• ornegin ms office'in vba'inin icinde kullandigi random number generator'i
    i=0.5 random seediyle 9821 * i + 0.211327 formulunu kullanip fraction kismini random kabul eder.. ama derinden bakinca gozlerine bunun pseudorandom bir diziye tekabul ettigi anlasilir, olaylar gelisir..
  • ihtiyaci karsilayacak derecede random olmasi durumunda fonksiyona "randomize $ükür" denir..
  • pseudorandom fonksiyona random seed olarak zaman fonksiyonu verilirse aynı serilerin tekrarlanması önlenir. (zaman her daim değiştiğinden her yeni random sayı generation'unda farklı seriler çıkar).
  • sürekli kendini tekrar etme sorununu aşmak için ardışık radyoaktif bozunumların kaotik doğasından faydalanan bir araçtan faydalanır. bu araç bilgisayara bağlanmış ve biraz da modifiye edilmiş bir geiger-muller sayacıdır. web üzerinden bu random sayılara 30byte/saniye hızıyla ulaşmak mümkündür. (bkz: hotbits)
  • tanıma göre herhangi başka bir sayıdan, bir formülden (fonksiyonlar), öyle ya da böyle bir temelden hesaplanarak yaratılmış her random sayı böyledir, dolayısıyla hiç bir bilgisayar gerçek random sayı yaratamaz. tabii bu noktada random nedir diye de sorası geliyor insanın.
  • bazi alanlarda faydali olan durum. ornegin simulasyon ile iki sistem karsilastirilacaksa, ayni rasgele sayilari iki sistemde de kullanarak karsilastirma kolaylastirilabilir. psuedorandom sayilar bize bunu saglarlar.
  • hiçbir şey random değildir. en fazla; periyodu "sonsuz-t"dir. bu yüzden, deney araçlarımızın yetersizliği ve zaman kısıtlaması nedeniyle biz onu random zannederiz.
  • "random numbers should not be generated with a method chosen at random."
    donald knuth
  • deterministik evrende su anda t'deysek her varligin t+1'deki state'i (durumu) hesaplanabilirdir. bilgisayarlar da deterministik sistemler olduklari icin (belirsizlik yaratan bir kosul bulunmadigi icin) uretilecek hicbir sayi aslinda random degildir. kabaca, eger yazi tura atarken butun degiskenleri biliyorsaniz (dunyanin oteki ucundaki kelebegin kanatlari arasindaki o anki açı dahil) paranin yazi mi tura mi gelecegini de biliyorsunuzdur.

    pseudorandomness, quantum computing ile cozulebilecek olan bir problemdir. *
  • evrende hiç bir şeyin tesadüf olmadığı konusunda bir izlenim yaratıyor. random dediğiniz bile bir formüle göre geliyor. biz periyodunu görecek kadar yaşamayabiliriz, ancak yeteri kadar gözlemleyebilirsek bunun rastlantı olmadığını görebiliriz. mesela petrol oluşumu periyodiktir. ancak bu döngünün olması milyonlarca yıl sürer. milyonlarca yılda döngünün tamamlanması, onu rastlantısal yapmaz, gözlemlenebilir olmaktan uzaklaştırır.
hesabın var mı? giriş yap