• (bkz: kusur)
    (bkz: taksirat)
  • eksiklik yetersizlik biciminde ortaya cikan kusur.dikkatsizlik,tedbirsizlik,meslekte acemilik ve kurallara uymamaktan doğan kusur.

    taksirli suçlarda suçlu hareketi isteyerek yapmış ancak oluşan sonucu kestirememiş,istememiştir
  • trafik kazalarının %99'unun oluşum biçimi.

    zira trafik kazaları, şoför o kaza olsun diye istediği için değil o kazanın olmaması için gereken önlemleri almadığı, dikkat ve özeni göstermediği için gerçekleşir.

    taksirin trafik kazaları dışında pek bir uygulaması da yoktur.

    ayrıca bilinçli taksir ve bilinçsiz taksir diye ikiye ayrılır.

    alınması gereken önlemin ihmal edilişi: "pes artık! dedirtecek boyuttaysa, atıyorum: "fren birkaç kez tutukluk yaptığı halde hala onartılmamışsa" bilinçli taksir sözkonusu olur.

    diğer haller de bilinçsiz taksirdir. (bkz: if else)
  • gözden kayma.
  • ceza hukukunda, kişinin tedbirsizlik ve güvenlik önlemlerini almaması sonucunda suç işlemesidir. bilinçli ve bilinçsiz olmak üzere ikiye ayrılır. kişi suçun neticesini öngörürse bilinçli taksir, kişi suçun neticesini öngörmezse bilinçsiz taksir olur. bilinçli taksirle olası kast karıştırılan iki kavramdır. olası kastta kişi neticeyi tahmin eder ama sonucuna katlanmayı da kabul eder (yapayım netice öyle olabilir ama napalım olursa olsun) , bilinçli taksir de işe "bize bişi olmaz abi içki bana koymaz arabayı net kullanırım" mantığı vardır.
  • suçun istisnai manevi unsurudur. eğer yasada "açıkça" suçun taksirle işlenebileceği belirtilmemişse o eylem ancak kasten işlendiği takdirde cezalandırılabilir. örneğin mala zarar verme suçu taksirle işlenemez. yani birinin malına bilmeden ve istemeden zarar verirseniz ceza hukuku yönünden takip edilmezsiniz. ancak zarar gören kişinin borçlar hukukundaki haksiz fiil kurumuna dayanarak özel hukuk mahkemelerine başvurma hakkı saklıdır.

    iştirak, teşebbüs gibi kasten suçlara özgü durumlar yoktur. eski türk ceza yasasında 8'de 4 gibi matematiksel oranda kusurluluk derecesi belirlenmesi yöntemi de artık uygulanmamaktadır.
  • sevag balıkçı'yı öldüren de taksirle öldürmüş. hmmm, yani birisine doğru tüfek doğrultup tetiği çektiğinde öldürebileceğini düşünmemiş.
  • dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.
  • dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla suçun neticesinin istenmeyerek gerçekleştirilmesidir (tck 22/2). istenmeyen neticenin fail tarafından öngörülmemiş olması halinde bilinçsiz (basit) taksirden, öngörülmesi halinde ise bilinçli (öngörülü) taksirden bahsedilir. bilinçli taksir halinde suça ilişkin ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
hesabın var mı? giriş yap