• vergisiz anlamina gelir. (bkz: dutyfree)
  • bu islemi ankara esenboga havalimaninda yapmak tam bir zanaat ve beceri gerektirir. bir esenboga klasigi daha karsimizdadir. olaylar soyle gelisir: yukluce bir alisveristen sonra tax refund islemi icin bir fatura istenir (ki zaten oraya tax free isareti oldugu icin gidilmistir) ve tezgahtarlarin memnuniyetsiz bakislari altinda doldurulmasi beklenir. normal surece gore bu faturayla ve alinan mallarla havaalaninda gumruk mudurlugune gidilecek ve tax refund islemi yapilacak, boylelikle de odenen paranin %20si geri alinacaktir. bu islemin uluslararasi terminallerde, insanlarin en kolay ulasabilecekleri ve en hizlica halledebilecekleri sekilde ayarlandigini belirtelim oncelikle.

    tabi olaylar ankara esenboga semalarinda farkli gelismektedir. havalimanlarinda 24 saat hizmet vermesi zorunlu olan bu tax refund gisesi ve de gumruk islemlerinin yapilacagi gumluk mudurlugu nerede konuslanmistir acaba? dis hatlar gelen yolcu terminalinde! burada altini cizdigimiz kisim "gelen yolcu" oluyor cunku yurtdisina gitmek uzere guvenligi gec(ebil)mis insanlarin gitmesi gereken yer alt katta!

    tabi altkata inilmeden onceli hicbiryerde ve hicbirsekilde isaret, levha vs. bulunmamasi engeli asildiktan ve 10 kisiye sorduktan, ve aranilan mekanin giden yolcu degil gelen yolcu terminalinde oldugu anlasildiktan sonra engelli kosumuz baslamistir. ve inanin bana bu sadece bir baslangictir.

    alt kata inilir. bu arada bu islemin check in'den once yapilmasi gerektigini belirtelim (yoksa mallar elinizde olmayacaktir artik), yani vaktimiz giderek daralmaktadir. alt katta otomatik kapilarin onunde durulur ki birisi disari ciksin ve siz de iceri girebilin. nasil olacak da olacak diye dusunurken gelen yolcu akimindan faydalanilarak iceri dalinir ve ilk polis memuruna durum anlatilir. anlamamissa (ki tax refund islemi cok yaygin degil) amirine de durum aciklandiktan sonra, 'haaa siz vergi seyini geri almak icin... tamam iceri gecin, arkadas uyuyor cagiralim' cumlecigi yankilanir kulaklarda. ama artik sona az kalmistir. tabi gumruk memurunun yapilan islemi anlamasi da bir o kadar surer. burada akillara takilan soru yabanci birisinin tum bu surecten gecme olasiliginin yuzde kac oldugudur.

    sonuc ve oz: bosverin tax free alisverisi, odeyin pasa pasa %20 lik verginizi!
  • yurtdışında oturma ve/veya çalışma izniniz varsa tax free ibaresi olan mağazalardan bir ürün aldığınızda yurtdışından çıkışta ödediğiniz verginin bir kısmını alabilmeniz mümkündür. bu oranları kesin olarak bilmemekle beraber kısa zamanda tr'den bir notebook alıp vergisini de çıkışta geri almayı düşünmekteyimdir. böylece türkçe klavyeli, türkiye garantili güzel bir ürünü %10-18 arası bir ucuzlukta bir de kredi kartına x taksitle almak imkanım olacaktır. pek bilinmeyen bir işlem olduğu için kafamda sorular mevcut elbette ama bunları havaalanına 6 saat önce giderek çözmeyi düşünüyorum.
  • turistlerin ve yurtdışında ikamet eden, orada okuyan (kıbrıs dahil) vatandaşlarımızın yararlandığı, ödediğiniz k.d.v'yi geri almanızı sağlayan sistem. tax free hizmeti veren mağazalardan tax free faturası talep ederek bu hizmetten yararlanabilirsiniz. 118ytl'nin üzerinde yaptığınız her alışveriş için tax free faturası talep edebilirsiniz. iadenizi sorunsuz almanız için; aldığınız ürünü 3 ay içinde ülke dışına çıkartmanız ve check- in öncesi ürünle beraber gümrüğe giderek faturanızı onaylatmanız gerekmektedir.

