• popular science'ın türkçe edisyonunun ismi. orjinali gibi çerez bir dergi, db rizzoli'nin ilk sayı kıyağı mı bilinmez ama 3,5tl ilk sayı fiyatı cazip.

    http://doganburda.com/popsci/
    http://popsci.com.tr/
  • bunun agabeyide böylemi bilmiyorum ama çok boş dergi. tırt ki tırt,
    adındaki science'dan başka bilimsel hiç bir şey yok gibi. normal zamanda sözlükte denk gelebileceğiniz bilimsel yenilikleri görselleyip basmışlar. referanssız makaleler, güzel görseller ve ar-qr kodu vb. yeniliklerle! dolu.

    3.5 lira her ne kadar cazip gibi görünse de maksimum ederi budur bence.
  • adından da anlaşılacağı gibi popüler bilim dergisi, ele alınan konuların çok derin olmaması olağan bir durum, derinini merak eden araştırır zaten ufacık bir dergiden bu beklenemez.

    herkese yönelik güzel bir dergi. önemli bir açığı kapattığını düşünüyorum. umarım kaderi son yıllarda ki ntv bilim, focus gibi olmaz.
  • yaprak yaprak dökülen dergi, "adından da anlaşılacağı gibi popüler bilim dergisi, popüler aloo" diye savunuluyor gördüğüm kadarıyla (şurada da var, bkz. popular science). popüler kısmını anladık, valla anladık.

    şimdi, bu derginin ilk sayısında:
    bir tane kuramsal fizik yazısı yok.
    bir tane evrimsel biyoloji yazısı yok.
    bir tane matematik/mantık yazısı yok.
    bir tane astronomi, astrofizik, kozmoloji yazısı yok. (astro-meselelere teğet geçen bir "dünyayı bırakıp hangi gezegene gitsek" var. aslında dergideki fena olmayan yazılardan biri, ama yetmiyor.)
    gerçi benim kafam zaten basmaz ama, bir tane kimya yazısı yok. (bir tane ayran reklamı var, yine yetmiyor.)
    geçtik, beşerî bilimlere geldik, bir tane ekonomi, dilbilim, arkeoloji, antropoloji yazısı yok. (allah aşkına "adamlar çocuk kurban ediyormuş" temalı tek paragraflık yazıyla gelmeyin bana.)
    zaten beklemiyordum ama madem yok'lardan gidiyoruz hiç yoktan ekleyeyim, bir tane bilim felsefesi yazısı yok.

    hayır yanlış anlaşılmasın, kimileri derginin derin olmamasından yakınmış, ben onlardan değilim. demiyorum ki özel görelilikten bahsederken neden lorentz dönüşümlerini açıklamadınız; yahut, galaksilerden bahsederken kuasarların keşfi meselesini neden dışarıda bıraktınız. adamlar kıyısından geçmemiş ki göreliliğin, galaksinin, derinini yüzeyini deşeyim.

    derginin yüzeysel olmasını kabullendim, popüler de popüler haydi havaya eller, yalnız, lütfen mehmet ali birand tonlamasıyla okuyunuz: siz bilim deyince neyi anlıyorsunuz kuzum?
  • türkiyedeki ilk sayısı olması sebebiyle merak ettim aldım. yarım saat süren otobüs yolculuğunda tamamına göz attım ama kapaktaki konu dışında içerideki diğer makaleler ve haberlerden (neredeyse birer "teknolojik advertorial") maalesef kaydadeğer bir şey gözüme çarpmadı.

    böyle bir derginin abd'de 100 seneden fazladır basılıyor olması abd'lilerin bir bilim teknik dergisinden ne beklediğini fazlasıyla açıklıyor.
  • en azından kapak konusunu magazinsel düzeyde değil de bilimsel düzeyde ve ayrıntılı olarak açıklaması gereken bilim dergisidir. tamam magazinsel olmalı, okuyucuyu sıkmamalı, son haberleri, gelişmeleri vermeli, peki tamam teknolojik haberler de olsun (ki minimum düzeyde tutulmalı bence) ona da tamam ama nasıl demek lazım fazla hafif olmuş bu dergi. kapak konusunu dediğim şekilde yapıp bir iki küçük eklemeyle daha iyi bir dergi olabileceği inancındayım.

    örneğin

    - bir sayfa yeni çıkmış ve ses getiren bilim ve bilim-kurgu kitaplarına ayrılabilir. ve bu kitapların eleştirilerine.

    - bir sayfa bilim - kurgu hikayeleri yayınlanabilir. hatta bu okuyuculardan gelen hikayeler dahi olabilir. belli sayıda sözcüğü aşmayacak şekilde okuyucu hikayeleri istenip, yayınlanabilir. sene sonu yapılan oylamada en iyi hikaye sahibine ödül verilebilir. şu anda türkiye'de malesef böyle bir dergi yok. bu açığı popular science editoryasının görmesini diliyorum. ha bilim-kurgu bizim işimiz değil o çocuk işi derseniz fena bozarım yapmayın. cıssss !!!!

    - bir sayfa da bilime hizmet etmiş bir kişinin (türk - yabancı farketmez) hayatı, yaptıkları, esinlenmeleri, olaylara yaklaşımı anlatılabilir. bu hayatta olan biri olursa ve röportaj şeklinde olursa daha bir tadından yenmez diye düşünüyorum.

    - ve mümkünse daha az reklam. ha yok olmuyor diyorsanız araba görmekten gına geldi, çeşitlendirin

    ikinci sayıyı bekliyorum, benim için bilim demek uzay demek, uzaya ağırlık lütfen. bu da kişisel ricam olsun*
  • popüler bilim hakkında yayının nasıl olması gerektiği türkiye'de hali hazırda tübitak tarafından ortaya koyulmuşken bundan farklı bir yayın politikası izleyerek ters köşeye yatıran dergi.

    okudum mu?

    hayır... böyle de bilimselim yani.*
  • popular science türkiye'nin tek kötü yanı, "adeta" bir çeviri dergi, bir replika olması. dergideki haberlerin aynısı orijinalinde ve web sitelerinde de var. yerli akademisyenlerin çalışmaları, matematik, kimya ve biyoloji adına ilk iki sayıda pek bir şey göremediğimi üzülerek belirtmek isterim. özellikle biyolojide sınıfta kalması ciğerimi dağlamıştır. yarı popüler olsun doyurucu olsun be.
  • ilk iki sayıyı aldıktan sonra, her üç sayafanın ikisinin reklam olarak kullanılmış olması münasebetiyle üçüncüyü alırken münasip fiyatına rağmen insanın içini sızlatan dergi. ağustos sayısının galibi artık kendisi mi olur ben mi olurum bilinmez, şimdiden hüsrana hazırladım kendimi.
  • şu ana kadar bilim ve teknik dergisine ntv bilim kadar sağlam bir rakip olamayacakmış gibi duran popüler bilim dergisi.tamam bilim ve teknik kadar ağır makalelerin bulunduğu bir dergi olmasını beklemiyorum 'popüler' olma gayesinden ötürü ancak daha doyurucu yazılar bulunsa ve fazla konu çeşitliliğine sahip olsa daha faydalı bir yayın olacağını düşünmekteyim.kendini geliştirmesi ve ntv bilimden daha uzun ömürlü olması dileğiyle..
hesabın var mı? giriş yap