*

  • yaklaşık bir buçuk sene kadar çalıştıktan sonra 12 mart'ın gelişiyle faaliyeti durdurulan sendikadır. ilk ve tek başkanı fakir baykurt'tur.
  • kısa adı tös olan, 1965 yılında ilkokul öğretmenlerinin fakir baykurt başkanlığında kurduğu örgüt. 12 mart 1971 askeri darbesiyle kapatıldı. yöneticileri tutuklandı. 1975'lerde öğretmenler yeniden örgütlendiler. ancak bu kez töb-der adını aldılar. töb-der'de seksenler civarında kapatıldı.
  • (bkz: töbder)
  • "bundan tam 40 yıl önce 10 aralık 1969’da tös-türkiye öğretmenler sendikası genel merkezi “bütün öğretmenler boykota!..” bildirisinde şöyle diyor:

    'türkiye eğitiminin ve öğretmenlerinin içinde bulunduğu bunalım dayanılmaz dereceye gelmiştir. yabancı etkiler altında, sırtı halka dönük, eşitlikten uzak, tüketici, kalitesiz eğitim, yıllardır çocuklarımızı, halkımızı ve öğretmenlerimizi bıktırmıştır. bugüne kadar yapılan her uyarıyı ve düzeltici her uygulamayı, türlü çeşitli iftira ve bühtanlarla boğan iç ve dış çıkarcılar, bu bakımsız ve perişan devlet eğitimini halkın çocuklarına bırakıp, kendi öz çocukları için özel okullar açmışlar ve açtırmışlardır. yöneticilerimiz, kendi çocuklarını çoğunlukla dış ülkelerde okutmakta, oradan diploma aldırmaktadırlar.'"

    http://www.egitimsen.org.tr/index.php?yazi=2102

    (bkz: 25 kasım 2009 kamu emekçileri genel grevi)
  • deniz gezmiş'in babası cemil gezmiş'in de zamanında aktif olarak üyesi olduğu sendikadır.
  • (bkz: tös)
  • bugünkü eğitim-sen ve eğitim-iş’in mirasını sahiplenmeye çalıştığı ama her ikisinin de mevcut siyasi iklimde temsil edemediği bir aydınlanmacı ve devrimci ruha sahip öğretmen sendikası.
  • eğitimciliğin çağdaş eğitim öğretim ilkeleri uyarınca geliştirilmesi, bu meslekte hizmet görenlerin ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarının korunup çoğaltılması ve bu amaçlara ulaşmasında rol oynayan genel yurt sorunlarının çözümü doğrultusunda uğraş vermiş cumhuriyetin ilk öğretmen sendikasıdır. başkanı köy enstitülü fakir baykurttur. şüphesiz ki bu önderlik etme ve kollektif biçimde hareket etme hali, cumartesi toplantılarının bir meyvesi.
  • genel başkanı fakir baykurt başta olmak üzere talip apaydın, m. rauf inan, m. şükrü koç, hayrettin uysal, i. safa güner, dursun akçam, hürrem arman, behzat ay, tahsin saraç gibi birçoğu aynı zamanda kültür, sanat, edebiyat alanında ses getiren çalışmalarla bilinen 90 kurucusuyla tös, gerek iç işleyişte oluşturduğu üretken çalışma disiplini gerekse eğitim-öğretim ve öğretmenlerle ilgili her sorunu topluma mal etme, baykurt’un sürekli yinelediği "halkı uyarma" yolunda harcadığı çabayla her dönem için örnek alınacak bir yapıdır. tös, sözünü ettiğimiz dört günlük boykotun öncesinde, ülke geneline yayılan ve öğretmenlerle birlikte halkın her kesimine açık toplantılarıyla, üyeleriyle birlikte yine halkın bütününü aydınlatmayı amaçlayan yayınlarıyla, 1968 eylül’ünde düzenlediği devrimci eğitim şûrası’yla; 15 şubat 1969’da, ankara’da 40 bin kişinin katıldığı "büyük eğitim yürüyüşü"yle öğretmeninden köylüsüne, öğrencisinden işçisine dek toplumun her kesiminde saygın bir yer edinmiş, böylece büyük boykot için sağlam bir temel oluşturmuştur.

    ulusal ve uluslararası hukuk yolları zorlanarak sürdürülen çabayla 1965’te kamu çalışanlarına tanınan sendikalarda örgütlenme hakkı doğar doğmaz kurulan tös, kapanmadan önce ulaştığı 500 şubesiyle en hızlı yaygınlaşan, kitleselleşen yapıya dönüşür. bir yandan kendisine karşı başlatılan saldırı ve karalama kampanyalarıyla baş etmeye çalışırken bir yandan da kendi sorunlarının ulusal sorunlardan bağımsız olmadığını, ulusça emperyalizmi yenemezsek gerek ekonomik gerekse kültürel-siyasal bağımlılıktan kurtulamayacağımızı halka anlatmada başarılı olan sendika, kapanışından üç ay önce, adı boykot, dr. niyazi altunya’nın tanımlamasıyla aslında "grev" olan dört günlük iş bırakma eylemini bütün engelleme çabalarına karşın başarıyla yaşama geçirdi. bunda köy enstitülerinden yetişip anadolu’nun dört bir yanına dağılan aydınlanmacı-halkçı öğretmenlerin yarattığı olumlu iklimle aynı yıllarda yaygınlaşıp kitleselleşen gençlik eylemlerinin de payı vardır kuşkusuz. ama bunda, 50 bin üyesiyle 120 bin öğretmenin yaklaşık 110 binini dört günlük boykotun tümüne olmasa bile bazı bölümlerine katma başarısı gösteren tös’ün sendikal anlayışıyla başta fakir baykurt olmak üzere hem genel hem yerel yöneticilerin toplumsal ülküye bağlı kişiliklerinin payı vardır. yine bunda, onların meslek sevgilerinin, halka bağlılıklarının, en önemlisi -ne yazık ki son yıllarda emek örgütlerinin neredeyse tümden unuttukları- emperyalizmle savaşma kararlılıklarının daha büyük payı vardır. ve yine bunda, üyesiyle sürekli etkileşim içinde olan, onu sıkı bir hizmet içi eğitimden geçirme başarısı gösteren, amerikan süttozuna direnen, "barış gönüllüleri" kılığıyla ülkede cirit atan cıa ajanlarını ülkeden def etmek için canlarını ortaya koyan vatansever öğretmenlerin payı büyüktür.
  • orijinaldir. eskidir. ama ilktir. ayrıca, covid 19 asi olmayan öğretmenler için grev kararı alan ve uygulayan tek sendikadır.
hesabın var mı? giriş yap