• bu işlemle ilgili biraz bilgi vereyim de başkalarına faydası olsun. benim gibi bi boktan habersiz şekilde bürokrasinin altında ezilmesinler. gene de ezilecekler ya, belki biraz daha az yorulurlar.

    plaka değiştirmekten kastım, başka bir şehirden alınan aracın plakasını kendi şehrinizin plakasına dönüştürmek. kendi üzerimden örnekleyeyim:

    ayıptır söylemesi bundan yaklaşık 1 hafta evvel tekirdağ çorlu'dan ikinci el bir araba beğendim ve gidip satın aldım. araç 59 plakalıydı. araç sahibiyle beraber notere gittik ve geçici tescil işlemini yaptırdık. normalde noterdeki bu işlemin bedeli 70 tl civarında. plaka değiştirmek istediğinizi söylerseniz satış sözleşmesinin üzerine bu yönde beyan verdiğinizi not ediyorlar ve 60 tl kadar fark alıyorlar. yani noter masrafınız 130 tl oluyor.

    bu beyanı yapmayıp başka ilin plakasıyla araç kullanmanın mali avantajları var aslında. mesela istanbul plakalı bir aracın zorunlu trafik sigortası 300 tl tutuyorken, tekirdağ plakalı bir araç için bu bedel 120 tl. ayrıca başka avantajları da var. ancak ben bu işlerden anlayan birkaç kişi ile görüştüm ve bana plaka değiştirmemin daha sağlıklı olacağını, ileride ikametgah adresimle aracın kayıtlı bulunduğu ilin farklı olmasının sorun yaratabileceği, devletin işinin belli olmayacağı falan söylendiği için ben değiştirme beyanı verdim ve paşa paşa 130 tl yi ödedim notere.

    sonrasında ise bu yeni aldığınız aracın plakasını 34 olarak değiştirme ve tescil işlemleri başlıyor. bunun için öncelikle aracın eski plakası (59 olan) üzerine zorunlu trafik sigortasını yaptırmanız gerekiyor. bu sigortayı yaptırmadan kesinlikle tescil işlemi yapmıyorlar. bunu yaptırdıktan sonra ikametgahınızın bağlı olduğu ilçenin trafik müdürlüğüne gidiyorsunuz. bu aralar sistem değişmesi sebebiyle trafik şubelerinde ciddi yoğunluk var. mesela benim işlemim için gittiğim avcılar trafik şube müdürlüğü günde sadece 50 tane tescil işlemi yapıyor. bu 50 arasına girmek için ise sabah 6-7 gibi gidip önceden sıraya girmeniz ve erken sıra numarası almanız gerekiyor. buraya tescil ve plaka değişimi için götürmeniz gereken evraklar ise şöyle:

    - noterden aldığınız satış sözleşmesi.
    - noterden aldığınız geçici tescil belgesi
    - ruhsatın sizde kalan yaprağı (buradan muayeneyi kontrol ediyorlar. aldığınız aracın muayene süresi dolduysa yeniden muayene yaptırmanız lazım, yoksa işlem yapmıyorlar)
    - ek-1 formu (bu formu şubenin yakınlarında bulunan muameleciler 10 tl karşılığında hazırlayıp veriyorlar)
    - zorunlu trafik sigortasının aslı ve fotokopisi. (aslı olmadan kesinlikle işlem yapmıyorlar)
    - aracın üzerindeki plakalar. (bunları söküp götürmeniz gerekiyor evet. araç en az 2-3 gün süreyle plakasız kalacağı için kullanamayacaksınız da. bu sebeple sağlam bir yere park edin aracınızı ve başka bir araçla ya da otobüsle falan işlemlerinizi halledin)
    - her ihtimale karşı bir de kimlik fotokopiniz olsun yanınızda.

    tüm bu evraklarla beraber başvurunuzu yapıyorsunuz ve görevli kişi size yeni bastıracağınız plakanın izin yazısını veriyor. bu izin yazısında plakanız da belli oluyor (özel bir plaka isterseniz, istediğiniz plakanın özelliğine göre belli bir miktar bağış yapmanızı istiyorlar).

