• 1954 yılına kadar ödenen , osmanlı devletinin yıkılanana kadar yaptığı borçlardır . 1954 yılına gelindiğinde borçlar son kuruşuna kadar ödenmiştir.1854 yılında osmalı devleti içine düştüğü yada düşürüldüğü ekonomik kriz yüzünden çok önemli miktarlarda dışa borçlanmış ve 1880 yılında dış borç faizlerini bile ödeyemez hale gelmişitir.
  • 13 ocak 1856 tarihli ingiliz news of the world gazetesine su sekilde haber olmus borclanmadir:

    "the ottoman government has published the report addressed by the minister of finance of the commission of control appointed by the allied powers, showing the expenses which the present war has already occasioned to turkey. these accounts extend from the 27th may, 1853 to the 27th september, 1855. in the twenty-eight months, the extraordinary expenses of the war have amounted about £7,408,000, in which sum is included £370,000 advanced to the allied armies in warlike materiel, ammunition, &c. in that period of time, turkey, in order to resist russia and the encroachments of the greeks, has never had under arms less than 250,000 men. the troops of egypt and tunis, though paid by those provinces, have been supported by the imperial government. the turkish cabinet, without levying any fresh taxes, has supported this war for two years and a half, without any other resources from europe than £2,500,000 of the first loan, and £600,000 advanced on the second. the amount required by the war department during this coming year, over and above its ordinary budget, is £2,850,000; and that by the marine and the artillery, £1,495,000."
  • mirasını bir dönem her anlamda reddettiğimiz* osmanlı devleti'nin nasılsa son kuruşuna kadar ödediğimiz borçlarıdır.
  • " lozan'da osmanlı borçları konusunda ismet paşa'nın iki büyük başarısı vardır.

    birinci olarak bu borçlar, lozan'la kurulan türkiye cumhuriyeti'nin dışında kalan ve eski osmanlı imparatorluğu'nun toprakları üzerinde bulunan ülkeler arasında da paylaştırılmıştır.

    ikinci olarak bu paylaşma, sadece faizleriyle değil, ana parayı da kapsayacak biçimde hesaplanmıştır.

    türk ansiklobedisi'nden aldığım aşağıdaki liste, osmanlı borçlarının her devlete düşen hissesini göstermektedir:

    türkiye 84.597.495
    suriye-lübnan 11.108.858
    yunanistan 11.054.534
    ırak 6.772.142
    yugoslavya 5.435.597
    filistin 3.284.429
    bulgaristan 1.776.354
    arnavutluk 1.663.233
    hicaz (s.arabistan) 1.449.518
    yemen 1.182.104
    ürdün 733.610
    italya 243.200
    necit (s. arabistan) 129.150
    maan (güney ürdün) 128.728
    asir (s. arabistan) 26.138

    "yunanistan, suudi arabistan, arnavutluk ve yemen hiç bir borç ödemesinde bulunmamışlardır.

    görüldüğü gibi, batılı* alacaklılar, borçlar konusunda bile ülkeler arasında ayrımcılık yapmışlar ve aralarında yunanistan'ın da bulunduğu bazı ülkeler hiç bir ödeme yapmadan bu yükümlülüklerinden kurtulmuşlardır.

    bu da tarihin tatsız (ve ülkemizdeki resmi tarih anlayışının üzerinde pek de durmadığı) olaylarından biridir."

    (bkz: emre kongar)
    (bkz: tarihimizle yüzleşmek)
  • bir para birimi olarak altin sterlini ogrenmemizi saglayan borc.
    (bkz: zamansennelerekadirsin.com)
  • murat bardakçı: ilk imf bürosunu işte böyle açmıştık

    imf'nin ankara'da açmaya hazırlandığı büro bana 1881'de istanbul'da kurulan ve başımıza neredeyse bir asır boyunca belá olan 'düyun-ı umumiye'yi yani ‘‘osmanlı borçlar idaresi’’ni hatırlattı. bu yazıyı imf'nin türkiye masası şefi carlo cottarelli'ye ve imf bürosunun kuruluşunda görev alacak olanlara düyun-ı umumiye'nin kuruluşundan ve işleyişinden ilham alıp organizasyonlarını o şekilde yapabilmeleri için yazıyorum.