    deterjanın söylediği gibi ankara esenboga havalimanı 'nda bu işi yapabilmek şu an için problemlidir. yalnız binbir zorluklarla koyduğumuz levhaları görmemesi şanssızlık olmuştur. özellikle aşşağıdaki, dışarıdan açılmayan kapı için koyduğumuz levha mizah sınırlarını zorlamaktadır. nitekim yeni havalimanı inşaatı sonrası bu problemler ortadan kalkacak ve her medeni ülkede olduğu gibi bu iş kolay bir hale gelecektir.

    not: bizde türkiye ikamet edenler olarak, yurtdışında alışveriş yaptığmızda bu faturalardan talep edebilir ve indirimli alışverişlerden faydalanabiliriz.

    edit: iş bu entryde geçen bilgiler güncelliğini yitirmiş olup ilgili firmalardan teyit alınması çok önemlidir.
  • yamuluyorsam düzeltin, turist olarak ingiltere ye gittiğinizde kimi mağazalarda 50, kimilerinde 100 poundun üzerinde alışveriş yaptığınızda geri almaya hak kazandığınız vergi iadesi...
  • yabanci ulke vatandaslarinin ziyaret ettikleri ulkeden cikarken geri alabildikleri kdv'dir...

    japonya'da 6 aydan az sure ile kalacak ve oturma izni bulunmayan ziyaretcilerin gunluk temel ihtiyac maddeleri disinda kalan urunlerde tek kalemde 10001 yen ve uzeri tutan alisverislerinde fatura ibra edilmesi durumunda ulke cikisinda geri alabildikleri % 5'lik kdv dilimidir..
  • büroları, bir çok havaalanında zor bulunur yerlere konuşlandırılmış olan vergi iade uygulaması.
    örneğin frankfurt hava limanında check in yaptırdıktan sonra başvurabilirsiniz. yani aldığınız eşyayı bavullarınızla birlikte vermişseniz iadeyi unutmanız gerekir.
    elinizde mağazada doldurttuğunuz iade formu, fatura ve pasaportunuz olmalıdır. önce bu belgeleri c terminalinde bulunan polis-gümrük bürosuna onaylatmalısınız. buraya da öyle pat diye giremezsiniz. eğer içeride bir yolcu varsa öncelikle kapının dışında yerdeki çizginin arkasında sıranın size gelmesini bekleyeceksiniz. sonra belgeleri polise gösterecek, onun incelemesini ve onaylamasını bekleyeceksiniz. yeterince ezik davranmaz, "hadi bas şu damgayı da işimize bakalım" türünden bir tavır takınırsanız yaptırdığınız hediye paketini kendi ellerinizle bozmak zorunda kalabilirsiniz.
    iade formunu onaylattı iseniz yine bir başka köşeye ya da merdiven altına gizlenmiş tax free bürosunu bulup paranızı alabilirsiniz.
    iade edilen oran verginin tamamı olmayıp yaklaşık %10'una tekabül etmektedir.
    kısacası her ülke bu iadeyi iade etmemek için benzer uygulamalar yapmaktadır.

    386 dx kaynaklı edit: zorluk çıkartmak her ülkeye değil bazı ülkelere has bir uygulama imiş. teşekkürler.
  • işlem olarak gayet basit olmakla beraber insan, çevre, donamı ve daha bilumum faktörler devreye girdiğinde error verdiğini gördüğüm uygulamadır.
    ne ki;
    1- mağazadan fatura ve iade formunu al
    2- gümrüğe onaylat
    3- bürodan paranı al

    tıpkı şey gibi, mesela yurtdışına gitmek gibi;
    1- biletini al
    2- vizeni al
    3- uçağa bin
    4- uçaktan in
    ...ve yurtdışındasın.

    gayet basit bir işlem bu. kusura bakmayın, doğruya doğru.
hesabın var mı? giriş yap