    bu plaka yazısıyla beraber herhangi bir şoförler ve otomobilciler derneği şubesine gidereke plakanızı bastırıyorsunuz. bu derneğin benim bildiğim kadarıyla istanbul avrupa yakasında avcılar, büyükçekmece, bağcılar ve beşiktaş'ta şubesi var. sonra bu plakayı götürüp gene trafik şubesine veriyorsunuz. plaka bastırmanın ücreti 20 tl civarında. şube tescil işlemlerini 2-3 gün içerisinde hallediyor. sonrasında plakanıza soğuk mühür vurarak yeni ruhsatınızla beraber size teslim ediyor. böylece işleminiz tamamlanmış oluyor.

    ben tüm bu sürecin evrakları teslim etme aşamasındayım henüz. sonrasını ise duyduklarımdan söylüyorum. ekstra bişey çıkmazsa pazartesi, salı gibi alıcam ruhsatımla yeni plakamı.

    tüm bu işlemler için bir muameleciyle de çalışabilirsiniz tabii. bunun için önce noterden bir vekalet çıkartmanız (50 tl civarı) ve muameleci ücreti ödemeniz (70-100 tl civarı) gerekiyor. ekstradan 150 tl gibi bir masraf yani. her halükarda yeni plaka çıkana kadar arabasız kalıyorsunuz ama muameleciler şubeyle yoğun çalıştıklarından işinizi daha kısa sürede halledebilir, bilemiyorum.

    kolay gele şimdiden. hayırlı olsun yeni aracınız ve plakanız.

    edit: sigorta kısmıyla ilgili bir detayı atlamışım. eski plaka üzerine sigorta yaptırmanız gerektiğini söylemiştim. bu sigortayı yapıp aracın tescil işlemlerini hallettikten ve yeni plakayı aldıktan sonra sigorta yaptırdığınız acenteye tekrar başvurarak yeni plaka için poliçeyi dönüştürüyorsunuz. eski plaka değiştiği için eski sigorta da geçersiz olmuş oluyor. bu konuda sigortayı yaptırmadan evvel acenteye bilgi verirseniz daha iyi olur. sadece bir zeyilname hazırlarlar ve aradaki farkı ödeyerek sigortayı yeni plakaya geçirirsiniz. aksi halde masraf büyüyebilir.

    edit2: benzer sıkıntıları çeken bir arkadaşımın mesajla ilettiği başka bir bilgi de şu şekilde:

    "entrynin sonuna anadolu yakasında şoförler ve otomobilciler derneği şubesinin, bostancı trafik şube müdürlüğü sokağında olduğunu ekler misin? "

    ekledim, bilgilerinize.
  • taze bilgiler. noterden aracı alırken plaka değişimi olacak dediyseniz.. internetten randevu olmadan işlem yapmıyorlar. randevu alıp gidiyorsunuz, randevu kağıdında ne götürmeniz gerektiği madde madde yazıyor zaten. o kağıtta sigorta aslı ve kopyası diyor lakin artık sigortalar sistemde gözüktüğünden kopyasını da kabul ediyorlar. evrakınızı ve plakalarınızı teslim edince size bir kağıt veriyorlar, o kağıtla şoförler ve otomobilciler derneğine gidip 19 tl'ye yarım saatte yeni plakanızı alıyorsunuz. bana aynı gün 16:00'da yeni plakalarla gel demişti emniyet. gittiğimde yeni ruhsatlar hazırdı, onları teslim aldım, plakalara birer soğuk damga ve her şey bitti aynı gün. noter satışında plaka değişecek dediğinizçün parasını o zaman vermiştiniz zaten, 19 tl plaka için sakal attıktan başkaca bir para vermiyorsunuz.
    avrupa yakasında plaka nerde basılıyor, bağcılar'da ilçe emniyet müdürlüğünün tam karşısında "kime sorsan gosterir" özel araçla gitmeyin, tramvay son durağına (bağcılar durağı) 10 dk yürüme uzaklığında.
    randevu istanbulçün iem.gov.tr adresinden alınıyor
    götüreceğiniz her şeyin birer kopyası yedeğinizde olsun
    kimlik yerine ehliyet ve pasaport kesinlikle kabul edilmiyor, n.cüzdanı olacak illa ki
  • kafamdaki tüm soruları çözüp yeni plakama kavuştuğum için hem yaptığım işlemleri unutmamak hem de belki de birilerinin işlerini kolaylaştırmak için madde madde sayacağım.

    benim gibi ankara'da ikameti bulunup da bursalı olduğu için 16 plaka isteyen biri öncelikle ikametini plakasını istediği ile taşımalıdır. yoksa o ile gitmek zorunda kalırsınız ve süreç en az 15 gün uzar.

