairin 7. şiir kitabıdır. şiir üstüne yazıları ve konuşmalarını topladığı şair her zaman adlı deneme kitabı 2005 de yayınlandı.

    sanatçı psikodinamiği, yaratma süreci, yaratıcı kişilik vb. konularda da yazılar yazan alper’in bu yazılarını topladığı şiir ve psikiyatri kavşağında (2001) , psikanaliz ve aşk (2003) ve psikolojik ve psikodinamik açıdan nâzım hikmet şiiri (2005) adlı deneme – inceleme kitapları yayınlanmıştır. psikodinamik açıdan cemal süreya ve şiiri adlı dosyası yayınlanma sürecindedir.

    geçimini psikiyatrist olarak sağlayan alper, 1979 yılında hacettepe ü.tıp fakültesini bitirip 1985 yılında ege ü.tıp fakültesinde psikiyatri uzmanı, 1991 yılında da doçent, 1998’ de profesör oldu. halen aynı görevi sürdürmekte olup herkes için psikiyatri ( iki arkadaşıyla birlikte) (1997), depresyon psikoterapisi (1997) ve bütün yönleriyle depresyon (1999) adlı mesleki kitapları da bulunmaktadır.

    ayrinti.net'ten
  • ege üniversitesi'nde şu anda prof. dr olarak görevini sürdürmektedir.ayrıca alsancak'ta talatpaşa caddesinde bir muayenehanesi vardır.
  • gerek uludağ üniversitesi gerekse türkiye'nin en iyi profesörlerinden biri. 2004 yılından beri çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına danışmanlık yapmaktadır. 1997-1998 yılları arasında kendisinin öğrencilerinden biriydim.işimi sevmem ve geldiğim yer ile ilgili olarak bana çok fazla katkıda bulunanan adam gibi adam. herşey için teşekkür ederim hocam.
  • yolda adlı kitabı ile 2014 yunus nadi ödülleri'nde şiir dalında güngör tekçe ile birlikte ödüllendirilmiştir. yolda, şairin onuncu şiir kitabı olup, kitapta facebook/twitter düzeyindeki aforizmalardan, deneme/anı olarak yazılsa kıymet arz edecek metinlerden geçilip şiire rastlanmayışı ilgi çekicidir.
  • çalışamadığım için sözlüye girmeyi düşünmediğimden bana moral vererek sınava girmemi sağlayan hoca. verdiği bu moralle iki hafta sonraki 150 soruluk final sınavını da çalışıp geçmiştim. insan nasıl kazanılır'ın güzel örneğini veren psikiyatrist ve dahi ehil insan.
  • "nasıl da oturmuş soğuk sular içmiştik
    yaz sıcağında gökten ateş yağarken
    o sevgiyle nasıl da..."

    insana anılarını hatırlatan şair.
hesabın var mı? giriş yap