    haber ve magazin dünyamızın son yıldızı carlo cottarelli imf'nin türkiye'de büro açıp stand-by anlaşmasını yerinde izleyeceğini söylemesi ankara'yı karıştırdı. önce ‘‘bizden izin almadan nasıl büro açarlarmış?’’ diye başlayan sert demeçler birkaç gün sonra ılık mesajlar halini aldı ve ‘‘canım, her meselenin olduğu gibi bunun da bir çözümü vardır’’a döndü. görünen o ki, imf bürosunun açılışına çok yakında ve hep beraber şahit olacağız.

    ankara'da böyle bir büronun açılması ihtimalinin yükselmesi üzerine, kurulmasına daha önceleri izin verip başımıza belá ettiğimiz bir başka büronun, ‘‘düyun-ı umumiye’’nin yani ‘‘genel borçlar idaresi’’nin macerasını hatırlatayım dedim. hatta imf bürosunun kuruluşuna küçük bir katkıda bulunması için düyun-ı umumiye'nin yönetim biçimini de kısa da olsa vermek istedim.

    girtlağa kadar borç

    işte, başımıza neredeyse bir asır boyunca dert olan düyun-ı umumiye illetinin kısa öyküsü:

    sene 1881'di, devletin başında ikinci abdülhamid vardı, türkiye'nin dış borcu 252 milyon 801 bin 885 osmanlı lirasını bulmuştu ve gırtlağına kadar borçta yüzen türkiye bırakın ana paraları, faizleri bile ödeyemeyecek haldeydi. alacaklı devletlerle ve saraya borç vermiş olan bankerlerle yapılan uzun müzakere-lerden sonra bir devlet için fazlaca ayıp olmasına rağmen en kestirme yolu seçtik ve 1881'in 20 aralık'ında çıkarttığımız bir kararnameyle iflásımızı ilán ettik.

    o gün eski takvimle 1299'un 28 muharrem'iydi ve iflásın ilánı tarihlere bu yüzden ‘‘muharrem kararnamesi’’ diye geçti. türkiye kısaca ‘‘ben battım, kuruşum yok. alacaklı devletlerden canları çekerse buyursunlar, maliyemi ve bütçemi kendileri bir hále-yola koysunlar, paralarını kurtarabilirlerse kurtarsınlar, geriye birşeyler kalırsa da bana versinler’’ demekteydi.

    alacaklilar kapida

    ne kadar alacaklı varsa istanbul'a üşüştü ve söz söyleyecek takatı zaten olmayan türkiye en önemli gelir kaynaklarının idaresini alacaklılarına bıraktı. tütün ve tuz tekeli gelirleri, damga resimleri, alkollü içkilerle ipek satışlarındaki devlet payı, balıkçılık vergileri, bulgaristan'la doğu rumeli'nin ödeyeceği vergiler, kıbrıs'ın geliri, bağımsızlığını kazanmış olan sırbistan, karadağ, bulgaristan ve yunanistan'dan gelecek paralar, ileride gümrük oranlarının ve gelir vergisinin yükseltilmesiyle doğacak miktar fazlası, bundan böyle borçlara gidecekti.

    muharrem kararnamesi'nin 15. maddesine göre yaratılan ‘‘düyun-ı umumiye-i osmani’’ yani ‘‘osmanlı genel borçları’’ idaresi, işte bu gelirleri idare etmek için kuruldu ve başımızda seneler boyu dert olarak kaldı. idare önce bahçekapı'daki celálbey hanı'nda çalışmaya başladı ama hana sığmaz olunca bir başka yer aradı, cağaloğlu'nda sonraları istanbul erkek lisesi'ne verilecek olan devásá binayı inşa ettirip yerleşti. artık devlet içinde devletti ve imparatorluk maliyesinden daha büyük bir güce sahipti.