    -noter satışını almadan önce plakasını istediğiniz ile mernisinizi taşıyın (nufüs müdürlüğü/ilçe kaymakamlık)

    -noter satışını alın ve plakanın değişeceğini noter çalışanına bildirin (yaklaşık 100 lira fark ödeyeceksiniz)

    -aracı aldınız, kontağı çalıştırmadan hemen sigorta yaptırın. arkadaşlar bunu yanlış biliyor. verilen 30 günlük süre ruhsat çıkarma sürenizdir, sigorta süresi değildir. yakalanırsanız, kazaya karışırsanız canınız çok yanar. sigortasız trafiğe çıkmayın

    -sigortanızı yaptırdınız diyelim. benim il dışından bir dostum sigortacı olduğu için ona yaptırdım ve mahalledeki sigortacıya ek 1 belgesi hazırlattım. sigorta yaptırdığınız kişiden ek 1 belgesi isterseniz size ücretsiz hazırlar. ben bu işe 20 lira verdim (dosya, dilekçe, satış belgeleri, kimlik fotokopisi, eski ruhsat)

    -bu pembe dosya ve arabadan söktüğünüz eski plakalarla trafik tescil şube müdürlüğüne gidiyorsunuz. burada işiniz çok değil yeter ki yoğun olmasın. evrak ve plakayı veriyorsunuz ki sigorta yaptırmadıysanız işinizi yapmayacaklar. o yüzden sigorta yaptırıp gidin oraya. size seriyi ve mümkünse plaka sonundaki sayısı seçmenize izin verecekler. eğer serinin dışına çıkmak isterseniz 150 lira bağış yapmanız gerek. bence değmez çünkü özel diye aldığınız plakada hasar kaydı veya otopark borcu çıkabilir. (sizi bağlamaz tabi ama üzer)

    -burada plakanızı seçip işiniz bitince size bir adet plaka fişi ve ruhsatlarınızı hemen orada verecekler. ayrılabilirsiniz

    -yolunuz artık şoförler odası plaka basım atölyesine düşecek. o nerde, ilçeye göre değişir. bursa/osmangazi kent meydanında. orada plakalar ücretine göre şekilleri var. (1 saat bekle 28 tl. 15 dk bekle 35 tl gibi) istediğinizi seçip plakalarınızı bastırın.

    -artık plakalarınızı aracınıza takıp güzel bir yere yemeğe gidebilirsiniz. allah kazasız belasız binmeyi nasip etsin
  • (bkz: gideryaparizgideriz) anlatmış ne var ne yoksa ama taze bilgi olarak ben de ekleyeyim.

    aradığım arabanın temizini yaşadığım şehirde bulamayınca, sahibinden.com'da il kriterini kaldırıp başka yerlerden de bakmamla süreç başladı. konya' da buldum bir tane. bu arada; 81 ilin en az 75 tanesini gezmiş bir insan olarak en sevmediğim yer konya oldu diyebilirim.

    satıcıyı aradım, galeri değil şahıs olduğunu anlayınca da biraz pazarlık yapıp, fiyatı indirdikten sonra ''tamam yarın geleceğim almaya'' dedim. thy'den 80 liraya bileti kapıp, ödemesini yaptığım sırada satıcı aradı ve ''yaa arabayı isteyen başka birisi daha var 500 lira kapora yollayabilir misin'' gibi bir şey söyledi. bu şekilde bir dolandırıcılıktan haberdar olduğum için tabii ki para falan yollamayacağımı, kendisiyle konuştuğumuz söze güvenip az önce uçak bileti aldığımı, kendini garantiye almak istiyorsa eğer, uçak biletinin fotoğrafını yollayabileceğimi ama arabanın anahtarını almadan para yollama fikri için en makul cevabımın ''o işi sikerler'' demek olacağını kibarca anlattım.

