• konya'nın seydişehir ilçesinde bulunan türkiye’nin tek dünyanın sayılı entegre birincil alüminyum üretim tesislerinden birisidir.boksit cevherinden alüminyum uç ürünleri üreten bu tesis 13 ağustos 2003 tarihinde özelleştirme yüksek kurulu kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınmıştı.

    sonuçta 2005 yılında satış gerçekleşti ve ce-ka inşaat seydişehir eti alüminyum'u satın aldı.hem de antalya'da bir limanı ve oymapınar barajı ile 305 milyon dolara. zaman içinde çalışanların işine son verildi, yeni işçiler alındı ve işlerini kaybedenler 4/c'ye (geçici personel) mahkum oldu.kamu işletmeciliğini geliştirme vakfı ve tmmob /metalürji mühendisleri odası, özelleştirmenin temelden yanlışlarına değinerek konuyu yargıya taşıdı. geçtiğimiz hafta da danıştay 13.dairesi bu davaya yürütmeyi durdurma kararı verdi.

    bu sonuçla tüpraş'tan sonra idarenin uyması gereken bir yürütmeyi durdurma kararı daha olmuş oldu.
  • danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararında ısrarcı olduğu tesis..tes-iş sendikası, örgütlü olduğu oymapınar hidroelektrik santrali’nin bedelsiz olarak seydişehir eti alüminyum tesisleri’ne devredilmesi üzerine seydişehir eti alüminyum tesisleri’nin yüzde yüz blok satış yoluyla özelleştirilmesine karşı çıkmış, satış kararının iptaline yönelik danıştay’a dava açmıştı. danıştay ise tes-iş’i haklı bularak ihale şartnamesinin ve ihale komisyonunun satış kararının yürütmesini durdurmuştu. danıştay 13’ncü dairesinin söz konusu kararı üzerine başbakanlık özelleştirme idaresi başkanlığı, kararın kaldırılması talebi ile itiraz etti. danıştay idari dava daireleri kurulu ise, idare’nin bu itirazını 28.9.2006 tarihinde oy çokluğu ile aldığı kararla reddetti.

    danıştay idari dava daireleri kurulu kararında şöyle :

    “danıştay 13’ncü dairesi’nce dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden 30 yıldır faaliyette olan seydişehir alüminyum tesislerinin ekonomik ömrünü yitirdiğinin, yenileme yatırımları gerçekleşmediği için gelişen ve değişen piyasa koşullarına uygun kalitede üretimin yapılamaması ve üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle iç talep açığına rağmen döküm ve hadde ürünlerinde pazarlama sorunları yaşandığının, eti alüminyum’un piyasada rekabet edebilmesi ve hayatiyetini sürdürebilmesi içi modernizasyon ve kapasite artırımı yardımına ihtiyacı olduğunun açık olduğu, dolayısıyla yatırımların yapılması durumunda modernizasyon ihtiyacının ve kapasite artırımının karşılanması ve türk alimünyum sektörünün tamamen dışa bağımlı hale gelmesinin önlenmsi için bu hususların ihale şartnamesinde yer alması gerektiği, oysa ihale şartnamesinde mevcut üretim sistemi ve kapasitesiyle üretim şartı getirildiği ve bu durumun 4046 sayılı kanunda öngörülen ekonomide verimlilik artışı amacı taşımadığı, ayrıca eti alüminyum’un mevcut üretim düzeyini sürdürecek yatırım seçeneğine göre referans değerinin belirlendiği,ilave yatırım ve kapasite artışını öngören seçeneğin esas alınmadığı ve ihale komisyonunca ihalenin mevcut üretim teknolojisi ve üretim kapasitesinin korunmasına yönelik olarak yapıldığının görüldüğü, öte yandan 49 yıl süreli işletme hakkı devredilen oymapınar hes’in eti alüminyum a.ş’nin değerine olan katkısı net olarak ortaya konulmadan ihalenin yapıldığı ve bu haliyle ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararında kanuna uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle et alüminyum a.ş’deki yüzde 100 oranındaki kamu payının blok hisse satışına ilişkin ‘ihale şartnamesi’nin 17.06.2005’ tarihinde yapılan ihale sonrasında alınan aynı tarihli ‘ihale komisyonu kararı’nın yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

    2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun değişik 27.maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu dikkate alınarak yürütmenin durdurulması isteminin kabul edildiği anlaşıldığından ve davalı idarece öne sürülen hususlar, bu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden davalı idarenin itirazının reddine 28.9.2006 günü oy çokluğu ile karar verilmiştir. “

    http://www.tes-is.org.tr/tr/haberler.asp?id=63
  • zamanında seydişehir'i diğer pek çok ilçeden öne taşımış tesis. özelleştirildikten sonra durumlar değişti tabii. seydişehir'i ayakta tutan en önemli şeydi. öyle hayat vermiş ki seyhişehre, lojmanlardında 'alümina sokak', 'alüminyum ilköğretim okulu' gibi isimlere rastlamak da mümkün olmuştu.
  • özelleştirilmeden önce başta yakın akrabalarım olmak üzere personelin yatarak; lojmana, elektriğe para vermeyerek çalıştığı fabrika. ne zaman fabrikayla ilgili sohbet açılsa içeride çalışanların boşluktan ne kadar sıkıldığı, işe ne kadar geç başlandığı, çay partileri yapıldığı konuşulurdu. türkiye'de özelleştirmeyi meşru kılan en güzel örneklerden biridir eti aluminyum.
  • yok paraya ceka adlı bir firmaya satılmış tesis. lojmanlarında çocukluğum geçtiği için ayrı bir sevgi duyarım ve yolum düşerse illa ki birşekilde lojmanın içinde bir tur atardım. dım çünkü bundan sonra bidaha gidip de moralimi asabımı zıplatmaya niyetim yok. adamlar koca lojmanın ırzına geçmişler arkadaş. 70 lerde ruslar lojmanı yaparken elektrik telefon vs gibi bütün kabloları yerin altından geçirmişler yıl olmuş 2010 sen dallama gibi yolun ortasına ahşap direk dikmişsin. sinirleniyorum. böyle özelleştireceksen kapat kardeşim daha iyi..
  • dayaklık bir adamın aldığı yer. bu gün gazetede okudum, sen türkiye'deki tek entegre alüminyum tesisinin sahibi ol, yüz binlerce sanayici (işçi demiyorum bak sanayici) ağzının içine baksın söylediğin şeye bak: "seydişehir hayatımın hatasıydı."

    ulan laz müteadditsin belli. tek anladığın estetik nedir bilmeden apartman dikmek. ulan. kalkınma hamlesi, ilerleme, ağır sanayi hamlesi* yapalım. türkiye büyük ekonomik olsun. bölgede otorite olsun. tüm bu lafları herkesin önünde söyleyen kitlenin bayrak taşıyanısın. arkadaşım ilerleme bu tesislerle sağlanır. aman beyimiz 60 milyon dolar yatırım yapacakmış. sırf göcek geçişinden kazanıyorsun o parayı be adam. aç gözlülüğün bu kadarı olur.

    müteadditlerin her yere ev yapmalarından daha korkuncu kendilerini ağır sanayi gibi ilgi, alaka, tecrübe ve büyük yatırım gerektiren sektörlerin başına getirmeleri.
  • 2005 yılında cengiz holding tarafından satın alındıktan sonra dünyanın sayılı alüminyum üretim tesislerinden biri haline geldiği söyleniyor. haberdeki iddiayı konuyu yakından bilenler doğrulayabilir mi?

    http://www.gazetevatan.com/…-girdi-1113826-ekonomi/
hesabın var mı? giriş yap