• bir dusunce akimidir. ortaya cikisi cok eskilere dayanir. liberalizmin karsiti oldugu gorusu cok yaygindir. realizm kisiyi bencil ve guc arayisi icinde olan diye tanimlar. insanlar kendi faydalarini gozetmek icin hareket ederler ve bu ana guduleridir. eger insanlar belli bir sistem altinda kontrol edilmezlerse anarsi olusur.
  • en unlu temsilcileri arasinda t.hobbes, j.j.rousseau ve machiavelli yer alir.
  • ayrıntılı tasfire dayanan edebiyat akımı. (bkz: naturalizm)
  • realizm
    bir estetik kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında fransa'da ortaya çıkmıştır. nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm ise, hem klasizme hem de romantizme bir başkaldırıdır. amaç, sanatı klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak, çağdaş eserler üretmek ve konularını öncelikle yüksek sınıflar ve temalarla ilgili değil, toplumsal sınıflar ve temalar arasından seçmekti. realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve bir bilim adamının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır. örneği bu akamın iki güçlü temsilcisi gustave flaubert'in madame bovary adlı romanı ile emile zola'nın nana adlı romanında cinsellik ve şiddet edebi bir mikroskop altında incelenerek olanca çıplaklığıyla ortaya konulmuştur. realizm felsefesinin altında güçlü bir felsefi belirlenimcilik yatar. fransız edebiyatında flaubert, zola'nın yanısıra honore de balzac, stendhal, rusya'da lev tolstoy, ivan turgenyev, fyodor dostoyevski, ingiltere'de charles dickens ve anthony trollope, amerika'da theodore dreiser, irlanda'da james joyce realizmin önemli temsilcileridir. realizm, 20. yüzyıl romanının gelişimini de önemli ölçüde etkilemiştir.
  • tümel kavramların gerçek varlıklarına inanan akım.
  • bir bilgi-felsefsi olarak realizm(aracsalligin karsiti olarak), bir uluslararasi ilsikiler teorisi olarak realizm(idealizmin ve liberalizmin karsiti olarak) ve bir edebiyat akimi olarak realizm farkli farkli seylerdir. o bakimdan realizm kavrami baglamina oturtulmadiginda neye gonderme yaptigi belirsizlesir kafa karisikligi yaratir.
  • imkansızı istemekle aynı paydalarda buluşageldiği söylenegelen şey.!
    (bkz: gerçekçi ol imkansızı iste)
  • boşuna kasmayın olan biten budur der...uluslararası ilişkiler teorisi olarak.
  • resim alanındaki realizm akımından bahsetmek gerekirse eğer, kompozisyonun basitleştiği klasisizm ve romantizme oranla daha bir gerçekçilik kazandığını görürüz. artık portreler de değişmiştir. eskideki, insanın yüzüne bakan donuk portrelerin yerini daha hayatın içinden hareket halindeki portreler almıştır. fakat realist bir ressam bile çevresindekileri bir fotoğraf gibi betimlemez; kafasındaki imajdan yola çıkarak bir betimleme yapar. bunun haricinde kullanılan ışık romantizmdeki ay ışığı değil gerçekleri daha net yansıttığına inandıklarından güneş ışığıdır. courbet ve millet bu akımın resim alanındaki iki temsilcisidir.
  • sanattaki gerçek devrim dalgasının başlangıcını oluşturur. bir akım olarak ortaya çıkışı, fransız ressam gustave courbet'ye dayandırılır. courbet, 1855 yılında pariste bir barakada açtığı kişisel sergisine "le realisme, g.courbet" adını vererek bu akımın isim babalığını yapmıştır.
hesabın var mı? giriş yap