    neyse uzatmayalım işin yasal prosedür tarafına geçelim. sabah konya'daydım ve satıcı ile buluştuk. arabayı beğenip, eksperde de bir sorun çıkmayınca notere gittik.
    noterde, bildiğiniz araç satış işlemi yapılırken noter size ''plaka değişimi istiyor musunuz'' diye soruyor. plaka değişimi istemezseniz eğer, 70 lira karşılığında iş bitiyor, ruhsatın tescil yaprağını, noter satış sözleşmesini alıp gidiyorsunuz ve ruhsatınız adresinize geliyor. yok eğer plaka değişikliği istiyorum derseniz ise, noter 123 lira alıyor, satış sözleşmesi, geçici tescil belgesi, ruhsatın tescille ilgili yaprağını alıp, yeni arabanızla yola koyuluyorsunuz. ruhsat adresinize gelmiyor, siz bağlı olduğunuz trafik tescil bürosundan alıyorsunuz.

    burada dikkat edilmesi gereken konu, noterde işiniz bitip arabayı aldıktan sonra trafik sigortanızı hemen yaptırmanız. yolda başınıza bir şey gelirse eğer yanarsınız mazallah.

    yaşadığınız şehirdeki sigorta şirketini arayıp, whatapp'tan belgelerin ve aracın (4 taraftan da) çekilmiş fotoğraflarını yollarsanız eğer, sigortanızı anında yaparlar. bu arada henüz arabanız, aldığınız şehirdeki eski plakasıyla olduğu için, sigortacınıza plaka değişikliği olacağını, şu an yaptıkları sigortayı yeni plakaya taşıyacaklarını hatırlatın.

    yaşadığınız şehire ulaştığınızda, emniyetin internet sitesinden randevu alıyorsunuz. randevu sırasında sistem size plaka seçtiriyor ve plakanız belli oluyor. ama bu plaka seçimi için öyle çok çok da umutlu olmayın, sevgilinizin ismi ile sizin isminin baş harflerinin falan denk gelmesi, mucizevi bir şey olur, hepi topu 10-12 plaka arasından seçim yapıyorsunuz.

    randevunuzu aldınız, emniyete gideceksiniz ya hani, trafik sigortası olmadan kesinlikle işlem yapılmıyor, bu yüzden sigortanızı yaptırıp öyle gidin. hatta zaten el mecbur sigorta yaptıracağınız için, arabayı aldığınız şehirden yola çıkmadan önce yaptırın ki kafanız rahat olsun, o para nasılsa ödenecek ha bir gün önce ha bir gün sonra. hiç olmazsa allah korusun yolda kaza yapsanız sigortasız olmamış olursunuz.

    neyse, geldik emniyete. emniyet, bizden bu iş için neler istiyorsa, bankodaki polis memuruna dosya içinde veriyoruz.

    emniyetin istediği evraklar şunlar:

    * aracın trafik sigortası aslı ve fotokopisi (yola çıkmadan yaptırmıştık değil mi zaten)

    * noter satış sözleşmesi (noterde satış sırasında hem alıcı hem satının imzaladığı sözleşme)

    * nüfus cüzdanı ve fotokopisi

    * geçici trafik tescil belgesi ( noterde arabayı alırken noter tarafından elinize veriliyor)

    * aracın sizde olan ruhsatı (bunu da zaten noterdeyken satıcıdan aldınız)

    * aracınızın geçerli muayenesi olması

    * ek1 formu ( emniyetin kapıda hazırlayan seyyar adamlar var 15-20 lira alıyorlar)

    tüm bu evrakları veriyorsunuz ve aracın sizin adınıza olan yeni ruhsatını polis doldurup size veriyor. (bu arada, artık ruhsatlar çift parça değil, tek yaprak, haberiniz olsun) polis size yeni plaka basımı için bir belge veriyor. bu belge ile şoförler odasına gidip 31 lira karşılığında yeni plakanızı bastırıp, arabanıza takıyorsunuz ve iş bitiyor. şoförler odası istanbul avrupa yakası için eyüp'te var. eyüp kaymakamlığını solunuza alıp ilerleyin, aşağı yukarı 150 metre ilerdeki bir açık otoparkın girişinde şoförler odası. araç ile gitmeye uygun, otopark var yani.