    ödemeler bitmiyor

    sonra milli mücadele ve lozan andlaşması geldi. osmanlı devleti'nin borçları imparatorluktan ayrılan bütün devletler arasında paylaştırıldı. genç türkiye dürüst bir devlete yakışanı yaptı, kendisinden önceki devletin yani osmanlı imparatorluğu'nun borçlarını üstlendi ve lozan'da tam karara bağlanmayan konularda 1928'in 13 haziran günü düyun-ı umuniye'yle yeni bir anlaşma yapıldı. borçların ödenmesine devam edilirken idarenin sadece ismi değişti, ‘‘eski osmanlı imparatorluğu'nun taksim edilmiş düyun-ı umumiyesi meclisi’’ oldu ve idare merkezi paris'e taşındı.

    türkiye 1933 nisan'ında istanbul, galata ve haydarpaşa gümrüklerinin harçlarını rehin gösterip düyun-ı umumiye'yle bir başka anlaşma daha imzaladı, ikinci dünya savaşı çıkınca 23 ekim 1940'ta yayınladığı tebliğle düyun-ı umumiye idaresi'ni bundan böyle tanımadığını duyurdu ama borçlarını ödemeye devam etti. paris'teki merkez buna rağmen 1950'ye kadar faaliyette bulundu, o yıl idare merkeziyle türkiye arasında ibra belgeleri imzalandı ve türk delegeler düyun-ı umumiye'nin arşivini imza merasiminden sonra imha ettiler.

    belgeleri kim yakti?

    türkiye, osmanlı imparatorluğu'ndan kalan son borç taksidini 1954'ün 25 mayıs günü ödedi ama düyun-ı umumiye idaresi bulgaristan ve yugoslavya'dan bütün alacakların tahsil edildiği 1960'a kadar varoldu. tamamiyle feshedildiğinde, tam 79 yaşındaydı.

    ankara'da pek yakında faaliyete geçmesi beklenen imf bürosunun manevi pederi düyun-ı umumiye idaresi'nin macerası kısaca işte böyle. ama bu macerada benim bir türlü çözemediğim bir husus var. paris'teki arşivin türk delegeler tarafından yakılmasının sebebi veya hakikaten imha edilip edilmediği...

    imf’ye örnek olacak 120 yıllık yönetmelik

    ‘‘düyun-ı umumiye meclisi’’nin kuruluşuyla ve işlemesiyle ilgili olan aşağıdaki maddeleri imf'nin türkiye masası şefi carlo cottarelli'ye ve imf bürosunun kuruluşunda görev alacak olanlara kolaylık sağlaması için yazıyorum. belki düyun-ı umumiye'den ilham alır ve kuruluş şemasını ona göre hazırlarlar, kimbilir?

    düyun-ı umumiye meclisi bir fransız, bir alman, bir avusturyalı, bir italyan, bir türk, ingiltere'yle hollanda'yı ortaklaşa temsil eden bir ingiliz ve önde gelen alacaklılar adına da bir başka üye olmak üzere yedi kişiden oluşur. ingiliz üyeyi ingilere bankası'nın müdürü tayin eder; fransız, alman ve avusturyalı üyeler paris, berlin ve viyana'daki banka sendikaları tarafından seçilir, italyan üye ise roma ticaret odası'nca açıklanır. türk üyenin belirlenmesi için istanbul belediye başkanı hisse senetleri sahiplerini toplantıya çağıracak ve üye bu toplantıda seçilecektir. alacaklıların temsilcisini osmanlı bankası seçer.

    seçilen üyeler, üyelik sıfatını isimlerinin türk hükümeti'ne bildirilmesinden sonra kazanırlar.

    görev süresi beş senedir ve süresi biten üye yeniden seçilme hakkına sahiptir. yabancı ülkelerden gelen üyelere yıllık 2 bin, istanbul'da oturan üyelere ise 1200 sterlin ödenir. hisse senedi sahiplerinin temsilcisine aylık veya yıllık ödeme yerine 500 sterlin huzur hakkı verilir.

    her üye bir oya sahiptir ve kararlar çoğunlukla alınır. başkanlık makamı beşer senelik dönüşümler halinde ingiliz ve fransız üyelere aittir.

    düyun-ı umumiye meclisi kendisine ayrılan gelirleri toplar, idare eder, masrafların ayrılmasından sonra kalan parayla borç taksitlerini öder. geriye birşey kalması halinde bu miktar türk hükümeti'ne verilir.

    türk hükümeti düyun-ı umumiye idaresi1ni bir komiser ve müfettişler vasıtasıyla kontrol edebilir. komiserin oy hakkı yoktur, ancak sadece danışma mahiyetinde oy kullanabilir. müfettişlerin maaşını türk hükümeti ödeyecektir.

    taraflar arasında anlaşmazlık çıkması halinde konu dört ayrı hakeme gönderilir. tahkim heyetinin kararı kesindir ve itiraz edilemez.

