*

  • bursa,ankara,belki istanbul bilemiyorum,van,erzurum,malatya..... ya da sevdiklerinle ve sanirim ozellikle sevdiginle birlikte yasadigin her sehir...
  • cnbc-e business'ın geçen sene 28 kriteri baz alarak yaptığı araştırma, derginin bu ayki sayısında 2009 için güncellenmiş ve parametreleri daha kapsamlı hale getirilmiş biçimiyle yer alıyor. dandik tüik'in en son yüzyıl önce güncellediği veriler çıkarılmış, yerine 2008 için il bazlı olarak kişi başına ödenen vergiler, cezaevine giren hükümlü sayıları, kişi başına hane elektriği tüketimi, havayolu kullanımı ve alışveriş merkezlerinin nüfusa oranı gibi aklı başında bir takım veriler eklenmiş. bunlar tabi alt parametreler. ana kriterler ise aynı tutulmuş; eğitim, sağlık, ekonomi, kent hayatı, güvenlik ve kültür-sanat.

    güncellemeye göre "en yaşanabilir 10" şu şekilde; ilginç bulduğum bazı istatistikleri de ilave ederek yazıyorum:

    1) ankara (halen ekonomi, sağlık ve eğitim altyapısında 1. sırada, sanata olan ilgide 2. sırada)
    2) eskişehir (okur-yazar oranında 3. sıraya yükselmiş)
    3) istanbul (yeni eklenen parametreler istanbul'a yaramış, yahut istanbul'a yarasın diye eklenmiş; çünkü 11 ayda 25 sırayla en büyük yükseliş burada)
    4) antalya (hava kalitesi en yüksek 2. il; opera ve baleye olan ilgide 3. sırada)
    5) trabzon (sinemaya ilgide 4. sırada)
    6) edirne (suç oranı en yüksek 2. il, diğer yandan eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5'te)
    7) ısparta (eğitim ve sağlık altyapısı türkiye ortalamasının üzerinde çıkmış)
    8) izmir (en çok hane elektriği tüketen şehir izmir çıkmış, genel verileri fena değil ama ortalamanın epey üzerinde seyreden bir suç oranı var)
    9) artvin (kişi başına kamu harcamasında 1. sırada, işsizlik oranı en düşük şehirlerden biri)
    10) kırklareli (en iyi eğitim altyapısında ve dahi okur-yazar oranında 2. sırada. tiyatroya ilgide ise 1. sırada)

    en kötü durumda olanlar ise,

    1) ağrı (eğitim altyapısında, okur-yazar ve üniversite mezunu oranlarında sonuncu, ekonomik parametrelerde sondan ikinci)
    2) diyarbakır (eğitimde 73'üncü, sağlıkta 76'ncı)
    3) hakkari (hava kalitesinde sonuncu sırada, kişi başına en düşük kamu yatırımında lider. öğretmen açığı had safhada, okur yazar oranında da sondan 3.)
    4) şanlıurfa (işsizliğin en yüksek olduğu illerden biri, ilkokul öğretmeni ve sporcu sayısında sonuncu)
    5) şırnak (işsizlik sıralamasında ilk 4'te. okur yazar oranında sondan 2., ilkokul öğretmeni sayısında sondan 3., ortaokul öğretmeni sayısında sonuncu)
    6) batman (işsizlikte ilk 4'te)
    7) muş (evlerde en az elektrik tüketilen 2. il. kişi başına en az vergi ödeyen il. üniversite mezunu oranı en düşük 2. il.)
    8) kars (toplam mevduatın ancak 1000'de 1'ine sahip)
    9) ardahan (en yoksul 4 ilden biri)
    10) mardin (en yoksul 4 ilden biri de bu, evlerde elektrik tüketiminde sonuncu sırada, işsizlikte son 4'te, ona rağmen suç oranının en düşük olduğu il)
  • önündeki bazı şehirlerle kıyaslayınca ; konya, gaziantep ve adana gibi büyük şehirlerin listede bu kadar geridelerde kalmasına bi anlam veremedim.
  • aydın gibi bir şehrin nasıl olur da ilk 10da yer almadığı bir muamma olan sıralamadır. hayır, aydın'lı olmamama rağmen hem aydın hem de izmir'de yaşayan birisi olarak aydın'ın izmir'e göre daha yaşanabilir olduğunu düşünüyorum. bu şehrin hakkı ilk 10 olmalıydı, en azından izmir'i geçmeliydi. tabi benim de kendimce belirlediğim kriterlerim var:

    - örneğin, eğitim konusunda hiçbir şehir aydın'ın eline su dökemez. gerek aileler, gerekse öğrenciler adeta bir yarışa hazırlanırcasına kendilerini her yılki öss, lgs, oks, sbs gibi sınavlara hazırlarlar. bilenler bilir, genelde aydın bu tip sınavlarda ilk 3te yer alır.