    yani işin özü, yapılması gerekenler bunlar. hiç öyle uzun uzadıya süren bir şey yok, ben 1 gün içinde halletim hepsini. hatta, yaşadığım şehirden almış olsaydım daha bile uzun sürerdi, 2-3 gün ruhsatın gelmesi beklenirdi.

    böyle işte...
  • güzel uzun ve doyurucu bilgilere ilave olarak;

    anında sigorta yaptırmanıza gerek yok. 15 gün daha karşı tarafın sigortası geçerliğini koruyor.

    evet karşı taraf aracı satar satmaz sigortasını bozdursa bile devam ediyor. bence kasko yaptırın hemen. uzun yol filan her şey olur. ha 30-40 bin liralık araç aldıysanız ve kendinize güveniyorsanız hiç kasko yaptırmasanız da olur ama dediğim gibi trafik sigortanız 15 gün daha geçerli.

    ikna olmayanlara
  • sigorta 15 gün daha sizin kazaya karşı teminat altına alsa dahi, sizin üzerinize olmayan bir sigorta ile, araca yeni plaka çıkartma işlemini polis kesinlikle yapmıyor, bilginize.
  • ikinci el aldığım motosikletin plakası vidalı olduğu için yenilemem gerekti ve randevumu aldım. randevu günü eski plakamı, ruhsatımı ve kimlik / eyliyetle beraber, bostancı'da, bağdat caddesi'ndeki kadıköy trafik tescil ve denetleme bürosuna gittim. işlemler çok kısa sürdü. ehliyetle ruhsatın fotokopisi gerekti, bilginiz olsun.

    burdan bana plaka bastırmak için bandrollü bir belge verdiler. şoförler odasının plaka merkezlerinden yapıldığını öğrenmiştim ve kartal'dakine gitmeye hazırdım. sonra belki daha yakında vardır diye görevli memura sorayım dedim.

    sormaz olaydım, o da önermez olaydı. hemen karşıdan alabilirsiniz dedi. eyvallah dedim, geçtim karşıya. haritada arslan büfe diye geçiyor (kartını verdi orda da arslan plaka yazıyor), hakkaten de büfeden bozma bi yer, üstteki tabelada kamyoncular esnaf odası gibi birşey yazıyordu (şoförler odasına bağlı, logosu da var). buraya mı ait değil mi emin olamadım ama, üst kata çıkıp duruyorlardı, arada bi bağlantı olduğu belli.

    fiyatını sordum, 50tl + 10tl de hizmet bedeli dedi. sözde dürüst, şeffaf hizmet kafası. ne kadar sürüyor dedim basılması, 45dk bilemedin 1 saat dedi. meğer asıl basım merkezinden kuryeyle geliyormuş. benim de o gün dalgınlığıma geldi, normalde önceden araştırırım fiyatını falan, o gün etmemiştim. fiyat trafikte çekeceğim eziyete kıyasla mantıklı geldi, süre desen zaten basım merkezinde de 30dk diyorlar. kabul ettim (etmez olaydım).

    uzatmıyım, tam 2 buçuk saat bekledim ve başka bi yere yetişmem gerektiği için çıkmam gerekti. çıkarken hala gelmemişti. bu süre içinde de birkaç defa tipik yavşak esnaf ağzıyla 5dk'ya burda, yoldaymış vs gibi laflarla vakit kazanmaya çalıştı.

    sonuç olarak uzak durun, birisi bile okuyup uyansa kardır. normal motosiklet plaka fiyatı 17tl'imiş bu arada, (maalesef) sonradan öğrendim. paranız, vaktiniz ve akıl sağlığınız için buradan uzak durun.

    trafik şubedeki memur arkadaşların da alacağı olsun, böyle bi yere vatandaşı yönlendirdikleri için.

