• israil in 12 kabilesinden birine ait olduklarina inanip jah a inananlardir. beyazlarin tanrisiz oldugunu soyleyip bir gun butun siyah irkin afrika da toplanip hurriyetlerine kavusaklarini ifade ederler. saclarini dreadlocks yapmalari bible da gecen judah aslanini sembolize icindir. (bkz: rastafari)
  • (bkz: jah bless)
  • her duyuşumda bob marley ve onun büyüleyücü rastalarını aklıma getiren inanış...
  • jamaica'da 1930'larda çoğunlukla toplumun kendilerine acıdan başka birşey vermediğini düşünen insanlar arasında yayılmaya başlamıştır. 30'ların jamaikasındaki zencilerin toplumun en alt seviyelerinde olduğu sosyal yapıya bir başkaldırı niteliğindedir.

    rastalar köle gemileriyle taşınan atalarından kültürlerinin de çalındığını, afrikalı insanların kendilerini algılayış biçiminin bile artık beyaz insanın algılayışı olan "ormandan çıkan ilkel" haline geldiğini düşünürler. ve amaç kültürü geri almak, bir afrikalı nasıl yaşarsa öyle yaşamaktır.

    toplum içinde güç kazanmaya çalışan diğer grupların aksine, sivil örgütlenme rastalar tarafından pek savunulmaz. babylon, yani modern toplum, tümüyle çürümüş olduğu için reddedilir. bağlılık zion'a, yani cennetedir. zion, asıl kaynak olarak afrika kıtasıyla bağlantılıdır.

    rasta kendi gerçek kimliğini bulmaya ve kendi patikasında yürümeye çalışır. içiçe ve doğayla uyumlu yaşamayı tercih eder. bilimadamlarının yaptığı gibi doğayı dışardan bakarak keşfetmek yerine, doğaya içinden bakarak anlamaya çalışır. subjektifliği tümüyle reddedecek şekilde objektif olma yönünde uğraşmanın doğal olmadığını düşünür. çoğunlukla vegandırlar. alkol fermatasyon ürünü olduğu için pek kullanılmaz.

    canabis kullanımı pek çok rasta için tanrıya şükranlarını gösterdikleri bir seremonidir. canabis insanın kalbindeki çürümeyi yakıp yok eder, gözlerindeki gerçeği görmesini engelleyen perdeleri kaldırır, tanrıya daha yakın olma yoludur.

    ve rastalar çoğunlukla rastafanism kelimesini bile reddecek kadar -ism'lerden uzaktır.
  • bir simgesi var ise, sarısı sömürgenliği, yeşili, sömürgenleri çeken ve konuşlandıran bereketi, kırmızısı, bir rengin diğerine eziyetini temsil eden üç renktir, bu üç renkten beredir.. (bkz: rastafari)
  • 3 renginden sarisi gunes, yesili ot, kirmizisi ask.*
  • marcus garvey'nin uydurmalarından biri. ras tafari (haile selassie) tahta çıkınca "koşun lan koşun tanrı insan kılığında" demiş, bir sürü tip de peşinden gitmiştir.
  • rastalar yıllar boyunca inanç ve ritüellerine yeni boyutlar eklemişlerdir: bazıları saçlarını dreadlock halinde uzatırlar ve neden saçlarını kesmeyi reddettiklerini açıklamak için incil’den pasajlar kullanırlar... (dread, dehşet anlamındadır. kutsal kitap'taki öfke ve bu öfkenin uyandırdığı korkuyu temsil eder.) bu rastaların çoğu kutsal ekmek niyetine yasadışı olan ganja (marihuana) bitkisini içerler; ganja ile incil’de sözü edilen “kutsal bitki” arasında bir bağlantı olduğunu düşünürler... jamaikalı rastafaryanların çoğu, geçimini sanatçı, balıkçı veya zanaatkâr olarak ya da ücra kırsal bölgelerde tarımla uğraşarak sağlayan, mütevazi hayatlar süren barışçı insanlardır... birçoğu vergi ödemeyi ve rekabetçi ticari dünya için çalışmayı reddeder... hem erkek hem kadın rastaların büyük bir kısmı evlenmeyi reddeder ve birlikte yaşamayı tercih eder... etiyopya bayrağının kırmızı, yeşil ve sarı renklerini ceket, tişört ya da yün berelerinde taşırlar... rastaların kullanacakları tek şiddet, sözlü şiddettir... amaçlarına ulaşmak için asla fiziksel kuvvete başvurmazlar... resmi bir rasta lideri, rahibi ya da kilisesi yoktur... “kiliseye gitmemize gerek yok çünkü her birimiz birer kiliseyiz” inancını taşırlar... rasta inancının gevşekliği aynı zamanda onun gücüdür... kendilerine ben ve ben demeleri, yalnız olmadıklarını göstermek, jah adını verdikleri tanrının içlerinde yaşadığını anlatmak içindir... bu tabiri ayrıca biz anlamında, “bir grup olarak dayanışma duygusunu” ifade etmek amacıyla kullanırlar... rastalar kişisel deneyime büyük önem verirler... incil her zaman için nihai başvuru kaynağı olsa da, her rasta kendi vicdanına göre kararlar verebilir...

    daha ayrıntılı bilgi edinmek ve reggae'nin köklerini incelemek isteyenler için kaynak:
    dick hebdige, kes yapıştır / kültür, kimlik ve karayip müziği
  • rastafarianizm etiyopya prensi haile selassie tarafından kurulmuş dinin ve bu dine bağlı olarak ortaya çıkmış olan inanış ve düşünce biçiminin adıdır. rastafari hareketi jamaika’da ve tüm kuzey avrupa ülkelerinde afrika’ya , toprağa dönüş hareketi olarak bilinir. jamaika bir ingiliz sömürgesidir ve kültürü de insanı da bu sömürge halinin etkileşimi içinde varlığını sürdürmüştür. rastafarianlar da jamaika’nın sömürgeci yönetimine karşı mücadele vermişlerdir. irkçılığa karşı bir harekete dönüşen bu akım, 1960 ve 70'li yıllarda jamaika'da siyasal bir nitelik kazanarak güçlenmiştir.

    bu inanç tamamiyle siyah onurunu yükseltmek üzere çıkmıştır. kendilerine önder olarak seçtikleri ve tanrı kabul ettikleri insan da etiyopya kralıdır. onların tek istedikleri şey sömürgeden çıkmak, anayurtları afrika’ya dönmek, afrika’dan giden köleleri de döndürmek ve orada özgürce yaşamaktır. siyah ırkın hakları için mücadele etmek onların tek amaçlarıdır.
hesabın var mı? giriş yap