    çevik paşa’yı üzecek kitap

    çevik bir'in 28 şubat sürecindeki konumunun yahut çankaya'ya adaylığının tartışılmasının ardından gündeme şimdi de somali günleri geldi. amerikalı bir gazetecinin kitabında çevik bir'in mogadişu'da düzenlediği başarısız bir operasyonun birleşmiş milletler'in görüntüsüne zarar verdiği söyleniyor.

    çevik bir'in gündeme getirilmeyen bir meslek; yönü yani askerliği kalmıştı ve işin garibi bu işi de amerikalı bir gazeteci yaptı.

    gazetecinin adı, mark bowden. uzun yıllardır philadelphia inquirer gazetesinin savaş muhabirliğini yapıyor ve görevli bulunduğu yerlerde yaşadıklarını kitaplaştırıyor.

    mark bowden son kitabında birleşmiş milletler'in somali'de giriştiği ve çevik bir'in bm birlikleri kumandanı olarak görev yaptığı günleri yazıyor. kitabın adı ‘‘black hawk down’’ yani ‘‘kara atmaca düştü’’. bowden'in çevik bir'le ilgili eleştirisi ise, iktidarı ele geçirmeye çalışan aidid yanlılarının toplandığı abdi hasan awale'nin evine yapılan başarısız baskın.

    işte, mark bowden'in bu baskın konusunda yazdıklarından bir bölüm:

    ‘‘bm birliklerinin türk kumandanı general çevik bir ile yardımcısı amerikalı general thomas montgommery aşırı kibar eldivenlerini çıkartmaya karar verdiler. eve hiçbir uyarı yapılmadan saldırılacak ve kesin darbe indirilecekti. kabilenin liderleri evde düzenli olarak toplanıyorlardı. baskında tow füzeleriyle ve toplarla donatılmış helikopterler kullanılacak ve içerdekiler tutuklanacaktı.

    amerikalı kumandan amiral howe plana itiraz etti ve helikopterler yerine askerlerin kullanılmasını, tutuklamaların eve girilerek yapılmasını istedi. howe'a böyle bir operasyonun bm birliklerinin hayatını tehlikeye atacağı, üstelik somali'deki hiçbir askeri birliğin gerekli güvenlik kordonunu oluşturamayacağı söylendi ve harekát yapıldı.

    operasyonda kaç somalili'nin öldüğü tam olarak öğrenilemedi. iddialara göre binanın ilk katında aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 73 kişi can vermişti. yüzlerce kişi yaralandı. ölü sayısı amiral howe'a giden raporda 20, kızılhaç'a göre 54'tü. fakat operasyonu haber alıp binaya gitmeye çalışan dört batılı gazetecinin öldürülmesi öteki kayıpları unutturdu.

    sonuçta somali dünya çapında bir kızgınlığa hedef olurken operasyon mogadişu'da bir rezalet yarattı. kıyım aidid'in konumunu yükseltti, bm'nin insani görüntüsünü ise ortadan kaldırdı. aidid'e muhalifi olan ılımlılar bile onun tarafına geçtiler’’

    http://arama.hurriyet.com.tr/…vnews.aspx?id=-126417
  • o zamanın zevk-ü sefası için alınmış, düğünlere, saraylara yatırılmış uzun bir süre yabancıların ağzına bakmamızı sağlayan muhtemelen "dünyaya bir kere geliyoruz anaaaam ye iç, eğlen,sıç" mantığıyla alınmıştır. acısı bugün bile hala sürmektedir...
  • tarih derslerinde ne zaman konusu açılsa içimi büyük bir sıkıntı kaplatan, sanki bilfiil kendim çalışıp ödemek zorundaymışım hissi yaşatan lanet borçlar.
hesabın var mı? giriş yap