    anadolu yakasında asıl plaka basım merkezi bi kartal'da var, bi de ümraniye'de varmış diye duydum. bilginiz olsun, çakallara para kazandırmayın.
  • değişim yapacak arkadaşlar; öncelikle değişim ücreti plaka başı 17 lira toplam 34 lira ancak vezne de 55 lira alıyorlar.vezne de ki adama 34 değil mi dedim yok 55 dedi 2 tane fatura kesti(34 ve 21 liralık) baktım 21 lira bağış kesmişler,ben bağış vermek istemediğimi belirtince parayı iade ettiler. aman dikkat edin, yeterince bağış vermiyor muyuz zaten ?
  • internetteki türkiye ile gerçek türkiye arasındaki farkı öngöremeyerek bugün bir kez daha ters köşe oldum. siz siz olun deneyimimi okuyun, bu işleri çok büyütmeyin gözünüzde.
    plakam delik olduğu için yenileme yapmam gerekiyordu, online randevu gerekiyor diye günlerce uğraştım, en sonunda gayrettepe'de yer bulamadığım için üsküdar ilçe trafik'ten randevuyu alabildim.
    gerekli evraklar listesi:
    ruhsat aslı
    ruhsat fotokopisi
    tc'li kimlik aslı
    kimlik fotokopisi
    randevu bilgi ekranının çıktısı
    ve tabii plakalar

    koştur koştur randevu saatine yetişeyim diye oraya buraya sorarken trafik tescil bölümünü bulabildim, gözlerim numaratör ararken (numaram 16 diye kağıttan kontrol ediyorum) memurun biri "niçin gelmiştiniz?" dedi, ben de "plaka yenileme randevum var" dedim. memur beni klasik tasarımıyla yılların devlet dairesi görünümündeki odaya alırken "randevuya gerek yok" dedi.
    fotokopilere de gerek yokmuş,
    ruhsata kimliğime baktı, plakaları da masaya bırakmamı söyledi. pc'ye plakayı ve yenileme sebebini girdi, saman baskılı bir kağıdın üzerine plaka yenileme yazıp kaşeleyip imzaladı.
    beşiktaş barbaros bulvarında kamyoncular odasında 34 lira ve bu kağıt karşılığında plakamı 10 dk içinde aldım.
    verirken "birkaç dakika kenarlarından tut, tam kurumadı" dedi.
    olayın en hassas kısmı burasıydı.

    34 lira makul geldi, artık nasıl bir devlet korkusu varsa, kapıdan girmek 100 kağıt şeklinde bir beklentim var herhangi bir kuruma işim düştüğümde...
  • araç satışı üzerine plaka değişikliği sürecini kısaca özetlemek gerekirse,

    öncelikle noterden satış yapılırken size plaka değişecek mi diye sorularak değişiklik üzerine sistem tarafından otomatik olarak bir plaka belirlenecek size. (eskisi gibi, trafikteki abiye rica üzerine isim soyisim baş harflerinden plaka devri sanırsam bitmiş)

    plaka belirlenip, satış işlemi de tamamlandıktan sonra (noterde araç satışı için ödenecek bedel 2018 yılı için 181 tl), noter tarafından size plaka basımı için bir evrak verilecek ve siz bu evrakla bulunduğunuz ildeki şoförler ve otomobilciler odasının plaka basım atölyesine (ankara'da istanbul yolu üzerindeki aktim iş merkezinde) giderek, elinizdeki evrakı verip ön ve arka plakalar karşılığı 34 tl'yi de ödeyerek, yaklaşık yarım saat bekleyip yeni plakanız alabilirsiniz.

    bir uyarı olarak, plakasız araç ile trafiğe çıkmanın cezası 2018 yılı için 1002 tl olup, bu riski almanızı tavsiye etmiyorıum zira trafik polislerinin bu konuda pek anlayışlı olmadığı belirtiliyor malum terör problemleri nedeniyle.

    edit: @school s out forever uyardı sağolsun,

    http://www.ankara.pol.tr/…ayfalar/plaka_tahsis.aspx
    sayfası üzerinden istenilen plaka sorgulaması ve tahsisi ücretsiz olarak yapılabiliyormuş uygun plakalar arasından.
    edit-2: @umo'nun uyarısı üzerine;
    yukarıda belirttiğim internet sayfası sadece ankara için geçerli olup, istanbul'da böyle bir imkan yokmuş.
hesabın var mı? giriş yap