• sanmakla zannetmek arasındaki fark özneye ait bir bilgi farkıdır. bilgiye erişme ihtimali sıfıra giderken zannetmek de sanmaya yakınsar.
  • her ne kadar zannetmenin bilmeye sanmaktan daha yakın oldugunu gayet başarılı anlatımdan görüp kabul etmemiz gerekse bile yine de bu farkın doğruluğu test edilemeyecek önermeler için kapandığını, sanı ve zannın birbirlerine yakınlaştıklarını düşünebiliriz.

    ali, veli ve mehmetin kanaatleri ay'da su olması gibi testedilebilir, hakkında bilgi sahibi olunabilir konularda zan ya da sanı olarak ayrılabilirler zira hepsinin sahip oldukları, onları kanaatlerine götüren bilgiler farklı düzeydedirler. misal mehmet ay'da su olmadığınız zannediyorsa şüphesiz ki bu onun konu üzerinde daha çok bilgi sahibi olmasından, ay'ı gözlemleyip çeşitli hesaplar yapmasından kaynaklanır. ali ve velinin de birbirlerine zıt sanmaları ise bu konudaki bilgisizliklerindendir.

    lakin alan tanrının varlığı gibi testetmesi, üzerinde bilgi sahibi olunması imkansız konulardan biri olduğunda zanetmek ve sanmak inanmak ortak çatısı altında birbirlerine yaklaşırlar zira hiç kimsenin bu konu üzerinde bir başkasından daha çok bilgi sahibi olması, sanısını herkesçe kabuledilebiir bir zanna çevirmesi imkanı bulunmaz. ali tanrının varoldugu zannettiğini söyleyebilir tabi, oysa onun yaptığı sadece sanmaktır. aynı mehmet'in tanrının varolmadığını sanması gibi.
  • türk dil kurumu'na göre mevcut olmayan şey

    zannetmek'in zan kökünün ve sanmak'ın san kökünün eş anlamlı olduğunu düşünürsek kişilerin zihinlerinde oluşan bir yanılsama gibi gözüküyor bu olmayan fark.
  • (bkz: zanlı)
    (bkz: sanık)
    (bkz: buyur buradan yak)
  • sanırım tek fark sudur:

    sanmak turkce kokenlidir ve zannetmek arapca kokenlidir. kullanim acisindan ise tamamen es anlamli olduklarini zannediyorum..
  • sanmak ile ilgili dili geçmiş zaman cümlesi kurmak daha kolay iken zannetmek ile ilgili biraz zor.
    kimse sanıyordum yerine zannediyordum demekle uğraşmaz çoğunlukla.
    bunun dışındaki farklar ise zandan ibaret.
  • (bkz: eşanlamli)
    ne farkı ya! abi bosverin, bunlar hep aynı. farklı gibi görünürler hep aynı kapıya çıkarlar.
  • yoktur fakat kullanimlari sirasinda bazen agizdan ikisinin harmanlanmis halleri olan

    zaniyorum

    ya da

    sannediyorum

    cikmiyor mu, kafam cok bozuluyor.
  • olmayan farktır. boşuna kelime israfı.
  • san-mak; düşünmek, saymak, değer biçmek anlamlarına gelen, kullanımı 1300 lü yıllara dayanan arapça kökenli kelime.

    zan-netmek : sanı sözcüğününden türemiş filin mastar hali.

    (bkz: mukaddimetü'l-edeb)
hesabın var mı? giriş yap