• rembetler iki taraftan da` :türkiye`` :yunanistan` dışlanmaları sebebiyle underground bir kültür oluşturmuşlar ve bu ismi taşıyan bir müzik türünün doğmasına sebep olmuşlardır, ayrıca yunan müziğine buzuki adlı enstrumanı kazandıran da bu insanlardır.
  • rembetikonun dogrusu. kalan muzik'in cikardigi albumlerde ise rebetika olarak geciyor ayni kelime. (bkz: hanginiz kara murat)
  • bir ege muzigi turudur. turkiye'deki evlerinden "gidin yunan gavurlari" diyerek surulen, yunanistan'a alisayim derken "pis gocmenler, turk dolusunuz siz" diyerek orada da kabul gormeyen insan toplulugunun (bkz: rembet) acilarini, cilelerini anlattigi muziktir. en genel anlamda izmir kokenlidir diyebiliriz. underground bir muzik olarak gelismesine ragmen ki sozlerinden de anlasildigi gibi esrar ve bela bu insanlarin basindan eksik olmaz, iki tarafin da muzigini etkilemistir. bu muzigi yapanlarin biraz daha sansli olanlari amerika gibi ulkelere kacmis ve buralarda plak doldurarak bu muzigi piyasaya tanitmislardir. bir suredir yunanistan'da buyuk ilgi goruyor ve giorgos dalaras gibi unlu sarkicilar bu sarkilari tekrar yorumluyor, cd'ler yunan dergilerinin promosyonu olarak dagitilip duruyor. turkiye'de kalan muzik ve muammer ketencioglu bu muzigin taninmasina en buyuk katkiyi sagladilar.

    costas ferris'in rembetiko filmi bu insanlarin hayatini cok guzel isler.
  • yunanistan'da bastirilmaya calisilmis, sonralari abd'ye goc eden ve cifte gurbet yasayanlarin kendi aralarindaki muzik toplantilarinda yapilmis kayitlar meshur olunca birden sahiplenilmeye baslanmis muzik turudur. alt kultur muzigi olmasi bakimindan jazz, flamenco, arabesk, fado'ya benzetilir.
  • 1920 ‘ lerde, buyuk mubadele ‘ nin ardindan ortaya cikan, pire ‘ nin esrar tekkelerinde serpilip buyuyen, sonralari atina ‘ nin kuluplerinde kendine yer bulan bir muzik turu rembetika. yunanca da rembetiko , ismin tekil halini, rembetika ise cogulunu gosteriyor.
  • rembetiko, kentlerde ve ozellikle de yunanistan'in liman bolgelerinde, turklerin ulkenin buyuk bir bolumunu henuz ellerinde bulundurduklari ve yunan nufusunun hatiri sayilir bir bolumunun de bugun turkiye'ye ait olan yorelerde yasadigi ve yuzyillardan beri yunan halk muzigi yaninda turk muziginin de calindigi bir donemde gelisti. yunanlilar anlasilir nedenlerle rembetikoya ve yunan muziginin baska her bir bicimine türk etkisini azimsama egilimindedirler. müziklerinde bir türk ogesinin oldugunu itiraf ederlerse de, bunu turklerin muziklerinin bizanslilara dayandigina baglarlar.
  • rebetiko doğru soyleniş şekli ve egenin koprusu aciklamasi ile pazar aksamlari yayinlanan bir acik radyo programi.
  • cagdas yunan alfabesinde tek basina b harfi bulunmadigi ve "mp" harfleri yanyana gelerek bu sesi verdikleri için, rembetiko kelimesinin dogru okunusu.
  • genelde nargileden, ottan ve benzeri keyif verici maddelerden, rind felsefesinden, bazı bazı da vatan hasretinden dem vuran izmirli rumlarca yaratılmış bir tür.
  • rembetiko nun muzik kokeni, ezgilerinin yunan halk muziginde, bizans kilise muziginde ve turk halk ve turk klasik muziginde rastlanan makamlara uygunluk gostermesidir. ritimler de benzer bir bicimde ic ice gecmistir; fakat tipik olan, rembetiko nun yaygın ritmi 9/8'lik zembekiko nun da yunan ve turk muziginde, turkiye'nin bati kiyisi ve daha onceleri yunan topragi olan yoreler disinda diger bolgelerde yaygin olmamasidir.
hesabın var mı? giriş yap