    - güvenlik açısından da gayet iyidir aydın, gecenin bir yarısı adnan menderes bulvarı'nda (hatta ara sokaklarda da) rahatça dolaşabilirsiniz. izmir'de ikinci öğretim okuyan biri olarak (konak da dahil olmak üzere) gece 10dan sonra tek başıma mümkünse dışarı çıkmıyorum, tavsiye de etmiyorum.

    - şehir içinde ulaşım açısından hiçbir şekilde masrafa girmezsiniz. en uzak yeri 20-25 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan bir şehirden bahsediyoruz. ha, tabi ki her yöne minibüs hatları mevcut. aynı şeyi değil izmir için izmir'in buca ilçesi için bile söylemek mümkün değil.

    - gelir seviyesi açısından bakarsak, (doğu-güneydoğudan iş bulmak için göç edenleri her ilde olduklarından ayrı tutuyorum) aydın'ın en fakirleri bu şehirde yaşayan memurlardır. yerli halkının büyük çoğunluğunun illa ki babasından dedesinden kalma arsa-tarla-zeytinlik-ev vb gayrımenkulleri vardır.

    - aynı zamanda harika bir iklime sahiptir aydın, çok üşüyen birisi değilseniz aralık-ocak ayları dışında mont bile giymenize gerek kalmaz. ankara'da yaktığınızın 4'te birini yaksanız bile yeter aydın'da.

    - çeşme suyu da gayet temizdir. madran sularının çıktığı yerden bahsediyoruz ne de olsa. gayet te içilebilir. (ben şahsen son 19 senedir içiyorum, bişey de olmadı.) izmir'de damacanaya verdiğiniz 4,5 lira da cebinizde kalmış olur.

    - turizm mekanlarına yakınlığı da cabası: kuşadası, didim zaten aydın sınırları içinde, bodrum ve selçuk'a da çok yakın.

    - insanları da izmir insanının tıpkısının aynısı gibi (izmir'e çok yüklendik, lakin orası da güzeldir tabi)

    sonuç olarak, bu sıralamayı yaparken bu tip önemli şeyleri gözden kaçıran arkadaşları önce insafa sonra da aydın'a davet ediyorum.

    aylar sonra gelen edit: `aydın avrupa'da en sağlıklı şehir sıralamasında 4. oldu`

    sanırım birilerine kapak olmuştur artık. zamanın ötesinden seslenirken şu linki de vereyim:

    http://www.yeniasir.com.tr/…aydin_en_saglikli_sehir

    dünya sağlık örgütü (who) avrupa'da 46 şehri "sağlıklı şehir" sertifikası almaya layık gördü. who, sağlıklı şehirlerden 5'ini, yani newcastle (ingiltere), brno (çek cum.), leganes (ispanya), viyana (avusturya) ve türkiye'den de aydın'ı 10 aralık'taki toplantıda onayladı.

    sağlikli şehir kriterleri:

    ottowa sağlığı geliştirme anlaşması ile birlikte herkes için sağlık (his) prensipleri, dünya sağlık örgütü(dsö) sağlıklı şehirler projelerinin temel çerçevesini oluşturur. bu kapsamda dünya sağlık örgütü(dsö) sağlıklı şehir kriterleri şunlardır:

    · temiz, güvenli, yüksek kalitede fiziksel çevre

    · dengeli ve sürdürülebilir bir ekosistem

    · güçlü ve dayanışma içinde başarılı bir toplum

    · kendi hayatı, sağlığı ve refahını etkileyen kararlara katılım ve bu kararlar üzerindeki etkisi

    · şehirde yaşanların hepsinin temel ihtiyaçlarının karşılanması (gıda,su barınma, gelir, güvenlik, iş vb.)

    · çeşitli iletişim, etkileşim ve bağlantıları kullanarak, varolan tüm deneyim ve kaynaklara ulaşma

    · farklı, yaşam için gerekli olan ve yenilikçi şehir ekonomisi

    · kültürel, tarihi ve biyolojik geçmişine ve mirasına sahip çıkan vatandaşlar

    · herkes tarafından ulaşılabilen ve yeterli düzeyde halk sağlığı ve bakım hizmeti

    · yüksek sağlık hizmeti

    aylar önce ben bunları yazarken "aydın da ne lan" diye taşak geçip zamanın ötesine yollayan arkadaşlara ithaf ediyorum. *
  • (bkz: izmir)
  • heralde en az sayida insan yasayan sehirler.
  • birbirinden çok sevdiğim iki şehrimi (bkz: trabzon) (bkz: istanbul) ilk 5'te görerek sevindiğim listedir. yıllar boyu oluşturulmuş tecrübelere göre ikisi de gayet yaşanasıdır, liste haklıdır efendim.
  • her seye ragmen icindeki cogul ekini egreti buldugum ifade. her seye ragmen sadece istanbul

    her seye ragmen, demis miydim?
  • adanalılar toplanıp bir allah kitap çekerse* adana sıralamada bir numaraya oturur, ama baştan mı sondan mı ona karar veremedim.
  • ili bilmem ama ,

    (bkz: atça) müthiş bir yer yahu.
hesabın var mı? giriş yap