• 1214-1294 yılları arasında yaşamış düşünür. yunan filozoflardan sonra bilimin ve deneyin önemini vurgulayan ilk filozoftur.
  • fransiskenlerin yetiştirdiği en önemli bilim adamı roger bacon'dur (1220-1292). geniş bilgisi nedeniyle batı dünyası'nda doctor mirabilis (olağanüstü bilgin) lâkabıyla tanınan ve robert grosseteste'in öğrencisi olan bacon'a göre, güvenilir bilgiye ancak akıl ve deney yollarıyla ulaşılabilir; akıl kanıtlayıcı, deney ise veri toplayıcıdır ve doğru bilgi için her ikisinden de yararlanmak gerekir; akılsal kanıtlama tek başına yeterli değildir; doğruluğunun deneyle denetlenmesi gerekir.

    deney, dışsal ve içsel deney olmak üzere ikiye ayrılır; dışsal deney, duyularla gerçekleştirilir ve doğadaki varlıkları tanıtır; içsel deney ise sezgiyle yürütülür ve doğaüstündeki varlıkları bildirir; bu iki bilgi bir arada insanı mutluluğa götürür.
  • britanya imparatorluğu'nda yaşayan kelt bilim adamı, deney yöntemini ilk savunan ortaçağ aydınlarındandı. büyüteci bulan ilk olarak tarihe geçti. fransisken öğretisini eleştirdiği için 15 yıl hapis yattı.
    edit:
    doğum tarihi:1220, oxford - ölüm tarihi - 11 haziran 1292,
  • hayatının büyük kısmını hapishanelerde geçirmiş, değeri ölümünden sonra anlaşılmış adam. son sözlerinin "bilim uğruna kendimi bu kadar sıkıntıya soktuğum için çok pişmanım" olduğu söylenir.
  • bu adamın büyücü olduğu da söylenir.

    (bkz: dr faustus/@jimi the kewl)
  • bacon’un bilimsel tutumunda bir yığın fantastik idea bulunmaktadır; astroloji, ile astronomi, simya ile kimya, büyü ile mekanik birbirine karışmıştır ve iki katlı deneyim öğretisi deneysel bilimlerin gelişimine zararlı olanaklılıkların tüm çeşitlerine kapılarını açmaktadır.
    bacon’a göre; “deneyim, iki katlıdır: dışsal duyumlara bağlı olan insan ya da felsefe ve içsel görünüm ya da tanrısal esinlenme. böylece, bilgi, yalnızca tinsel şeyler değil, aynı zamanda yapısal konular ve felsefe bilimleridir” sonucuna ulaşılmaktadır. böyle içsel deneyim aracılığı bir gizemli bilgi konumuna ulaşılır.
  • halen icerigi cozumlenememis en gizemli kitabin yazari. (bkz: voynich el yazmasi)
  • 1214 yılında somerset'te doğdu. oxford üniversitesi'nde öğrenim görüp 1241 yılında paris'e gitmiş ve 1247 yılındaoxford'a dönmüş ve robert grosseteste'nin bir öğrencisi olmuştur. bacon, optik ve göz konularında araştırmalar yaptı, ibn-i heysem'in [alhazen] gözü ışık ışını yayan bir organ olarak görmesini inceledi. ışığın kırılmasının nedenlerini kavrayıp bunları mercekleri büyütmek için kullanmayı öneren ilk kişilerden biri oldu.

    1254 yılında fransisken tarikatına girdi. 1267'de opus majus'u yazdı, burada fransiskenlerin ve dominikenlerin eğitim yöntemlerinin bağnaz ve çağ dışı olduğunu yazdı. 1277 yılında mahkemeye çıkarıldı ve paris'e, hapishaneye gönderildi. suçu "aklı ve felsefeyi hristiyan kilisesi'nin yerleşmiş öğretilerinden daha önemli saymak"tı. kilisenin otoritesine karşı çıktığı için değil, bilimsel yaklaşımı bakımından bilim tarihinin önemli kişilerinden addedilir. o, bilimsel tartışmaların ve bilimsel araştırmaların yani bilimin ilerlemesinin dini tamamlayıp destekleyeceğine inanmış, insanların tanrı hakkında daha iyi çok bilgi edinmesinin yolunun bilimden geçtiğini savunmuştur.

    kaynak: scientists from archimedes to einstein.
  • gülün adı kitabında william of baskerville karakterinin hocasıdır. sık sık adı geçer. karakter üzerinde, belki de eco üzerinde etkili olduğu açıktır.
hesabın var mı? giriş yap